HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2010.09.18. 13:20 A.N.R.

Gombás rizottó - vkf XXXVII.

Címkék: gomba husleves rizotto rizs

Ezelőtt még soha nem készítettem rizottót, valahogy tartottam tőle, mivel nem vagyok egy türelmes alkat, és nem szokásom órákig kevergetni egy ételt. Viszont régóta izgatott a dolog, hogy mégiscsak főznöm kéne rizottót, biztosan nagyon finom lesz. Aztán jött a gombás vkf, és adódott az alkalom, hogy elkészítsek valamit gombás finomságot. Mivel a rizottó csak frissen finom, ezért csupán kétszemélyes adag készült, a gyerekek épp nem voltak itthon, a párom egyébként nem nagyon rajong a rizses ételekért, így a nagy része nekem maradt. A gyerekek véleményét nem tudom elmondani (bár ők nagyon szeretik a rizses ételeket, de nem nagy baj, hogy ebből kimaradtak a gomba miatt), a páromnak ahhoz képest, hogy rizsből készült, ízlett. Én meg egyenesen el voltam tőle ragadtatva, tehát valószínűleg máskor is vállalom azt a fél órát, amit a tűzhely mellett álldogálva kell eltölteni.

Hozzávalók
20 dkg rizottó rizs
20-25 dkg erdei gomba vegyesen (ez egy fél doboz szárított gomba volt áztatás után)
vaj, olívaolaj
1 l húsleves
1 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehér bor

A húsleves használata miatt nem fűszereztem az ételt, de természetesen lehet bele különböző fűszereket tenni, nekem nem hiányzott.

A szárított gombát az előírásnak megfelelően beáztattam előre, majd amikor kellőképpen megdagadt, felszeleteltem. A hagymát megpucoltam, felkockáztam.

Elővettem egy magas falú teflonos serpenyőt, tettem bele kb. 2 ek olívaolajat és 2-3 dkg vajat, felforrósítottam, a hagymát megdinszteltem benne. Beletettem a gombát, azt is kicsit megpirítottam, majd következett a rizs, amit szintén megpirítottam az olajon.

Hozzáöntöttem a bort, és folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön főztem addig, amíg a bort magába szívta a rizs. Ez után a húslevest merőkanalanként adagoltam, és gyakran megkeverve (nem állandóan) figyeltem, hogy mikor szívja magába a levest a rizs, és adtam a következő adagot. Kb. 30 perc alatt fogyott el az összes leves, ekkor kizártam a gázt, és pár percig lefedve hagytam a rizottót, majd még melegen elfogyasztottuk.

 

 

További gombás ételek a blogban (látható, hogy szeretjük a gombát, elég gyakran kerül az asztalra):
Borban párolt pulyka gombával
Borban sült csirke
Csirkeaprólék leves
Csirkenyárs
Csirkés-gombás lasagne
Csirketorta
Csőben sült gombás tészta
Gombakrémleves
Gombaleves II.
Gombapaprikás
Gombás-hagymás lasagne
Gombás-kukoricás lasagne
Gombás-póréhagymás csirke wokban
Gombás rakott tojás
Gombás rizzsel töltött padlizsán
Gombás tojásrántotta
Gombás szendvicskrém
Majonézes gombasaláta
Marengói csirkecomb
Őzlábgomba sajttal
Penne gombás mascarpone-szósszal
Római tálban sült kecskecsülök újkrumplival
Svéd gombasaláta
Tejszínes-gombás rakott tészta
Tésztasaláta
Tojásos-gombás szendvicskrém
Tojáspuffancs
Töltött krumpli

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr85974988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása