Nem is gondolnánk mennyire egyszerű elkészíteni otthon is. Kell hozzá egy kis pulyka-, csirke- vagy birkahús, fűszerkeverék, krumpli, zöldségek, joghurt vagy kefír.
A gyros fűszerkeveréket boltban készen is meg lehet vásárolni, de otthon is el lehet készíteni: hagyma, fokhagyma, paprika, oregano, bazsalikom, pici cukor. Kevés olajjal összekeverem, és bepácolom a csíkokra vágott húst. Néhány órát hagyom a hűtőben állni. Az ételt tálalás előtt frissen készítem, mindennel együtt nem több fél óránál. Kevés olajat jól felforrósítok serpenyőben, beleteszem a húscsíkokat, hirtelen megpirítom, majd vajat teszek hozzá és fedő alatt megpárolom, kb. 20 perc alatt. Közben felvágom a zöldségeket (paradicsom, paprika, saláta), egy doboz joghurtba vagy kefírbe szintén rakok a fűszerkeverékből, de bármilyen más joghurtos salátaöntet is jó. A krumplit megsütöm.
A sült krumplit tányérba rakom, egyik felére húst halmozok, másik felére csalamádét és a felvágott friss zöldségeket, majd az egészet leöntöm a salátaöntettel. Egy doboz joghurt kb. két embernek elég. (A fotó a netről származik, nem saját.)