A recept autentikus egyiptomi forrásból származik. Tengeri halból még jobb lenne, de az afrikai harcsával is nagyon finom.
Hozzávalók a halhoz:
1 afrikai harcsa törzs (1 kg-s)
2-3 paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
1 csomag friss koriander
1-2 fej vöröshagyma
só, chili (vagy egyéb csípős paprika), fekete bors, őrölt római kömény
olaj
ecet
A haltörzset végigvágjuk, hogy tölthető legyen, de ne essen ketté. Sóval bedörzsöljük, majd ecettel lemossuk, ezzel a szagát eltüntetjük.
A töltelékhez a paradicsomot felkockázzuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet, koriandert, megfűszerezzük. Alaposan összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tepsibe kevés olajat töltünk, a halat belerakjuk, megtöltjük a töltelékkel, majd berakjuk a sütőbe. Kb. 40-50 percig sütjük, majd megfordítjuk (nem egyszerű művelet, de megvalósítható). Ha van grill funkció, úgy folytatjuk a sütést még 10 percig.
Hozzávalók a hagymás rizshez:
2-3 fej vöröshagyma
1 fej paradicsom
olaj
2 csésze rizs
só
Érdemes teflonos edényt használni. A hagymát felkockázzuk, állandó kevergetés mellett olajon barnára sütjük. A sót vízbe rakjuk, négy csésze vizet ráöntünk, belerakjuk a felkockázott paradicsomot. Fedő alatt felforraljuk. Amikor a víz forr, mehet bele rizs. Néha megkavarjuk, amíg a rizs meg nem puhul.
(Elnézést a képek minőségéért.)