HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristalycukor (5) kristálycukor (1) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszín (1) tejszin (65) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2010.09.07. 12:00 A.N.R.

Csőben sült mángold

Címkék: hagyma mangold reszelt sajt marhahus tejfol

A mángold levélnyelének következő felhasználási módja a főétel-készítés.

Hozzávalók:
90 dkg mángold levélnyél (tisztítva ennyi)
45 dkg marha lábszár
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
2 dl spagettiszósz (kiváltható sűrített paradicsommal és fűszerekkel)
trappista sajt (kb. 20-25 dkg)
olaj, só

A levélnyeleket 4-5 cm-s darabokra vágva sós vízben kb. 6-7 percig főztem, majd leszűrtem.

A húst megdaráltam, a hagymát felkockáztam. Forró olajon megdinszteltem a hagymát, majd beleraktam a darált húst és fehéredésig kevergettem. Megsóztam, hozzákevertem a spagettiszószt és kb. 15 percig főztem, néha megkavartam.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Egy tűzálló tálba kevés olajat öntöttem. A mángoldot összekevertem a hússal és beletettem a tálba. Rákanalaztam a tejfölt, hogy mindenhol érje. A tetejére reszelt sajtot szórtam. Kb. 25 perc alatt készre sütöttem.

 

Szólj hozzá!

2010.09.06. 12:37 A.N.R.

Hogyan készítettem?

Ezen a héten az én egyik fotóm szerepel a gasztroboxon a Hogyan készítettem? rovatban. Köszönöm a felkérést!

 

Szólj hozzá!

2010.09.05. 13:39 A.N.R.

Mángold kompót

Címkék: cukor vanilia mangold fahej

Apu megint hozott egy nagy adag mángoldot, de most jóval többet és nagyobbakat, mint a múltkor. Ez most akkora adag, hogy a kocsi csomagtartójában alig fért el. A levélnyelek pedig több centi vastagok, így már nemcsak a levéllel kell kezdenem valamit, hanem a nyéllel is. Egyelőre eljutottam odáig, hogy a levélnyeleket megpucoltam, több mint három kg lett, a levelekhez még nem nyúltam.

Mielőtt nekiálltam, persze körülnéztem recept után, találtam is néhány jó ötletet, majd egyet-kettőt megvalósítok. Az első, amit ki akartam próbálni, a kompót volt, de mindenhol azt olvastam róla, hogy "úgy kell készíteni, mint rebarbarából". Na nesze neked, jól ki lettem fizetve, hiszen rebarbarát még soha nem főztem, nem is ettem, látni is csak néhányszor sikerült. De nem baj, megnéztem, hogy főzik mások a rebarbara-kompótot, és kiderült, hogy nagyjából úgy, mint az almakompótot. Így már nem volt nehéz megoldani a dolgot.

Hozzávalók:
kb. egy kg mángold levélnyél
10 ek kristálycukor
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
kevés citromlé (kb. fél citrom leve)

A levélnyeleket kivágtam a levélből, feldaraboltam, hogy könnyebben kezelhető legyen. Alaposan megmostam (3 vízről), majd leszálaztam, azaz a vastag szálakat késsel lehúztam a nyélről. Megfelelő méretűre vágtam (2-3 cm-s darabokra).

Kb. másfél liter vizet odatettem főni. Beletettem a cukrot, a vaníliarudat kettévágva és kikapargatva a magokat is, az egész fahéjat. Mikor felfőtt, beleraktam a mángoldot és kb. 10 perc alatt készre főztem. Az utolsó percben adtam hozzá a citromlevet.

A kisebbik fiamnak nagyon ízlett, a nagyobbik még nem kóstolta, de ha valamit kompótnak hívnak, az szerinte nem lehet rossz, tehát van remény :-). Különleges íze van, nem tudnám semmihez hasonlítani. Kellemes, könnyű desszert, készülhet persze kevesebb vagy több cukorral is ízlés szerint. És természetesen meg lehet kicsit bolondítani meggylével, amitől a színe is szebb lesz.

 

 

Szólj hozzá!

2010.08.25. 13:52 A.N.R.

Harmadik lettem :-)

Az előbb olvastam az e-mailt, miszerint a GasztroBox nyári receptversenyén harmadik helyezést értem el a rakott cukkinimmel. Még sosem nyertem semmit recepttel, szóval igazán örülök :-). És gratulálok az első és második helyezetteknek!

 

Szólj hozzá!

2010.08.21. 20:45 A.N.R.

Szülinapi torta kétszer - fondant

Címkék: mez zselatin porcukor

A héten volt a nagyobbik fiam ötödik születésnapja. Ennek örömére meghívta néhány barátját az óvodából, a bulit hétfőn tartottuk. Akkor egy puncstortát sütöttem, de fiúnak mégsem akartam rózsaszín tortát, ezért kék lett. Ez volt az első fondant-nak díszített tortám, ahhoz képest nem lett nagyon csúnya. A gyerekeknek mindenesetre tetszett, a golyókat gyorsan lekapkodták róla.

Sütöttem még nekik túrós muffint is mini változatban, dekorcukorral díszítettem.

 

A családdal ma ünnepeltünk, mára a nagyfiú csokitortát kért. Annyit változtattam a receptem, hogy nem kandírozott narancshéjjal készítettem, hanem kandírozott eperrel. Ehhez narancssárga fondant-t készítettem.

 

 

A fondant készítését Melindától lestem el, persze az én tortáim messze nem lettek olyan szépek, mint az övéi, de ezzel a fondant-nal annyira könnyű bánni, hogy kis gyakorlással azért belejöhetek én is. Na persze annyira szépek még akkor sem lesznek, de talán szebbek a mostaniaknál. Az alábbi adag a két tortához elegendő volt.

Hozzávalók:
1 kg porcukor átszitálva
6 ek víz
2 ek méz
1 ek margarin
1 ek zselatin

A porcukor felét egy tálba tettem.

A vizet a zselatinnal összekevertem, felmelegítettem, beletettem a mézet és a margarint és addig melegítettem, amíg minden el nem olvadt. (Nem főztem!)

A zselatinos masszát elkevertem a porcukorral, fakanállal. A porcukor másik felét lassan adagoltam hozzá, amikor fakanállal már nem ment, akkor kézzel folytattam. Amikor összeállt az egész, még pár percig gyúrtam (jól beleizzadtam). Beletettem egy zacskóba és betettem a spájzba pár napra.

Amikor eljött az első torta sütése, akkor a massza kb. felét átgyúrtam, majd kék ételfestékkel összegyúrtam, alaposan. A gyúródeszkára étkezési keményítőt szórtam, és a fondant-t vékonyra nyújtottam. Ráhelyeztem a tortára, formára vágtam. A levágott részekből golyókat készítettem, és minden szelethez tettem egyet. A többi fondant-t visszatettem a zacskóba a hét végéig.

A másik tortához való massza nagy részét piros és sárga ételfestékkel gyúrtam össze, egy kis részét pedig csak sárgával. A narancssárgát kinyújtottam, rátettem a tortára, a sárga és kék fondantból kicsi rózsákat készítettem, a többiből pedig kis golyókat a torta köré.

Korábban kipróbáltam a pillecukorból készült fondant-t is, de azzal nem tudtam ilyen ügyesen bánni, túl ragacsos volt, így maradok ennél a verziónál. Igaz, nem tudom, mikor lesz alkalom legközelebb a tortasütésre, de ez a módszer tetszik, és úgy tűnik, a család sincs ellene. Az első tortánál kicsit édesnek találták, de a csokitortával már nem tűnt túl édesnek, azzal jobban ízlett.

Szólj hozzá!

2010.08.06. 19:34 A.N.R.

Cukkini krém

Címkék: hagyma fokhagyma cukkini majonez

A nagyobbik cukkini még ott figyelt a hűtőben, de a párom nem különösebben rajong a cukkinis ételekért, ezért azt javasolta, hogy készítsek belőle krémet, ahogy a padlizsánból is szoktuk. Megtettem, és úgy tűnik, ez beválik neki.

A cukkini, mint már említettem, 2,1 kg volt. Három részre vágtam keresztben, majd minden részt még kettőbe hosszában. Lefektettem a húsával lefelé egy tepsibe, és betettem a 180 fokos sütőbe, ahol 45 percet sült. Ez után hagytam kihűlni.

Kinyomtam belőle a levet (eltettem a fagyasztóba, valamire biztos jó lesz), kiszedtem a magját, majd kikapartam a húsát a héjából. Két fej vöröshagymát és 3-4 gerezd fokhagymát felszeleteltem, majd a cukkini-hússal együtt összemixeltem botmixerrel.

Adtam hozzá kb. 2 ek majonézt, megsóztam és borsoztam, alaposan összekevertem. Betettem a hűtőbe néhány órára, hogy összeérjenek az ízek. Friss kenyérrel vagy pirítóssal is finom, és ez végre a páromnak is ízlik.

2 komment

2010.08.04. 15:37 A.N.R.

Rakott cukkini - Gasztrobox - süss, főzz, nyerj!

Címkék: fokhagyma bazsalikom rizs csirkemell cukkini tejfol

Az egyik szomszéd "mini" cukkinit termel. Én két darabot kaptam belőle, a kisebbik több, mint 1,3 kg, a nagyobbik 2 kg feletti. (És, bár ilyen hatalmasak, kimondottan gyengék, frissek, pedig azt gondolná az ember, hogy már "megöregedtek".)

 

 

Amikor ezeket megkaptam, még nem tudtam, mi készül belőle. Aztán beugrott a Gasztroboxon meghirdetett receptverseny, és arra gondoltam, miért ne próbálnám meg. A nyári ízek közé nyugodtan sorolhatjuk a cukkinis ételeket, és ez a rakott cukkini különösen könnyű lett. A kisebbiket használtam fel az ebédhez, a nagyobbikkal még mindig nem tudom, mit kezdek.

Hozzávalók (4-5 bőséges adaghoz):
1,3 kg cukkini (kevesebb is elég, de nem ártott neki ennyi)
45 dkg csirkemellfilé
1 csésze rizs
3 dl tejföl
kb. 15 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
4-5 bazsalikom levél
3-4 gerezd fokhagyma
olaj, só, őrölt fekete bors

A rizst dupla mennyiségű sós vízben megfőztem. A húst kis kockákra vágtam, majd sóztam, borsoztam és kevés olajon fehéredésig sütöttem.

A cukkinit meghámoztam, kettévágtam, a magját kikapartam. A húsát fél cm vastag szeletekre vágtam.

A bazsalikomot és a fokhagymát apróra vágtam. A rizst, a húst, a tejfölt, a bazsalikomot és a fokhagymát összekevertem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Egy tepsi aljára kevés olajat öntöttem, majd a cukkini felét beleraktam. A rizses keverék felét rásimítottam, majd jött a cukkini másik fele, és erre a rizses keverék másik fele. A tetejére rászórtam a reszelt sajtot.

A tepsit az előmelegített sütőbe raktam és kb. 40 perc alatt megsütöttem. A cukkini kissé roppanós lett, nekem így ízlik, aki nem szereti, tovább sütheti vagy sütés előtt néhány percig előfőzheti/párolhatja. Nagyon könnyed, finom ebéd lett belőle.

 

2 komment

2010.07.29. 13:52 A.N.R.

Lecsó marhahússal és patisszonnal

Címkék: hagyma paradicsom paprika rizs patisszon marhahus

Az a jó a lecsóban, hogy hagyományos módon elkészítve is isteni finom (nálunk hagyományosan: rizzsel és kolbásszal), de kissé megbolondítva is. Megbolondítani bármivel lehet, én ettem már gombával meg karfiollal is. Ma patisszonnal készítettem, és kolbász helyett marhahúst tettem bele, szerintem nagyon jól összeillenek az ízek. Különösen azért, mert a patisszon nem egy karakteres tökféle, csak finoman bújik meg a többi hozzávaló között.

Hozzávalók:
1 patisszon (csillagtök)
4 db étkezési paprika
4-5 db paradicsom
4 fej vöröshagyma
kb. 25 dkg marhaszegy
1 csésze rizs
olaj, pirospaprika, só

A patisszont meghámoztam, csíkokra vágtam. A paprikát megmostam, feldaraboltam. A paradicsomot úgy szintén (nem szoktam a héját leszedni, csak ha nagyon vastag). A hagymát megpucoltam, felkockáztam. A húst megdaráltam.

Egy magas falú serpenyőbe öntöttem az olajat, felforrósítottam, majd beletettem a hagymát, megdinszteltem. Félrehúztam a tűzről, tettem bele kb. egy teáskanálnyi pirospaprikát, a darált húst belekevertem, majd visszatettem és fehéredésig kevergettem (ill. a marhahús nem fehéredik ki, a lényeg, hogy már nem volt benne nyersnek látszó rész, de persze ilyenkor még bőven nincs kész). Megsóztam. Beletettem a paprikát és félkészre főztem, néha megkavargatva.

Közben a riszt megfőztem - forró olajon kicsit megpirítottam, hozzáöntöttem dupla mennyiségű vizet, sóztam és készre főztem.

A félkész lecsóhoz hozzáöntöttem a patisszont és a paradicsomot, és fedő alatt készre főztem, néha megkavartam. A kész rizst hozzáöntöttem, majd elzártam alatta a gázt, lefedve hagytam pihenni pár percig.

 

Szólj hozzá!

2010.07.22. 13:54 A.N.R.

Tricolor saláta

Címkék: paradicsom bazsalikom mozzarella olivaolaj

Nem nevezném receptnek, hiszen olyan nagyon egyszerű, hogy nincs mit mondani róla. De muszáj megírnom, mivel saját termésű paradicsomot és bazsalikomot használtam hozzá, amitől még sokkal finomabb lett.

Szóval négy paradicsomot (nem túl nagyok, de finom ízük és illatuk van) felkockáztam. Néhány mozzarella-golyót szintén. 3 bazsalikomlevelet apróra vágtam és olívaolajba kevertem, majd az egészet összekevertem és hagytam állni kicsit. Utána jóízűen megettem. Kár lett volna kihagyni. Mivel ezzel a vacsorával elfogyott itthon a mozzarella, eldöntöttem, hogy ezentúl mindig lesz a fagyasztóban - igen, lehet kapni fagyasztva, kb. 10 perc alatt kiolvad, és én magában is szeretem eszegetni.

(Fotó nincs, túl hamar elfogyott.)

Szólj hozzá!

2010.07.19. 14:08 A.N.R.

Sárgabarackos pite

Címkék: tej cukor sargabarack finom liszt

Hétvégén kerti partin jártunk, ahová egyik barátunk isteni finom süteményt hozott, egy tepsi sárgabarackosat és egy tepsi szilvásat. Persze megkérdeztem a receptjét, kiderült, hogy hihetetlenül egyszerű. Eredetileg bögrés mértékegységeket használt, de én lemértem mindent, mivel nem szeretek bögrét használni. Készítés után derült ki, hogy nem is baj, hogy így tettem, mert egy bögre cukor több, mint 25 dkg, és úgy túl édes lett volna a süti. Így viszont kellemesen savanykás volt a sárgabarack miatt. Pillanatok alatt elfogyott.

Hozzávalók (20x30 cm tepsihez):
30 dkg finom liszt
25 dkg kristálycukor
2,5 dl tej
1 tojás
1,5 tk sütőpor
50 dkg sárgabarack
a tepsi kikenéséhez vaj, liszt

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A sárgabarackot megmostam, kimagvaltam, kockákra vágtam. A hozzávalókat összekevertem. A kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöttem, majd 25-30 perc alatt megsütöttem, tűpróbával ellenőriztem. Langyosan is finom, ha már kihűlt, lehet rá porcukrot szitálni.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil