HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristalycukor (5) kristálycukor (1) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2010.10.27. 20:33 A.N.R.

Kifőztük - karácsony - adománygyűjtő különszám

115 gasztroblogger összefogott, hogy az éhes gyerekek enni kapjanak. Elkészült a Kifőztük karácsonyi különszáma, amit azok a kedves emberek tölthetnek le, akik bármekkora összeget adományoznak e célra. A támogatandó családok között lesznek a vörös iszap áldozatai is. A cél: minél több családnak ételt tenni az asztalra.

Az akcióról itt olvashattok részletesebben.

A különszámból ízelítő itt található.

Az újságban nemcsak receptek találhatók (szám szerint 108 db), hanem egyéb karácsonyi ötletek, pl. ajándék-készítéshez, képeslap-gyártáshoz. A kiadvány gyönyörű, már csak ezért is érdemes áldozni, de sokkal nagyobb öröm az, hogy ezáltal örömöt szerezhetünk sok rászorulónak. Ajándékozásra fel!

 

Szólj hozzá!

2010.10.17. 14:45 A.N.R.

Banános-csokis muffin

Címkék: tojas banan tejcsoki finom liszt tk liszt

Nem nagyon rajongok a banánért, legalábbis nyersen nem szoktam enni. A fiúk viszont szeretik, ezért venni szoktam. De van, amikor nekik sem megy úgy, és elkezd megbarnulni. Így jártam valamelyik nap is, és eszembe jutott, hogy sütit kéne sütni belőle, ne menjen kárba. Tudtam, hogy Stahl Judit: Gyors muffinok c. könyvében kell lennie banános muffinnak, és nem is csalódtam. Gyorsan megsütöttem, és lett is sikere: a nagyfiam, aki nem nagyon szokott muffint enni, este is megevett egy hatalmasat, meg reggel is; a kicsi, aki nem igazán édesszájú, szintén eszegette. Az apjuknak is nagyon ízlett, és még nekem is, mert nem túl banános. Szóval teljesen rendben volt, szerintem máskor is készül majd, talán egy picit több banánnal.

Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg tejcsoki
18 dkg finom liszt
7 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (eredetileg a receptben 15-10 dkg van, de mivel tk rozslisztem volt, nem búza, így nem mertem többet tenni, ne legyen túl erős ízű)
2 kk sütőpor
1,5 kk szódabikarbóna
1 csipet só
1 kk őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
2 kisebb érett banán
1 tojás
2,5 dl tej
15 dkg cukor


A csokit apróra vágtam. A vajat felolvasztottam, hozzákevertem a cukrot, majd a tejet, tojást alaposan elkavartam benne. Hozzáadtam a lisztes keveréket: kétféle liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, szerecsendió, csipet só, csoki. Legvégén az előzőleg villával összetört banánt kevertem hozzá.

A muffinsütőbe papírkapszlikat tettem, és a masszát elosztottam közöttük. 175 fokos sütőben (előmelegítve) kb. 25 perc alatt megsütöttem. Szép nagyok lettek.

 

Szólj hozzá!

2010.10.14. 20:49 A.N.R.

Pásztortarhonya füstölt kolbásszal

Címkék: krumpli hagyma tarhonya kolbasz

Az utóbbi időben nem sok időm volt főzni, ha mégis főztem, mindig valami gyors, megszokott dolgot, hogy minél hamarabb, minél egyszerűbben kész legyen. Ezért aztán poszt sem született már jó ideje. Ma viszont újat főztem, így ezt megmutatom.

A recept a Nők Lapja Konyha októberi számából származik. Már akkor megtetszett, amikor megjött a lap, de nem néztem meg tüzetesebben. Ma reggel újra a kezembe került, és eldöntöttem, hogy ma ezt főzöm. Gyorsan vettem tarhonyát és kolbászt, aztán délután, munka után nekiálltam. Gyakorlatilag semmin nem változtattam, úgy jó a recept, ahogy van.

Hozzávalók:
30 dkg tarhonya
30-35 dkg krumpli
20 dkg füstölt kolbász
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes kaliforniai paprika (saját termés)
3 paradicsom (saját termés - 2 piros és 1 sárga)
olaj, só, piros paprika, bors

A tarhonyát kevés olajon megpirítottam, majd felöntöttem 7,5 dl vízzel, megsóztam és megfőztem.

A krumplit meghámoztam, apró kockákra vágtam és sós vízben megfőztem.

A hagymát apróra vágtam, olajon megdinszteltem. Az apróra vágott paprikát is hozzáadtam, és tovább dinszteltem, néha megkavargatva. A fokhagymát zúzva, a paradicsomot kockára vágva adtam hozzá, végül a felkockázott kolbászt is hozzákavartam. Piros paprikát és őrölt borsot szórtam rá, majd összesütöttem.

A főtt tarhonyát és a főtt krumplit beleforgattam, és egy-két percig még pirítottam együtt. Finom lett.

 

Szólj hozzá!

2010.09.29. 20:15 A.N.R.

Gombamérgezés

Nem mehetek el a téma mellett, mivel közelről érint a dolog. Az utóbbi napokban többször is látható híradóban, olvasható a hírekben, hogy egy nyírpazonyi házaspár gombamérgezést kapott, a férfi már belehalt. Majdnem harminc évig voltak a szomszédaink, a lányuk gyerekkoromban a legkedvesebb barátnőm volt, később csak azért nem maradt meg a szoros barátság, mert távol tanultunk és dolgozunk egymástól. De folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, tudunk egymásról. Megdöbbenve hallottuk a hírt a mérgezésről, hiszen az elmúlt néhány évtizedben mi is gyakran kaptunk tőlük gombát, és igen, a férfi tényleg értett a gombákhoz! Most meg az hallom, hogy nem is ő szedte a gombát (bár a felesége is azt mondta, hogy ő szedte, és persze ő is főzte, hiszen nagyon jól tudott főzni, nem csak gombás ételeket, hanem bármi mást is). Ha tényleg igaz, hogy a szomszédtól kapták, akkor egyszerűen nem értem, miért nem nézték meg jobban. Nem értem, hogy történhetett meg ez a tragédia. Sok részletet nem értek, és valószínűleg nem is fogom megérteni. Most semmi mást nem tehetek, mint drukkolok, hogy a barátnőm anyukája meggyógyuljon, jelenleg az orvosok azt mondják, hétvégén már hazamehet. Remélem, tényleg így lesz!

Szólj hozzá!

2010.09.23. 20:04 A.N.R.

Segíts Daninak!

Dani 3,5 éves, és éppen túl van egy agyműtéten, agydaganatot távolítottak el a kis fejéből. A szüleinek nagyon sok költsége van a betegségével kapcsolatosan, ezért a család barátai megpróbálnak egy blogon keresztül pénzt gyűjteni. Az általam felajánlott kekszre is lehet licitálni. Az első licit már megvan, 5000 Ft, Fakanáltól, innen is köszi! :-) Október 1-jéig lehet pályázni!

2 komment

2010.09.18. 13:20 A.N.R.

Gombás rizottó - vkf XXXVII.

Címkék: gomba husleves rizotto rizs

Ezelőtt még soha nem készítettem rizottót, valahogy tartottam tőle, mivel nem vagyok egy türelmes alkat, és nem szokásom órákig kevergetni egy ételt. Viszont régóta izgatott a dolog, hogy mégiscsak főznöm kéne rizottót, biztosan nagyon finom lesz. Aztán jött a gombás vkf, és adódott az alkalom, hogy elkészítsek valamit gombás finomságot. Mivel a rizottó csak frissen finom, ezért csupán kétszemélyes adag készült, a gyerekek épp nem voltak itthon, a párom egyébként nem nagyon rajong a rizses ételekért, így a nagy része nekem maradt. A gyerekek véleményét nem tudom elmondani (bár ők nagyon szeretik a rizses ételeket, de nem nagy baj, hogy ebből kimaradtak a gomba miatt), a páromnak ahhoz képest, hogy rizsből készült, ízlett. Én meg egyenesen el voltam tőle ragadtatva, tehát valószínűleg máskor is vállalom azt a fél órát, amit a tűzhely mellett álldogálva kell eltölteni.

Hozzávalók
20 dkg rizottó rizs
20-25 dkg erdei gomba vegyesen (ez egy fél doboz szárított gomba volt áztatás után)
vaj, olívaolaj
1 l húsleves
1 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehér bor

A húsleves használata miatt nem fűszereztem az ételt, de természetesen lehet bele különböző fűszereket tenni, nekem nem hiányzott.

A szárított gombát az előírásnak megfelelően beáztattam előre, majd amikor kellőképpen megdagadt, felszeleteltem. A hagymát megpucoltam, felkockáztam.

Elővettem egy magas falú teflonos serpenyőt, tettem bele kb. 2 ek olívaolajat és 2-3 dkg vajat, felforrósítottam, a hagymát megdinszteltem benne. Beletettem a gombát, azt is kicsit megpirítottam, majd következett a rizs, amit szintén megpirítottam az olajon.

Hozzáöntöttem a bort, és folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön főztem addig, amíg a bort magába szívta a rizs. Ez után a húslevest merőkanalanként adagoltam, és gyakran megkeverve (nem állandóan) figyeltem, hogy mikor szívja magába a levest a rizs, és adtam a következő adagot. Kb. 30 perc alatt fogyott el az összes leves, ekkor kizártam a gázt, és pár percig lefedve hagytam a rizottót, majd még melegen elfogyasztottuk.

 

 

További gombás ételek a blogban (látható, hogy szeretjük a gombát, elég gyakran kerül az asztalra):
Borban párolt pulyka gombával
Borban sült csirke
Csirkeaprólék leves
Csirkenyárs
Csirkés-gombás lasagne
Csirketorta
Csőben sült gombás tészta
Gombakrémleves
Gombaleves II.
Gombapaprikás
Gombás-hagymás lasagne
Gombás-kukoricás lasagne
Gombás-póréhagymás csirke wokban
Gombás rakott tojás
Gombás rizzsel töltött padlizsán
Gombás tojásrántotta
Gombás szendvicskrém
Majonézes gombasaláta
Marengói csirkecomb
Őzlábgomba sajttal
Penne gombás mascarpone-szósszal
Római tálban sült kecskecsülök újkrumplival
Svéd gombasaláta
Tejszínes-gombás rakott tészta
Tésztasaláta
Tojásos-gombás szendvicskrém
Tojáspuffancs
Töltött krumpli

Szólj hozzá!

2010.09.17. 20:17 A.N.R.

Szülinapi játék eredményhirdetés

Nem jött túl sok komment a felhívásra, de én ennek a néhánynak is nagyon örültem, köszönöm szépen! Örülök, ha bárki visszajár hozzám, mert talál jó recepteket, ha ízlenek az ételek, amiket itt megmutatok. És természetesen inspirál, ha vannak olvasók, akik érdeklődnek. Az elkövetkező időszakban valószínűleg nem lesz túl gyakran poszt, mivel visszamentem dolgozni, és ez hetente 4 napomat veszi igénybe, így a főzés ritkább lesz, mint eddig, ill. ha főzök, akkor is általában a megszokott a dolgokat, amikről már írtam. Természetesen, amint van valami új, megmutatom.

Az alábbi képen láthatók a játékra jelentkezők:

 

A nyertes pedig:

 

(A háttérben az összehajtogatott lapok vannak, amelyek közül véletlenszerűen választottam ki Araniel papírját.)

Kedves Araniel! Kérlek téged, hogy jelentkezett a gigi1976 kukac citromail pont hu e-mail címen és írd meg, hogy hova küldhetem az ajándékodat, ill. azt, hogy ha esetleg Érden vagy környékén laksz, mert akkor akár személyes átadás is szóba jöhet. Azt is írd meg légy szíves, hogy van-e valami extra kívánságod, esetleg valamelyik sütemény vagy egyéb, ami a blogról tetszik. Ha nincs kívánságod, akkor én fogom eldönteni, hogy mi lesz az ajándékod :-).

Még egyszer köszönöm mindenkinek a jó kívánságokat, és továbbra is örömmel "látlak" itt benneteket és persze mindenki mást, aki nem írt kommentet.

Szólj hozzá!

2010.09.17. 20:16 A.N.R.

Szülinapi játék eredményhirdetés

Nem jött túl sok komment a felhívásra, de én ennek a néhánynak is nagyon örültem, köszönöm szépen! Örülök, ha bárki visszajár hozzám, mert talál jó recepteket, ha ízlenek az ételek, amiket itt megmutatok. És természetesen inspirál, ha vannak olvasók, akik érdeklődnek. Az elkövetkező időszakban valószínűleg nem lesz túl gyakran poszt, mivel visszamentem dolgozni, és ez hetente 4 napomat veszi igénybe, így a főzés ritkább lesz, mint eddig, ill. ha főzök, akkor is általában a megszokott a dolgokat, amikről már írtam. Természetesen, amint van valami új, megmutatom.

Az alábbi képen láthatók a játékra jelentkezők:

 

A nyertes pedig:

 

(A háttérben az összehajtogatott lapok vannak, amelyek közül véletlenszerűen választottam ki Araniel papírját.)

Kedves Araniel! Kérlek téged, hogy jelentkezett a gigi1976 kukac citromail pont hu e-mail címen és írd meg, hogy hova küldhetem az ajándékodat, ill. azt, hogy ha esetleg Érden vagy környékén laksz, mert akkor akár személyes átadás is szóba jöhet. Azt is írd meg légy szíves, hogy van-e valami extra kívánságod, esetleg valamelyik sütemény vagy egyéb, ami a blogról tetszik. Ha nincs kívánságod, akkor én fogom eldönteni, hogy mi lesz az ajándékod :-).

Még egyszer köszönöm mindenkinek a jó kívánságokat, és továbbra is örömmel "látlak" itt benneteket és persze mindenki mást, aki nem írt kommentet.

3 komment

2010.09.10. 11:59 A.N.R.

4. blogszületésnap - játék!

Ma négy éves ez a blog. Hihetetlen, hogy már négy éves. Amikor kezdtem, nem gondoltam volna, hogy ennyi ideig kitartó leszek, sőt egyre lelkesebb. Azt sem gondoltam volna, hogy ennyi embert fog érdekelni. Mert igaz ugyan, hogy kommentekben nem bővelkedem, de azért látogatók vannak szép számmal, meg egyre több helyen hivatkoznak a receptjeimre.

Egy kis statisztika:

- négy év alatt több mint 700.000 látogatás
- naponta átlagosan 500 látogató, de ebben benne van az eleinte jellemző napi néhány, manapság már 1000 körül van a napi látogatók száma
- legtöbben természetesen a gasztro.blog.hu oldalról jönnek hozzám, de az idén nagyon sokan érkeztek a koles.lap.hu-ról és a leves.lap.hu-ról, ill. a kisviraginitaly.freeblog.hu oldalról, ahol kisvirág a lasagne-összefoglalóban hivatkozott a receptjeimre
- a kereső kifejezések közül leggyakoribb a sütőtök-leves, de nagyon népszerű a krémes és az Orly-módra készült ételek is

A freeblogon nincs rendszeres olvasói státusz, így nem tudom, hogy mennyien járnak vissza rendszeresen. Én viszont szeretném tudni, hogy kik olvasnak aránylag rendszeresen, ezért ezennel hirdetek egy játékot. Ehhez a poszthoz kérek szépen kommentet mindazoktól, akik olvasnak néha (vagy legalábbis jártak már erre :-) ) és szeretnének nyerni tőlem valamit. A valami mindenképpen saját készítésű dolog lesz, hogy pontosan mi, még én sem tudom, de attól is függ, hogy a nyertes hol lakik és hogy tudom hozzá eljuttatni (postán törékeny dolgot nem akarok küldeni). Nyilvánvalóan valami gasztronómiához kapcsolódó ajándékra lehet számítani, ami lehet étel, ital, fűszer vagy konyhai eszköz, majd meglátjuk.

Tehát játékra fel! Aki ehhez a bejegyzéshez ír nekem egy kommentet az elkövetkező egy hétben, esélyes a nyerésre!

7 komment

2010.09.09. 13:33 A.N.R.

Tejszínes-kapros cukkinifőzelék

Címkék: cukkini kapor tejszin

A párommal sok mindenben egyetértünk, de a tök-cukkini-padlizsán-patisszon dologban nem igazán. Ő a tökfőzeléket és a padlizsánkrémet szereti csak, én meg a tökfőzeléken kívül bármit megeszem ezekből készítve. A cukkinifőzelék valamiféle kompromisszumos megoldásnak tűnik számomra, mivel alapvetően olyan, mint a tökfőzelék, tehát valószínűleg nem fogja bánni, ha ma este ezt kell ennie, de mégiscsak cukkiniből készült, ami az én lelkemnek tesz jót. Nem mellesleg a kisebbik fiam is jóízűen ette (a nagyobbik az oviban ma pont tökfőzeléket kapott ebédre, nem vagyok benne biztos, hogy megette, pedig szereti, csak ne mondják meg neki, hogy az főzelék).

Hozzávalók:
egy szép darab cukkini (másfél - két kilós lehetett, nem mértem, de óriásira nőtt ez is, mint a múltkoriak, amit a szomszédból kaptunk)
2 dl tejszín
2 ek liszt
1 ek kristálycukor
2 ek 10%-os ecet
só, olaj, kapor, piropaprika

A cukkinit meghámoztam, felnégyeltem, a magját kikapartam, majd lereszeltem. Tökgyalum nincs, de a zöldségszeletelőn találtam megfelelő kést, amitől vékony, hosszú csíkokra sikerült vágni néhány perc alatt (azt hittem, tovább fog tartani, de gyorsan ment).

Kevés olajat felforrósítottam, majd levettem a tűzről, belekevertem kb. 1 tk pirospaprikát. Beleöntöttem a cukkinit, visszatettem a tűzre. Ráöntöttem 3 dl vizet (több nem kell, mert a cukkini elég sokat kienged magából), megsóztam, lefedtem és néha megkevertem, miközben főtt. Nagyjából 10-15 perc elég neki attól függően, hogy mennyire szeretjük szétfőzni vagy roppanósra hagyni.

A lisztet csomómentesre kevertem a tejszínnel. Egy-két evőkanál főzővizet kivettem a főzelékből, ezt is hozzáadtam, így a habarás felmelegszik. Ezt két okból érdemes így csinálni: egyrészt nem hűti le nagyon a főzeléket, másrészt nem csomósodik össze a tejszín (ill. ha tejföllel készítjük, a tejföl, ami sokkal inkább hajlamos az összeugrásra). A tejszínes lisztet hozzákevertem a főzelékhez, és további kb. 2 percig főztem. A végén hozzáadtam a kaprot apróra vágva, a cukrot és az ecetet és miután egyszer még felrottyant, kizártam a gázt alóla. Lefedve hagytam pihenni, mielőtt tükörtojással tálaltam.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil