Gyerekkorom óta én vagyok a fő-fő hurka- és kolbászkóstoló otthon. Minden disznóvágásnál az én feladatom volt eldönteni, hogy finom lesz-e a hurka és a kolbász. Apu kavarta, az ő kezére rátapadt a sok fűszer, nem tudott rendesen kóstolni. Anyu meg valamiért nem szerette. Én viszont imádtam, és azzal sem foglalkoztam, hogy a kolbász esetén nyers húst eszem (igazából nem is tudatosodott bennem). Meg kell mondjam, mindig nagyon finom lett minden :-). Kóstolás után persze a töltésben is segítettem, és semmi bajom nem volt a sertésbéllel, pedig azt a töltőre való felhúzás előtt fel kellett fújni (persze szájjal). Sőt, az is előfordult hébe-hóba, hogy nem csak a boltban vett belet használtuk, hanem otthon "huroltuk" az épp levágott disznóból kivettet, na ezt azért annyira nem csíptem, de ha kellett, csináltam.
Néhány hete a párom kitalálta, hogy készítsünk kolbászt. Disznóvágásról évek óta nincs szó, mióta anyuék is itt laknak Érden, nem volt rá alkalom. Az állatot itt nem tudjuk felnevelni, vásárolni meg nem tudtunk annyiért, hogy megérje kínlódni vele, bár még nem adtuk fel, hogy találunk megfelelőt. A hurka és kolbász elkészítésének viszont semmi akadálya nincs. Így aztán néhány hete beszereztük apuval a hozzávalókat, én meg mentem kóstolni, majd tölteni. Jól sikerült, ezért a párom kérte, hogy mielőtt még elfogy az előző adag kolbász, készítsünk még egy adagot. Az utolsó pillanatban, mielőtt még nagyon felmelegszik az idő, elkészítettük az újabb adagot. 11 szál lett belőle, nagyjából 60-70 cm-es darabok.
Hozzávalók:
4 kg sertéslapocka darálva (talán 20 dkg-val lett több)
1,3 kg zsírnak való szalonna (a legjobb az ún. nyesedékes, az olcsóbb is, és tökéletesen megfelel, ha lehet kapni a hentesnél)
só, őrölt bors, pirospaprika ízlés szerint (lehet persze csípős paprikát is beletenni)
2-3 fej vöröshagyma reszelve (vagy a húsdarálón átengedve)
sertésbél
Nem árt, ha van hurkatöltő otthon, de ha jól tudom, az elektromos húsdarálók is alkalmasak a töltésre.
A hozzávalókat jó alaposan összekeverjük, közben kóstoljuk. Nem baj, ha kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, de nem feltétlenül szükséges. Beletöltjük a bélbe, majd megfüstöljük. A füstölést apu végezte, házilag eszkábált hozzá füstölőt és szőlővenyigét meg meggyfát használt a füstöléshez. Most ki vannak akasztva száradni, nagyjából jövő héten már igazán finomak lesznek. Ha véletlenül elkezd csepegni (a meleg miatt), akkor hűtőbe kell tenni, addig a spájzban elvan.