Ma vendégeink voltak, és elkészítettem végre a csirketortát, amire már régen készültem. Magunknak nem csináltam, mert hatalmas adag, egy hétig ettük volna. Az eredeti receptet Tyriánál olvastam, de saját szánk íze szerint kissé átalakítottam. Sajnos fénykép nem készült róla, mert pillanatok alatt elfogyott.
Hozzávalók:
kb. 1,5 kg csirkemell filé
20 dkg bacon szalonna vékonyra szeletelve
20 dkg baromfisonka vékonyra szeletelve
20-20 dkg trapista sajt és füsölt sajt, szeletelve vagy reszelve
20 dkg gomba
2 dl tejszín
1 evőkanál keményítő
1 fej hagyma
pici olaj, fűszerek
Elkészítése: a csirkemellfilég feldaraboltam, kicsit kikloffoltam (egy mellfilét 4 db-ra vágtam), majd bepácoltam fűszeres olajba 1-2 órára. A hagymát apróra vágtam, olajon megdinszteltem, beleraktam a gombaszeleteket, megszórtam egy kevés delikáttal, kicsit pároltam. A kukoricakeményítőt elkevertem a tejszínbe, beleöntöttem a gombába és kicsit összefőztem.
Elővettem egy csatos tortaformát, beleraktam egy nagyobb tepsibe, hogy oda folyjon majd a lé belőle. A tortaforma aljába raktam le a szalonnaszeleteket, figyelve, hogy mindenhol befedje. Ráraktam egy sor csirkehúst úgy, hogy ne fedjék egymást, inkább kisebb darabokat levágtam, és átraktam máshova, hogy mindenhova jusson. Ráraktam 10 dkg sonkát és 20 dkg trapista sajtot. Jött egy következő sor hús, arra újabb 10 dkg sonka, 20 dkg füstölt sajt majd a tejszínes gomba. A végén még egy sor hús és kevés olaj a tetejére. 200 fokos sütőben kb. 40-45 percet sült, majd hagytam egy kicsit a sütőben. Mikor tálaltam, levettem a tortaforma peremét és úgy szeleteltem, mintha igazi torta lenne, majd tortalapáttal tettem a tányérokra. A tepsibe folyt szaftot pedig mellékanalaztuk. Krumplipürét főztem hozzá, ill. apu kukoricás rizzsel ette, mert ő azt szereti. Nagy sikere volt.
2007.03.17. 17:32
Csirketorta
Címkék: hagyma gomba sonka sajt szalonna tejszin csirkehus
5 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr105974616
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
gyöngyi 2007.12.19. 08:17:12
Szia Gigi,
köszönöm a linkeket. kedves tőled, h. Tyria helyett válaszoltál. Egyébként, már tegnap délelőtt jártam itt nálad a mákos süti miatt, de a csirketortát nem találtam, biztos kicsit béna voltam. Kösz még 1x! Tyria mért nem látja azt a kommentelőt??? Mert csüt.ig nincs gépnél vagy egyéb technikai ok miatt? Üdv és jó karácsonyi készülődést, szép ünnepet! Gy.
gigi 2007.12.19. 09:15:47
Nagyon szívesen :-).
Tyriánál most csak a freeblogos kommentelő látszik, nem is tudom, a többiek miért írtak a haloscanesbe. A munkahelyén van letiltva a haloscan, ezért nem látja.
Nektek is boldog karácsonyt, és szívesen látlak itt máskor is :-).
131468 2010.05.12. 19:56:33
Kérdéseim: nem marad vizes a szalonna alul, meg tud pirulni? A melleket gyakorlatilag függőlegesen negyedeled? Azért vagyok ilyen görcsös, mert a sógornőm meglepetésbulijára akarok ilyet csinálni, aki egy miss perfect..
131468 2010.05.12. 19:57:39
Van még kérdésem :-) Lefedve sütöd?
14594 2010.05.13. 08:41:20
A szalonna nem marad vizes, kisül belőle a zsiradék, az ki is tud folyni alul, nagyon finom ropogós lesz. A melleket először kettévágom középen, utána pedig úgy, hogy inkább lapos legyen, mint hosszú, tehát szerintem vízszintesen (bár az irányon még nem gondolkodtam :-) ). Klopfolni csak akkor kell, ha nagyobb mellekről van szó, ha kicsi, akkor nem biztos, hogy szükséges.
Nem kell lefedni, mert akkor főne a teteje, így viszont sül. Ki nem szárad, mivel előtte állt olajban egy-két órát. Ha esetleg a kiszáradástól tartasz, fűszeres tejbe is áztathatod előtte.
Nem bonyolult dolog, szerintem tuti sikerül, és elvarázsolod vele a sógornődet :-).