Szerintem nagyon sokan szeretik ezt a finomságot, de csak kevesen tudják elkészíteni. Ami nem is csoda, mivel speciális sütőeszköz kell hozzá.

Ennek beszerzése talán nem olyan bonyolult. Biztosan meg lehet venni Korondon, vagy Kolozsvár felé Király-hágónál, de már nem kell olyan messzire menni, itt Magyarországon a különböző kézműves vásárokon is megtalálható. Az ára sem egy egetrengető nagy dolog, én 2 éve nagyjából 1200 Ft-nak megfelelő leiért vásároltam, azaz itthon nagyjából 2-3 ezer Ft lehet most. Az otthon készített kürtős kalács íze nem igazán különbözik a piacon vásárolhatótól, talán csak annyiban, hogy azt faszénen sütik, ezt meg olajban, de sok olajat nem szív magába, így ez a különbség elhanyagolható.

Hozzávalók:
5 dkg cukor
1 tojás sárgája
2 dkg élesztő
3 dl tej
só
A hozzávalókból képlékeny tésztát gyúrunk, fél óráig kelni hagyjuk. Kinyújtjuk és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. Eközben a sütő edényébe olajat töltünk, felforrósítjuk és a sütőfákat is megforgatjuk a forró olajban. A tésztát rácsavarjuk a sütőfára úgy, hogy a végét alátűrjük, ne essen szét sütés közben. Forró olajban megsütjük, kicsit lecsepegtetjük, majd megforgatjuk diós, vaníliás, fahéjas cukorban, kókuszreszelékben, kinek mi ízlik.
