2 dl tej
3 dkg élesztő (friss)
1 kávéskanál cukor
50 dkg liszt
35 dkg tepertő
10 dkg margarin
1 dl tejföl
1 tojás
3-4 teáskanál só, 2 kávéskanál bors
Az élesztőt, 1 evőkanál lisztet és a cukrot egy dl langyos tejbe teszem, lefedem, felfuttatom. Ledarálom a tepertőt.
A lisztet átszitálom, belemorzsolom a margarint, beleteszem a maradék tejet, a tejfölt, a só és a bors felét, az élesztős tejet. Jól összedolgozom. Kinyújtom kb. fél centi vastagra, rákenem a darált tepertőt, rászórom a maradék sót és borsot. Behajtogatom, felülről és alulról is a harmadát, majd jobbról és balról újra. Letakarom és hagyom pihenni kb. fél órát. Újra kinyújtom, behajtogatom és ezt még kétszer elvégzem, minden nyújtás-hajtogatás után hagyom fél órát pihenni. (Minden hajtogatás előtt megkenem olvasztott zsírral, így lesz igazán leveles a tészta.)
A tojást jól felverem, kicsit megsózom. A tésztát kinyújtom, sűrűn bekockázom egy kés hegyével, kiszaggatom kb. 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, tepsibe rakom. Mindegyiket megkenem a tojással, majd 220 fokon (gázsütőben majdnem a maximum fokozat) kb. 20 percig sütöm.
