HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyömbér (1) gyomber (6) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2007.05.09. 21:24 A.N.R.

Újabb kördés

Eljutott hozzám is a legújabb körkérdés, én t3v-től kaptam. A kérdés:
Ti mi alapján főztök? Hol keresitek az inspirációt? Betartjátok-e a receptekben leírtakat? Mi alapján választjátok ki a holnapi ebédet, vacsorát?

Sok szempontot is figyelembe szoktam venni. Fontos pl., hogy legyen valamennyire változatos, tehát ne legyen több napig egymás után tészta, vagy mindig rizs (ez mondjuk nem is lehetne, mert a férjem nem enné meg állandóan). Aránylag gyakran főzök levest, annak ugye valamilyen szinten harmonizálni kell a főétellel, figyelek rá, hogy ne "üssék" egymást (pl. krumplileves után nem lesz a köret is krumpli). Este meg szoktam nézni, mi van a hűtőben/fagyasztóban/spájzban, és ha megoldható, abból hozom ki a másnapi ebédet, nem szeretek túl gyakran vásárolni járni. Általában hetente egy nagyobb bevásárlást szoktam beiktatni, hétközben igyekszem még a kenyér-vásárlást is megúszni (sütöm, vagy fagyasztóból veszem elő), csak akkor megyek a közeli kisboltba, ha muszáj. Ezért nagyjából el szoktam gondolni előre egy hétre, mit akarok majd főzni, de ez simán változhat a hét folyamán. A városban nincs normális piac, így a zöldség- és gyümölcsvásárlást vagy valamelyik zöldségesnél oldom meg, vagy (sajnos) a nagybevásárlás alkalmával a hipermarketben. Tudom, hogy ez nem túl jó megoldás, de ez van.
Arra is figyelmet fordítok, hogy lehetőség szerint ne okozzon a gyerekemnek gondot az ebéd elfogyasztása. Mivel még csak 21 hónapos, és összesen 12 foggal rendelkezik, nem tud mindent megenni, viszont pépesítve már nem hajlandó elfogadni az ételt. Ezért aztán még annál is ritkábban van pl. sertéshús vagy marhahúst, mint ahogy magunktól ezt választanánk, most már szinte teljes mértékben áttértünk a baromfira, abból is leggyakrabban a csirke és a pulyka jön számításba.
Leggyakrabban a már megszokott dolgokat főzöm, a saját kis gyűjteményemből, néha ötletet merítek a gasztroblogokból. Mostanában az is előfordul, hogy csak leülök recepteket olvasgatni, és ha valami érdekeset látok, azt elmentem ill. a papíralapú olvasnivalóban bejelölöm, és a közeljövőben elkészítem.
Természetesen, ha valami kívánsága van a férjemnek, igyekszem figyelembe venni, amennyiben nincs akadálya. Általában amúgy kétnaponta szoktam főzni, nem nagyon van idő rá minden nap. Ha pedig végképp nincs idő főzni, a fagyasztóban mindig van valamilyen készétel vagy félkészétel (pl. panírozott húsos palacsinta, amit csak ki kell sütni), így soha nem éhezünk.

A recepteknél úgy vagyok, hogy süteménynél általában betartom, mert nem vagyok túl bátor ill. nem értek annyira hozzá, hogy merjek változtatni. Főételeknél és leveseknél viszont leginkább csak inspirációt ad a recept és a meglévő hozzávalók függvényében simán változtatok rajta, ill. ha valamelyik lépést túl bonyolultnak találom, megpróbálom valami hasonlóval helyettesíteni. Nagy hibákat nem szoktam elkövetni, de az ilyen változtatások miatt aztán nem is nagyon tudom ugyanazt azt ételt ugyanolyan módon elkészíteni többször egymás után. Kivételek persze itt is vannak.

Továbbadom Paminának és Annának.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr265974645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

29465 2007.05.10. 06:57:47

Köszi a kérdést, a nap folyamán kitalálom.

anna 2007.05.10. 17:10:16

en is, en is
süti beállítások módosítása