Ezelőtt még soha nem készítettem rizottót, valahogy tartottam tőle, mivel nem vagyok egy türelmes alkat, és nem szokásom órákig kevergetni egy ételt. Viszont régóta izgatott a dolog, hogy mégiscsak főznöm kéne rizottót, biztosan nagyon finom lesz. Aztán jött a gombás vkf, és adódott az alkalom, hogy elkészítsek valamit gombás finomságot. Mivel a rizottó csak frissen finom, ezért csupán kétszemélyes adag készült, a gyerekek épp nem voltak itthon, a párom egyébként nem nagyon rajong a rizses ételekért, így a nagy része nekem maradt. A gyerekek véleményét nem tudom elmondani (bár ők nagyon szeretik a rizses ételeket, de nem nagy baj, hogy ebből kimaradtak a gomba miatt), a páromnak ahhoz képest, hogy rizsből készült, ízlett. Én meg egyenesen el voltam tőle ragadtatva, tehát valószínűleg máskor is vállalom azt a fél órát, amit a tűzhely mellett álldogálva kell eltölteni.
Hozzávalók
20 dkg rizottó rizs
20-25 dkg erdei gomba vegyesen (ez egy fél doboz szárított gomba volt áztatás után)
vaj, olívaolaj
1 l húsleves
1 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehér bor
A húsleves használata miatt nem fűszereztem az ételt, de természetesen lehet bele különböző fűszereket tenni, nekem nem hiányzott.
A szárított gombát az előírásnak megfelelően beáztattam előre, majd amikor kellőképpen megdagadt, felszeleteltem. A hagymát megpucoltam, felkockáztam.
Elővettem egy magas falú teflonos serpenyőt, tettem bele kb. 2 ek olívaolajat és 2-3 dkg vajat, felforrósítottam, a hagymát megdinszteltem benne. Beletettem a gombát, azt is kicsit megpirítottam, majd következett a rizs, amit szintén megpirítottam az olajon.
Hozzáöntöttem a bort, és folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön főztem addig, amíg a bort magába szívta a rizs. Ez után a húslevest merőkanalanként adagoltam, és gyakran megkeverve (nem állandóan) figyeltem, hogy mikor szívja magába a levest a rizs, és adtam a következő adagot. Kb. 30 perc alatt fogyott el az összes leves, ekkor kizártam a gázt, és pár percig lefedve hagytam a rizottót, majd még melegen elfogyasztottuk.
További gombás ételek a blogban (látható, hogy szeretjük a gombát, elég gyakran kerül az asztalra):
Borban párolt pulyka gombával
Borban sült csirke
Csirkeaprólék leves
Csirkenyárs
Csirkés-gombás lasagne
Csirketorta
Csőben sült gombás tészta
Gombakrémleves
Gombaleves II.
Gombapaprikás
Gombás-hagymás lasagne
Gombás-kukoricás lasagne
Gombás-póréhagymás csirke wokban
Gombás rakott tojás
Gombás rizzsel töltött padlizsán
Gombás tojásrántotta
Gombás szendvicskrém
Majonézes gombasaláta
Marengói csirkecomb
Őzlábgomba sajttal
Penne gombás mascarpone-szósszal
Római tálban sült kecskecsülök újkrumplival
Svéd gombasaláta
Tejszínes-gombás rakott tészta
Tésztasaláta
Tojásos-gombás szendvicskrém
Tojáspuffancs
Töltött krumpli