HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2012.05.13. 19:33 A.N.R.

Vakondtúrás torta

Címkék: tej tojas vanilia turo finom liszt retes liszt buzadara kakaopor

A kisebbik fiam negyedik születésnapját ünnepeltük. Pedig még csak most született, mit született? rohant ki a világba, pedig ha tudta volna, hogy milyen első év vár rá, lehet, hogy bent marad még néhány hétig. De szerencsére azon a nehéz egy éven bőven túl vagyunk, és az én kis 4 évesemből igazi ördögfióka lett, akiről senki nem mondaná meg, hogy valaha koraszülött volt.

A 4. születésnapjára vakondtúrás tortát akartam neki sütni, ezért már időben beszereztem egy vakond alakú marcipánfigurát és utánaolvastam, hogy is működik ez a torta. Nem is olyan bonyolult, mint amilyennek először tűnt. Én túrós tölteléket készítettem hozzá, de bármi jó lehet, ami nem folyik szét.

Hozzávalók a tésztához:
8 tojás
3 evőkanál rétes liszt
3 evőkanál finom liszt (szitálva)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (szitálva)
8 evőkanál porcukor
1 teáskanál szalakáli

Hozzávalók a töltelékhez:
45 dkg túró
fél liter tej
5 evőkanál búzadara
5 evőkanál kristálycukor
vaníliakivonat
5 dkg tejcsoki (elhagyható)

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tortaforma aljára sütőpapírt vágtam, az oldalát pedig margarinnal bekentem, majd kevés lisztet szórtam rá.

A tojásokat kettéválasztottam, a cukrot a sárgájával habosra kevertem, a fehérjéből kemény habot vertem. Óvatosan hozzáadtam a habot a sárgájához, majd hozzákevertem a lisztet, kakaót, szalakálit. A tortaformába öntöttem és betettem a sütőbe, nagyjából 25 percig sülhetett (nem mértem), tűpróbával ellenőriztem.

Miután megsült, hagytam kihűlni, majd nekiálltam "faragni". Eredetileg egy normál méretű (23 cm) tortát sütöttem, de az szerintem túl nagy ehhez a tortához, ezért körbe levágtam belőle úgy 1-1,5 cm-nyit, valamint a közepéből is kifaragtam a tészta nagy részét, hagyva egy kis peremet és mélyedést a tölteléknek.

A tejből, búzadarából, cukorból tejbegrízt főztem a vaníliakivonattal együtt. Még melegen összekevertem a túróval és az apróra vágott tejcsokival. Egy félgömb alakú tálat kibéleltem folpackal és beleöntöttem a masszát, majd a hűtőbe tettem hűlni.

A tészta alját tortaformára raktam, kivettem a keményre dermedt tölteléket a hűtőből, kiszedtem folpackkal együtt az edényből és egy gyors mozdulattal átfordítottam a tésztára. Én magam is csodálkoztam, hogy nem esett szét :-), természetesen az átkanalazás módszer is tökéletesen működhet. Félgömböt formáztam belőle (már nagyon nem kellett formázni, hiszen ezért hűtöttem abban az edényben), és a kikapart tésztát összemorzsolva rányomkodtam a túróra. A végén a tetejére raktam a vakondot és hűtőbe tettem tálalásig.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr15975069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása