Egy egészen kicsit veteményesünk van, pár bokor paradicsommal. A paradicsomok fele sárga paradicsom, olyan mennyiségű terméssel, amit képtelenek vagyunk elpusztítani. Adtunk a szomszédnak, anyósoméknak, a barátoknak, mégsem fogyott el. Így aztán nekiálltam spagettiszószt készíteni, a különlegességét a színe adja. A következő adag piros paradicsomból fog készülni, de az nem olyan nagy szám :-).
Az elkészítés módjánál abból indultam ki, ahogyan elvileg a bolognai mártást kell főzni, amire ugye nem nagyon van időnk minden egyes spagetti-főzésnél, így viszont érdemes friss paradicsomból elkészíteni, és később felhasználni a kész szószt. Az itt felsorolt mennyiségből 6 adag szósz készült.
Hozzávalók:
2,5 kg sárga paradicsom
0,5 kg hagyma
olaj, só, bazsalikom, rozmaring, oregano
2 db sárgarépa
A hagymát aprítógéppel nagyon apróra vágtam. A paradicsomot megmostam, a hibás részeket (kevés volt) kivágtam, majd felnegyedeltem és pépesítettem. A hagymát sok olajon megdinszteltem, beleraktam a paradicsomot, sót és elkezdtem főzni. Nagyjából 1,5 óra fővés után beletettem a zöldfűszereket és a sárgarépát reszelve. Tovább főztem addig, míg a leve el nem főtt, tehát megfelelő sűrűségű szósz lett belőle.
Amíg készült, az üvegeket előkészítettem: alaposan megmostam, majd kifőztem és lefordítva leraktam várakozni a kész szószra. A megfőtt szószt beleraktam az üvegekbe, lefedtem, fejre állítottam pár percre, majd száraz dunsztba tettem, és most ott hűlnek. Remélem, megfelelő lesz a tartósítás.