HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2010.03.23. 16:13 A.N.R.

A tökéletes (fehér) kenyér

Címkék: eleszto finom liszt

Valamelyik nap kenyeret akartam sütni, de nem vágytam semmi különlegesre, csak valami egyszerűre. A meglévő fehér kenyér receptjeim nem váltak be igazán, a kenyérsütő géphez adták a recepteket és nem ízlettek annyira, hogy arra vágyjak. Ezért körülnéztem Limaránál (hol máshol? :-) ) és megtaláltam az ő alapreceptjét. Gyönyörű kenyeret láttam, ezért úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom. Megbolondítottam magvakkal és óriási sikere volt itthon. A fele azonnal elfogyott, így másnap újra sütöttem egy adagot. Anyu is megkóstolta, és ő ugyan nem süt kenyeret már nagyon régóta, de azt mondta, ezt kipróbálja majd. Szóval ez a tökéletes fehér kenyér. Köszi Limara! :-)

Hozzávalók:
2 dl víz
0,7 dl tej
2 ek olaj
50 dkg finom liszt (nincs itthon BL80-as, de valószínűleg veszek majd, ahogy tönkölybúza lisztet is)
2 ek burgonyapehely
csipetnyi aszkorbinsav
1 tk cukor
2 tk só
egy csomag száraz élesztő

A kenyérsütőgépben elindítottam a dagasztás programot. Másfél óra múlva kivettem a tésztát, megformáztam és beleraktam a sütőpapírral kibélelt jénaiba. Lefedtem és hagytam még kelni kb. fél órát. Közben beindítottam a sütőt, 220 fokra előmelegítettem. A megkelt kenyérre vizet spricceltem, majd újra lefedtem és betettem a sütőbe. 40 perc után lefedtem a fedőt és további 5 percig sütöttem. Ropogós héjú istenien puha kenyér lett a végeredmény. Az első adagba napraforgó- és tökmagot is tettem, a második adagba már csak napraforgómag jutott, de anélkül is nagyon finom, ebben biztos vagyok.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr825974954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Limara 2010.03.23. 18:24:25

gyönyörű kenyér lett! Örülök, hogy tetszett! :))

Vali 2010.03.23. 20:55:40

Gyönyörű lett a kenyered.

14594 2010.03.23. 21:02:38

Köszi! Én is nagyon meg vagyok vele elégedve, és megint hálás lehetek neked Limara :-).

julis69 2010.06.25. 19:36:43

Nagyon szép a kenyered!! Ha nincs kenyérsütőgépem akkor ne is próbálkozzam vele? Annyira szeretnék ilyet én is... Burgonyapehely kihagyható vagy helyettesíthető valamivel? Aszkorbinsavat a patikában lehet beszerezni?

14594 2010.06.26. 13:41:39

julis: köszi szépen! Én kenyérsütő nélkül sütöm a kenyereket (is), csak a dagasztást bízom a gépre, mert lusta vagyok. Ha nem lenne kenyérsütőm, akkor persze dagasztanék kézzel. Tehát nyugodtan fogj hozzá gép nélkül is. A burgonyapehely kihagyható, de nem árt ha van, könnyebb lesz tőle a tészta. Aszkorbinsavat én Tescóban vettem, a befőzési cuccok között van, sárga dobozban. Talán 10 dkg-s, de már jó régen használom, mert mindig csak egy pici kell. Ha víz vagy tej helyett esetleg tejsavót használsz, akkor nem is kell.

Manoanya 2011.04.28. 19:20:42

Szia! Nekem lenne egy kérdésem:hány grammos (melyik fajta)szárazélesztőt használtad a kenyérhez? Mert nekem van 7 és 11 g-os is, az egyik 2,5 dkg, a másik 3,75 dkg friss élesztőnek felel meg. Én is ezt a Limara-féle kenyeret szoktam sütni, de most elnéztem, és már nincs öregtésztám. Így gondoltam, megsütöm a Te recepted alapján, hátha nekem is sikerül öregtészta nélkül, de itt az élesztőnél elakadtam. Várom mielőbbi válaszod, amit előre is köszönök! Üdv.: M.

14594 2011.04.28. 19:52:33

Szia Manoanya! Én mindig 7 grammosat használok, az pont fél kiló liszthez elég, és nekem bevált. Konkrétan a Dr. Oetker-est használom. Ha friss élesztőt használok, akkor fél kg-hoz két dekát szoktam adni, és szerintem nem kell belőle több. 11 grammos száraz élesztőt még soha nem mertem venni, mert szerintem fél kg liszthez az sok, megbontva hagyni meg nem lehet túl sokáig. ráadásul 11 grammot kettéosztani sem egyszerű.

Manoanya 2011.04.28. 21:11:43

Szia! Köszönöm a nagyon gyors választ, sokat segített. Én is a 7 grammosra gondoltam. A másikat anyum vette, én se tartom túl jó kiszerelésnek. Mivel 7 g-os nincs egész zacsival itthon, akkor most marad a friss élesztő, én is 2 deka körül gondoltam, de nem mertem addig hozzáfogni, míg nem tudok biztosat. Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget!!!
süti beállítások módosítása