Valamelyik nap kenyeret akartam sütni, de nem vágytam semmi különlegesre, csak valami egyszerűre. A meglévő fehér kenyér receptjeim nem váltak be igazán, a kenyérsütő géphez adták a recepteket és nem ízlettek annyira, hogy arra vágyjak. Ezért körülnéztem Limaránál (hol máshol? :-) ) és megtaláltam az ő alapreceptjét. Gyönyörű kenyeret láttam, ezért úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom. Megbolondítottam magvakkal és óriási sikere volt itthon. A fele azonnal elfogyott, így másnap újra sütöttem egy adagot. Anyu is megkóstolta, és ő ugyan nem süt kenyeret már nagyon régóta, de azt mondta, ezt kipróbálja majd. Szóval ez a tökéletes fehér kenyér. Köszi Limara! :-)
Hozzávalók:
2 dl víz
0,7 dl tej
2 ek olaj
50 dkg finom liszt (nincs itthon BL80-as, de valószínűleg veszek majd, ahogy tönkölybúza lisztet is)
2 ek burgonyapehely
csipetnyi aszkorbinsav
1 tk cukor
2 tk só
egy csomag száraz élesztő
A kenyérsütőgépben elindítottam a dagasztás programot. Másfél óra múlva kivettem a tésztát, megformáztam és beleraktam a sütőpapírral kibélelt jénaiba. Lefedtem és hagytam még kelni kb. fél órát. Közben beindítottam a sütőt, 220 fokra előmelegítettem. A megkelt kenyérre vizet spricceltem, majd újra lefedtem és betettem a sütőbe. 40 perc után lefedtem a fedőt és további 5 percig sütöttem. Ropogós héjú istenien puha kenyér lett a végeredmény. Az első adagba napraforgó- és tökmagot is tettem, a második adagba már csak napraforgómag jutott, de anélkül is nagyon finom, ebben biztos vagyok.