A rakott tésztát azért szeretem, mert alig valamivel több munka van vele, mint egy akármilyen szószos tésztával, de sokkal finomabb. És persze ennek is van ezer változata. Ez most éppen egy tejszínes-gombás-sonkás változat.
Hozzávalók:
4 személyre 40-50 dkg tészta, én általában pennét vagy csavart tésztát használok
fél kiló gomba (a champignon gombának nyugodtan fel lehet használni a szárát is)
20-30 dkg sonka
3 dl tejszín
só, delikát, olaj, paprika, majoránna, rozmaring
egy nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
A tésztát sós vízben megfőzöm. A gombát, sonkát feldarabolom. A hagymát apróra vágom és olajon megdinsztelem, beleteszem a sonkát és a gombát, megszórom a delikáttal és kb. 10 percig együtt párolom.
Kevés olajat öntök egy tepsibe, belerakom a főtt tészta felét, rárakom a gomba-sonka felét, majd ezt megismétlem még egyszer. A tetejére jön a tejszín, amibe belekeverem a fűszereket (kevés só, kevés delikát, kb. 1 teáskanálnyi piros paprika, 1 kávékanálnyi majoránna, rozmaring és a zúzott fokhagyma). Az egészet ráöntöm a tésztára, és kb. 25-30 percig sütöm 200 fokon.