Hozzávalók:
1 kg liszt
7 dkg friss élesztő (kevés langyos tejben cukorral felfuttatva)
fél liter langyos tej
1 evőkanál cukor
3 teáskanál só
2 dl olaj
3 tojás sárgája a kenéshez
reszelt sajt
vaj vagy margarin
A tejet a cukorral, sóval és olajjal össze kell keverni, majd összegyúrni a liszttel és élesztővel. Kissé lágy legyen a tésztája. Legalább egy órát kell keleszteni, majd 6 nagyjából egyforma cipóra osztani. Az egyes cipókat kör alakúra kell nyújtani, olyan fél centi vastagra. Ez után a kört 16 részre felvágni, mintha torta lenne. Valahogy így: (csak pontosabban :-)) )
Az egyes körcikkelyek szélesebb végére rakunk egy késhegynyi darab vajat, majd feltekerjük kis kiflivé. Betesszük egy tepsibe, megkenjük tojással és rászórunk mindre reszelt sajtot, én jó sokat szoktam, hogy minél finomabb legyen.
Lehet olyan változatot is sütni, amiben vaj helyett pizzakrém van. Sőt, sütöttük már párolt darált hússal töltötten is, de a legnagyobb keletje mindig a sima sajtosnak van.
Ha valaki inkább az édességhez ragaszkodna, arra is van megoldás. Ebben az esetben két evőkanállal több cukor és 1 teáskanállal több só megy a tésztába, majd túróval vagy lekvárral lehet megtölteni (esetleg kakaóval), a végén lekenni tojással. Természetesen a sajt ilyenkor elmarad, viszont ha kihűlt, meg lehet szórni porcukorral.