Néhány éve van kenyérsütő gépem, többféle receptet is kipróbáltam már. Az első két próbálkozásom teljes kudarcba fulladt, a harmadik kenyér lett először ehető. Nem egyszerű eltalálni a megfelelő arányokat, de jó néhány receptet kipróbáltam már, és az itt bemutatottak mind nagyon finom eredménnyel járnak. Természetesen mindet el lehet készíteni gép nélkül is, a sütőben, dagasztás és kelesztés után. A gépbe az itt leírt sorrendben kell beletenni a hozzávalókat, előtte természetesen ki kell vajazni vagy zsírozni az edényt.
Francia kenyér
280 ml víz
7 ml olívaolaj
450 gramm liszt
5 ml só
5 ml cukor
3/4 csomag száraz élesztő (vagy 20 g friss)
program: francia kenyér, méret: kicsi
Fehér kenyér
120 ml víz
120 ml tej
30 ml olívaolaj
430 gramm liszt
7 ml só
20 ml cukor
6 g száraz élesztő (vagy 18 g friss)
program: fehér kenyér, méret: kicsi
Az olívaolajat helyettesíthetjük napraforgóolajjal is. Az olaj, a só és a cukor mennyiségét nem szoktam ennyire pontosan kimérni, eddig még nagyot nem tévedtem.
Sajtos kenyér
240 ml víz
180 ml joghurt
30 dkg búzaliszt
30 dkg rozsliszt
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1/3 kocka friss élesztő
6 dkg finomra reszelt ementáli sajt
A sajtot a hangjelzéskor kell a tésztához adagolni.
program: fehér kenyér, méret: közepes
Mikor a gép jelez, hogy készen van, a tetejére is teszek reszelt sajtot és egy negyed óráig tovább sütöm.
Sokmagvas kenyér
3 dl tej
2,5 dl teljes kiőrlésű roszliszt
2,5 dl rétesliszt
2,5 dl finomliszt
1 teáskanál cukor
1,5 kávéskanál só
2 teáskanál szezámmag
1 teáskanál napraforgómag
1 teáskanál lenmag
5 teáskanál zabkorpa
20 g friss élesztő
A magokat a hangjelzéskor kell hozzáadni.
program: teljes kiőrlésű, méret: közepes
Zsemle (8 db)
150 ml tej
150 ml víz
20 ml olvasztott vaj
20 ml cukor
15 ml só
480 g liszt
1/2 cs száraz élesztő (15 g friss)
program: dagasztás
Dagasztás után megformázom a 8 db zsemlét, belerakom egy kivajazott tepsibe. Megkenem a tetejüket vízzel, megszórom szezámmaggal, hagyom még kb. 20 percig kelni. 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsül.