HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2010.03.22. 14:28 A.N.R.

Füstölt kolbász

Címkék: hagyma bors so pirospaprika serteshus

Gyerekkorom óta én vagyok a fő-fő hurka- és kolbászkóstoló otthon. Minden disznóvágásnál az én feladatom volt eldönteni, hogy finom lesz-e a hurka és a kolbász. Apu kavarta, az ő kezére rátapadt a sok fűszer, nem tudott rendesen kóstolni. Anyu meg valamiért nem szerette. Én viszont imádtam, és azzal sem foglalkoztam, hogy a kolbász esetén nyers húst eszem (igazából nem is tudatosodott bennem). Meg kell mondjam, mindig nagyon finom lett minden :-). Kóstolás után persze a töltésben is segítettem, és semmi bajom nem volt a sertésbéllel, pedig azt a töltőre való felhúzás előtt fel kellett fújni (persze szájjal). Sőt, az is előfordult hébe-hóba, hogy nem csak a boltban vett belet használtuk, hanem otthon "huroltuk" az épp levágott disznóból kivettet, na ezt azért annyira nem csíptem, de ha kellett, csináltam.

Néhány hete a párom kitalálta, hogy készítsünk kolbászt. Disznóvágásról évek óta nincs szó, mióta anyuék is itt laknak Érden, nem volt rá alkalom. Az állatot itt nem tudjuk felnevelni, vásárolni meg nem tudtunk annyiért, hogy megérje kínlódni vele, bár még nem adtuk fel, hogy találunk megfelelőt. A hurka és kolbász elkészítésének viszont semmi akadálya nincs. Így aztán néhány hete beszereztük apuval a hozzávalókat, én meg mentem kóstolni, majd tölteni. Jól sikerült, ezért a párom kérte, hogy mielőtt még elfogy az előző adag kolbász, készítsünk még egy adagot. Az utolsó pillanatban, mielőtt még nagyon felmelegszik az idő, elkészítettük az újabb adagot. 11 szál lett belőle, nagyjából 60-70 cm-es darabok.

 

Hozzávalók:
4 kg sertéslapocka darálva (talán 20 dkg-val lett több)
1,3 kg zsírnak való szalonna (a legjobb az ún. nyesedékes, az olcsóbb is, és tökéletesen megfelel, ha lehet kapni a hentesnél)
só, őrölt bors, pirospaprika ízlés szerint (lehet persze csípős paprikát is beletenni)
2-3 fej vöröshagyma reszelve (vagy a húsdarálón átengedve)
sertésbél

Nem árt, ha van hurkatöltő otthon, de ha jól tudom, az elektromos húsdarálók is alkalmasak a töltésre.

A hozzávalókat jó alaposan összekeverjük, közben kóstoljuk. Nem baj, ha kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, de nem feltétlenül szükséges. Beletöltjük a bélbe, majd megfüstöljük. A füstölést apu végezte, házilag eszkábált hozzá füstölőt és szőlővenyigét meg meggyfát használt a füstöléshez. Most ki vannak akasztva száradni, nagyjából jövő héten már igazán finomak lesznek. Ha véletlenül elkezd csepegni (a meleg miatt), akkor hűtőbe kell tenni, addig a spájzban elvan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr735974953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása