HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2006.09.29. 11:26 A.N.R.

Kürtős kalács

Címkék: tej tojas cukor eleszto finom liszt

Szerintem nagyon sokan szeretik ezt a finomságot, de csak kevesen tudják elkészíteni. Ami nem is csoda, mivel speciális sütőeszköz kell hozzá.

Ennek beszerzése talán nem olyan bonyolult. Biztosan meg lehet venni Korondon, vagy Kolozsvár felé Király-hágónál, de már nem kell olyan messzire menni, itt Magyarországon a különböző kézműves vásárokon is megtalálható. Az ára sem egy egetrengető nagy dolog, én 2 éve nagyjából 1200 Ft-nak megfelelő leiért vásároltam, azaz itthon nagyjából 2-3 ezer Ft lehet most. Az otthon készített kürtős kalács íze nem igazán különbözik a piacon vásárolhatótól, talán csak annyiban, hogy azt faszénen sütik, ezt meg olajban, de sok olajat nem szív magába, így ez a különbség elhanyagolható.

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tojás sárgája
2 dkg élesztő
3 dl tej

A hozzávalókból képlékeny tésztát gyúrunk, fél óráig kelni hagyjuk. Kinyújtjuk és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. Eközben a sütő edényébe olajat töltünk, felforrósítjuk és a sütőfákat is megforgatjuk a forró olajban. A tésztát rácsavarjuk a sütőfára úgy, hogy a végét alátűrjük, ne essen szét sütés közben. Forró olajban megsütjük, kicsit lecsepegtetjük, majd megforgatjuk diós, vaníliás, fahéjas cukorban, kókuszreszelékben, kinek mi ízlik.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr925974579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiss Mária 2006.11.01. 19:48:21

Én soha nem sütöm olajban, hanem a grillsütőben és mielött sütném, megkenem vízzel a tésztát és megforgatom darált dió és kristálycukor kevekékében és ezután sütöm. Sütés közben a cukor ráolvad a tésztára és finom karamellás bevonat lesz rajta.

14594 2006.11.02. 12:37:18

Kösz az ötletet, kipróbálom majd úgy is.

rossamela 2006.11.04. 09:41:52

Ez az olajban sütés kicsit elrettentett... ilyet még nem is hallottam (de ez az én bajom, nem vagyok oda az olajban sütött cuccokért, pláne, ha nekem kellene csinálnom). Amit kapni lehet itt-ott, azokat is speciális, grillszerű sütőkben sütik. De amióta Parajdon kóstoltam faszénparázs fölött sütött kürtőskalácsot, eszembe' sincs másmilyet venni vagy csinálni, az annyira tökéletes volt.

14594 2006.11.04. 17:14:39

Pedig egyáltalán nem gáz, a kész kalácson egyáltalán nem érzik, hogy olajon volt sütve. Az persze tény, hogy a faszenen sütött finomabb, de azt itthon megoldani nem olyan egyszerű.

Bulent ARSLANTAS 2007.08.09. 23:14:08

hi.i want to buy kurtos machine for bulgaria.how can i find them.can u help me?if u dont know u can search and u can sell me the machine.bh:(ecause i dont know hungarian and i cant search

14594 2007.08.10. 12:57:56

Hello, I bought the machine in Transylvania, it is not too far from your country, maybe you can buy one if you go to Romania. Just you have to look for it in place where Hungarian people live.

Melissik 2008.05.03. 04:03:28

One afternoon, I was in the backyard hanging the laundry when an old, tired-looking dog wandered into the yard. I could tell from his collar and well-fed belly that he had a home. But when I walked into the house, he followed me, sauntered down the hall and fell asleep in a corner. An hour later, he went to the door, and I let him out. The next day he was back. He resumed his position in the hallway and slept for an hour. This continued for several weeks. Curious, I pinned a note to his collar: "Every afternoon your dog comes to my house for a nap. " The next day he arrived with a different note pinned to his collar: "He lives in a home with ten children - he's trying to catch up on his sleep." I cried from laughter Sorry, if not left a message on Rules.

Gyula 2008.06.21. 16:01:43

Gyerektáborban hosszú nyélről parázs fölött sütöttük. Lényeg, hogy olajos legyen a sütőforma. Mielőtt a tűz fölé tettük volna, kicsit lenyomva forgattuk meg a kristálycukorban. Gyönyörű, karamelizált és üveges lett a kalács felülete.

Erwin Spitzer 2009.03.22. 13:53:06

Hol lehet egy kurtos kalacs gepet venni?

14594 2009.03.22. 14:04:43

Nem nevezném gépnek :-). Az eszközt én Erdélyben vettem, Kolozsváron is kapható, Székelyföldön több helyen is. Magyarországon általában kézműves vásárokon fordul elő.

Noémi 2009.05.10. 13:04:31

Szia! A kérdésem az lenne, hogy abból a mennyiségből, amit leírtál, hány darab és mekkora fánk lesz? Válaszod előre is köszönöm, ide írj légyszi: garnelarak@yahoo.com Noémi

ork 2009.06.06. 08:00:06

Üdv mindenkinek kiprobálom, ugyan nekem sokkal több cuccot kelllet idáig bele tenni idáig. Majd látjuk mi lessz belöle.

ork 2009.06.06. 10:40:41

Üdv A tésztája jó szerintem a vaníliacukor és a fahéj hiányik belölle.

14594 2009.06.06. 14:25:12

A vaníliáscukrot és a fahéjat én a cukorba rakom, amiben megforgatom a kész kalácsot. Ha rakom, mert nem biztos, hogy mindenki úgy szereti :-).

ork 2009.06.06. 20:26:22

Én a tésztájába raktam idáig. A szllag csik felrakás nekemnem jön be, sodrom és utánna lapitom össze a tésztát. :-)

Tibor 2009.12.15. 01:03:23

Hello, Meddig tarolhato a kurtos kalacs?

14594 2009.12.15. 09:30:40

Tibor: igazán csak frissen finom. Néhány napig még ehető (2-3 napig). Mi le szoktuk fagyasztani, mikor kihűlt, és amikor kivesszük a fagyasztóból, felengedés után pont olyan friss, mint amikor betettük. Csak sok helyet foglal a fagyasztóban, ha nem akarod összetörni.

Gabi 2010.01.07. 15:06:23

Hali!Én ma kipróbáltam a receptedet. Annyi különbséggel hgoy még nyersen megkentem vizzel és cukros dióba forgattam. A sütőt apukám csinálta (szerencsés vagyok hogy 1000 mester),és nagyon jol bevált.Ha nem baj belinkellek a blogomba. Köszy!

14594 2010.01.07. 15:20:18

Gabi! Ügyes apukád van :-). Természetesen örömmel veszem a linket, megtisztelsz vele.

zsuzsi 2010.09.20. 16:02:40

Én is kiprobáltam bár Erdélyi vagyok mindig is bevált a baráti körbe.Nagy sikere igazán az ovi-isi napokon volt.

Anna Balint 2011.07.10. 04:34:03

irjatok meg ha suthetnem a propein grillen.kosz. Aniko

Csibi Róbert 2012.07.22. 14:23:50

Hol készültek ezek a képek ? Üdv: Robi

14594 2012.07.22. 15:18:07

Robi: mégis mit gondolsz? Természetesen nálatok, amikor anyuékkal ott jártunk 2004 nyarán.
süti beállítások módosítása