HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2009.12.06. 15:44 A.N.R.

Csokis sajttorta (Gordon's cheesecake)

Címkék: joghurt mascarpone keksz vaj cukor tejfol etcsokolade

Egy újabb Gordon Ramsay-recept, ezt a júniusi Good Food magazin mellé kapott mini Olive magazinban találtam. Már akkor kinéztem magamnak, de csak most jutottam el odáig, hogy megsüssem. Az arányokat nem mindig tartottam be, de túl sokat nem tértem el, csak amennyit muszáj volt a rendelkezésre álló hozzávalóknak megfelelően.

Mivel nincs 20 cm-es tortaformám (a 27 cm-es meg iszonyú nagynak tűnt ekkora adaghoz), egy jénai tálban készítettem. Ezzel csak az a gond, hogy nehéz belőle kivarázsolni a kész tortát, ezért is lett olyan a kép, amilyen. Az ízén viszont nem rontott a jénai sem :-), úgyhogy a legközelebbi sütés előtt be kell szereznem egy kisebb tortaformát, vagy nagyobb adag tortát kell készítenem.

Az elkészítése egyébként roppant egyszerű és gyors, viszont a fagyasztás időt igényel. Ezért szerintem akkor érdemes készíteni, ha vendégeket várunk, mert ezt a tortát előző nap kell elkészíteni, és nem frissen, így időt spórolunk meg a vendégek érkezésekor.

Hozzávalók:
17,5 dkg kristálycukor
45 dkg mascarpone (vagy más semleges ízű krémsajt)
1 tk vanília-kivonat
1 citrom leve
10 dkg natúr joghurt
10 dkg tejföl
5 dl habtejszín
15 dkg étcsokoládé (60%-os vagy jobb)
12 db zabkeksz (Győri Édes Zabfalatokat használtam)
5 dkg vaj

A kekszet összetörtem, majd összedolgoztam a vajjal. Az így kapott alapot beleraktam a tálba, majd a tálat a fagyasztóba.

A cukrot és a vanília-kivonatot összekevertem a mascarponéval. A citromlevet 3,5 dl habejszínnel, a joghurttal és a tejföllel dolgoztam össze kézi habverő segítségével. A két masszát összeöntöttem és csomómentesen elkevertem, majd betettem a hűtőbe (nem a fagyasztóba!).

A csokit és 1,5 dl habtejszínt gőz fölött folyamatos kavargatás mellett felolvasztottam. Levettem a tűzről, majd addig kavargattam, amíg a gőzölgést abbahagyta, tehát már nem volt annyira forró, hogy megolvassza a sajtos masszát.

Kivettem a fagyasztóból a jénait. Beleöntöttem a sajtos massza harmadát, erre a csoki harmadát, majd ezt a rétegezést kétszer megismételtem. A tetején a csokimasszát kicsit "elmaszatoltam", hogy legyenek benne fehér csíkok. Visszatettem a fagyasztóba, legalább 5 órát kell fagyasztani.

Fogyasztás előtt kb. 10-15 perccel érdemes kivenni, akkor könnyen szeletelhető.

 

A végeredmény egy nagyon finom, krémes torta, ami nem túl édes a citromlé és a keserű csokoládé miatt. Szerintem isteni. A kép nem sikerült túl jól, mivel nehezen tudtam kivarázsolni a jénaiból, így megállítani sem tudtam. Viszont a rétegek jól látszanak rajta. Ha sikerül jobb képet készítenem, majd kicserélem.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr815974927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sz. 2009.12.15. 11:19:55

Bocsi, de hűtő vagy fagyasztó? Mivel előbb zárójelben írod, hogy nem fagyasztó, aztán meg fagyasztó. :) Remélem nem veszed kekeckedésnek :).

14594 2009.12.15. 14:13:47

Az összekevert masszát először csak a hűtőbe kell tenni, hogy hideg legyen. Aztán amikor kész az egész torta, akkor be a fagyasztóba az egészet, és legalább 5 óráig ott tartani. Fogyasztás előtt meg kivenni, egy-két napig eláll a sima hűtőben is, de fagyasztva is levágható a szelet, aztán a többi mehet vissza a fagyasztóba is, így több napra is beosztható.

Sz. 2009.12.15. 15:09:09

Köszönöm szépen gyors válaszod. Lehet ez lesz az egyik karácsonyi desszert. csak már bőség zavarában szenvedek, annyi mindent szerettem volna kipróbálni :).
süti beállítások módosítása