HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyömbér (1) gyomber (6) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristalycukor (5) kristálycukor (1) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszín (1) tejszin (65) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2006.09.11. 11:08 A.N.R.

Sztrapacska

Címkék: krumpli tojas finom liszt

Kezdjük egy egyszerű étellel. Azt hiszem, szlovák étel, bár én Pozsonyban galuska néven láttam. Elkészítése egyszerű, de kicsit időigényes, ezért nem túl gyakran kerül rá sor, pedig a család egyik kedvence.

Hozzávalók:

4-5 db krumpli

liszt
1 tojás

A krumplikat megreszelem, az aprólyukú reszelővel, hozzákeverem az egész tojást, a sót és annyi lisztet, hogy jól szaggatható állagú legyen (kb. mint a nokedlitészta). Felfőzök sós vizet, és a lobogó vízbe szaggatom nokedliszaggatóval. (Aki nagyobb darabokban szereti, galuskaszaggatóval is készítheti.) Amikor mind feljött a víz színére, akkor már készen van, csak le kell szűrni, majd kis olajjal összekeverni.

Legfinomabb juhtúróval és sok tejföllel, de finom tehéntúróval is. Meg lehet kóstolni párolt káposztával is, mint a káposztás tésztát.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr125974569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csili 2006.10.11. 11:32:19

Szia! Nagyon finom,csak a mosogatással van námi probléma:)

14594 2006.10.11. 16:08:20

Ebben teljesen egyetértünk :-). Ezért is készül olyan ritkán.

öreglány 2008.09.22. 23:01:35

Én, mint Nógrád megyéből származó, már eléggé öreg lány nagy sztrapacska- készítési gyakorlattal rendelkezem. Gyakorlatilag ugyanúgy készítem, mint a fenti receptben van. Néhány praktikus tanács: ne kézzel reszeljétek, erre valók a robotgépek (apró lyukú betéttel, sőt, olyan is van, amelyik kimondottan a krumplihoz való. Másik, nálam nagyon bevált: szalonnát pirítok alá, kiszedem belőle a pirult kockákat, majd a már nem tüzes szalonnazsírba belekeverem a szükséges mennyiségű juhtúrót és a tejfölt. Ebbe a kb. palacsintatészta sűrűségű masszába szedem ki a kész sztrapacskát. Tálaláskor mindenki a tányérjára szórja a szalonnakockákat. (Így nem lesz ázott, ropogós marad) Jó étvágyat hozzá. Ja és még egy: a mosogatáshoz egy házias férj szükségeltetik!!!

kirongozi 2011.04.11. 09:58:54

A sztrapacska palóc, illetve felvidéki étel, nem szlovák. A szlovákok átvették tőlünk, mint sok mást dolgot. /És természetesen ezt is rögtön sajátjuknak érzik, mint például a tokaji nevet./ De a lényeg az, hogy az igazi sztrapacskába nem kell tojás. A többi nagyjából stimmel. Ja, és a legkeményebb felvidékiek úgy eszik, hogy bögréből kortyolnak hozzá ihatóvá hígított tejfölt minden falat után. Ez nem vicc, viszont nagyon jó!!! A végén pedig kötelező a jó hideg Fácán vagy Gemer sör.
süti beállítások módosítása