Majdnem mézeskalács :). A receptet valahonnan a netről vadásztam, most nem találom a linket, később igyekszem pótolni. (Update: a link)
Hozzávalók:
25 dkg liszt (fele-fele arányban fehér liszt és roszliszt)
5 dkg barna cukor
5 dkg kristálycukor
5 dkg méz
4 evőkanál víz
8 dkg vaj
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál szódabikarbóna
A lisztet összekevertem a szódabikarbónával és a fűszerekkel. A cukrot a vízzel és a mézzel felmelegítettem, hogy folyós legyen. Hozzáadtam a felkockázott vajat, amíg bele nem olvadt. A liszthez kevertem a masszát, összegyúrtam és éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap kivettem és egy fél óráig hagytam a pulton. Közben a sütőt 180 fokra melegítettem.
3 mm vastagra nyújtottam a tésztát (lisztezett deszkán), a gyerekekkel kiszaggattuk, szórócukorral díszítették. Sütőpapírral bélelt sütőben 8-10 perc alatt megsültek. Rácson hagytam hűlni, majd fémdobozba raktam. Hat tepsivel lett, elvileg hetekig eláll, de nálunk három nap alatt szőrén-szálán eltűnt :).