HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyömbér (1) gyomber (6) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2007.07.18. 22:19 A.N.R.

Fügebor

Címkék: cukor eleszto fuge

Kaptunk a szomszédasszonytól egy tál fügét. Nem is értettem, hogy érik ilyen korán, anyósoméknál még semmi jele az érésnek, pedig csupán 150 méterrel lakik északabbra. Ráadásul úgy tapasztaltam, hogy a füge nem is szokott ennyire egyszerre érni. Na mindegy, a lényeg, hogy kaptunk finom, érett fügét. Nyersen kicsit sok lett volna megenni, ezért aztán kerestem valami receptet, ahova felhasználhatom. A neten találtam ezt a fügebor-receptet (kövezzetek meg, de nem jegyeztem meg a forrást).

Hozzávalók:
1 kg füge
1 kg cukor
3,5 l víz
1 dkg friss élesztő
1 dkg borkősav

A fülét meghámozzuk, felszeleteljük, belerakjuk egy öt literes befőttes üvegbe. A vizet a cukorral felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni, és hozzáöntjük a fügéhez. Belerakjuk az élesztőt és a borkősavat, egy kis tányérral lefedjük, majd hűvös helyre rakjuk. Hagyjuk forrni 2 hétig. Ez után leszűrjük a levét, és félrerakjuk. Főzünk egy adag szirupot megint, ráöntjük, 2 hétig megint hűvös helyen hagyjuk. Újra leszűrjük, még egy adag szirupot főzünk, amit 3 hétig hagyunk rajta.
A harmadik szirupot is hozzáöntjük az első kettőhöz, összekeverjük, szűrőpapíron vagy vásznon átszűrjük, üvegekbe töltjük. Azonnal fogyasztható, de sokáig eláll, finom édes bort kapunk.

Kiváncsi vagyok, milyen lesz, eltelik pár hét, mire megtudhatjuk.

Update: megvan a végeredmény.

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr425974674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feri 2007.08.21. 14:27:34

Szia Gigi! Én tavaly megsináltam ez alapján a recept alapján. Szerintem az első és második eresztés az jó, de a harmadikal nem keverném össze mégegyszer. persze attól függ kimilyen erősen szereti, de az utolsónak már nagyon zamata se volt. Összeségében nagyon pazar az egész már majdnem likőr szerü volt. Elég nagy lett a sikere úgyhogy megyek és szedek fügét, hogy az idén is legyen. Mindenkinek sok sikert hozá. Hűvös sötét helyen tároljátok a már kész nedüt mert hajlamos az ecetedésre.

14594 2007.08.21. 18:47:14

Köszi az ötleteket. Most van benn a harmadik lé, ha kész lesz, meglátom, hogy érdemes-e összekeverni. Egyelőre még elég jól néznek ki, amik várják a további sorsukat :-).

Marcsi 2007.09.09. 18:58:32

A fügét lehet hámozni? Mennyire? Nem tul puha és vékony a héja hozzá?

14594 2007.09.09. 20:36:07

Nem annyira késsel hámoztuk, az érettekről lejön a héjuk simán kézzel, max. a végét levágod késsel és utána már könnyen jön. Olyan, mintha a banánt hámoznád, csak puhább.

nyanyus 2008.09.17. 11:43:33

nagyon jól hangzik.Most érik a füge,nem is tudom mit csináljak vele annyi van.De most kipróbálom a bort.

14594 2008.09.17. 12:51:14

A szomszédasszonnyal azt tapasztaltuk, hogy ha hámozva tesszük bele a fügét, akkor nincsenek muslicák, ha viszont héjastól, akkor vannak. Ezért érdemes meghámozni, ha nem akarsz muslicafelhőt a spájzba vagy kamrába, ahol érik a bor. Sok sikert hozzá! :-)

rucsi50 2008.10.06. 10:10:31

Rengeteg a fügém pálinkának is lehet használni,amit kipróbáltam és isteni,most kipróbálom a bort is.

borsalino 2008.10.12. 16:09:50

Ma megcsináltam én is az elegyet.kiváncsi vagyok 2 hét mulva mi lesz.Nálunk is baromi sok a füge.Két nagy bokor meg egy nagy fa van.

borsalino 2008.10.13. 08:13:59

Az lenne a kérdésem,hogy az elsö lét amikor félreteszem elég ha arra is csak egy fedöt vagy kistányért teszek vagy dugózzam le?

14594 2008.10.13. 16:26:44

Én csak letakartam, továbbra is sötét helyen tárolva, nem lett semmi baja. Harmadik levet már ne készíts szerintem, elég a kettőt összekeverni, a harmadik már nagyon gyengévé tenné a bort.

borsalino 2008.10.14. 08:18:06

Akkor majd ugy csinálom én is.Kösz.

borsalino 2008.12.18. 18:26:33

Jó lett a bor.mondjuk egy kicsit lehetne édesebb de igy se rossz.ereje van.

nyanyus 2009.03.05. 18:43:37

Rég jártam erre.Annyira jó lett a fügebor hogy jövőre csak azt gyártok a fügéből.Csalós itatja magát.Fínom édes bor lett.Köszönöm a receptet.

14594 2009.03.05. 20:55:22

Örülök, hogy ízlett :-).

Soma 2009.07.26. 21:34:10

Sziasztok. Én már vagy 10 éve ittam először fügebort és nagyon tetszett. Azóta nem volt szerencsém inni. Most elszántam magam, hogy készitek. Azt szeretném kérdezni, hogy a második szirupnál is kell-e beletenni élesztőt és borkősavat vagy elég a szirup?

14594 2009.07.28. 10:40:35

Mivel csak a levet szűröd le róla, az ún. seprő benne marad, tehát elég a szirupot ráönteni, élesztő meg borkősav nem kell újabb adag, az alkoholtartalma így is meglesz.

DimDim 2009.08.14. 20:44:28

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, jelent e valamilyen problémát, ha a borkősavat csak másnap teszem rá. Sajnos benéztem a dobozt és nem az van itthon. Viszont a fügére már rátettem az élesztőt, így nem hiszem hogy elállna holnapig. Köszönöm

14594 2009.08.18. 16:36:54

Ne haragudj, hogy eddig nem reagáltam, de elég ritkán jutok mostanában internethez. Azóta már idejétmúlt a kérdésed, és remélem, nem lett gond abból, hogy később tetted rá a borkősavat. Én nem hiszem, hogy gond lenne belőle, mivel úgyis erjednie kell, és ha hűvösön tartottad, nem valószínű, hogy egy nap alatt megromlott.

Soma 2009.08.23. 09:42:43

Hali! Kész lett a fügeborom. elég édes és az alkohol tartalma 14% lett. Csak azt szeretném kérdezni hogy ennek enyire édesnek kell lennie? és az enyém elég zavaros (nem átlátszó) lett.

14594 2009.08.23. 20:45:43

Igen, elég édes, mi úgy éreztük, hogy nagyjából a tokaji szamorodni-hoz hasonlít. A zavarosság meg pár nap alatt elmúlik, leülepszik az aljára az a kevés és akkor gyönyörű áttetsző lesz a színe is.

DimDim 2009.08.24. 20:54:01

Köszönöm, a válaszod, megcsináltam, most érik éppen. Nem lett semmi baja. Kiváncsian várom a végeredményt!

Soma 2009.08.25. 07:59:21

Volna egy kérdésem. akkora sikert aratott nálunk és rengeteg fügém lesz hogy szeretnék csinálni kb 30 kg fügéből, és az a gondom hogy nem érik a füge egyszerre. Hogy birom tárolni az érett fügéket mig megnem lessz a 30 kg?

14594 2009.08.26. 16:56:32

Soma: az érett füge pár napig nagyon jól elvan a hűtőszekrény gyümölcsös dobozában, de kérdés, hogy mennyit veszít az értékéből. 30 kg füge rengeteg, nekem az egy kg-hoz is két nagy üveg kellett. Miért nem csinálod részletekben? Csak ráírod az üvegre, hogy mikor tetted bele a fügét, és akkor tudod, mikor kell kiszedni. Anyósoméknál is folyamatosan érik a füge, náluk csak pár szem van egyszerre, el sem tudom képzelni, hogy lehet kivárni a 30 kg-t :-).

Ernő 2009.09.12. 22:09:02

Sziasztok! Én most szedtem le a bokorról kb. 25 kilót de szerintem csak 2-3 kilóból lesz bor a többi finom lekvár lesz az is nagyon finom azt már több éve csináljuk kipróbálom ezt a boros receptet itt már nagyon sokan szóltak hozzá úgyhogy biztos jó lehet. Köszönöm a receptet! Üdv.:Ernő

Dumbi 2009.09.17. 19:28:44

Szép estét! Kérdésem az lenne, hogy a bor tulajdonképpen az érlelés után a "seprő"-ről leszűrt levek összeöntéséből lesz? Elnézést az amatőr kérdésért, de biztosra szeretnék menni. :)

14594 2009.09.17. 22:03:51

Igen, gyakorlatilag igen :-).

Dumbi 2009.09.17. 22:16:10

Köszönöm! Holnap neki is fogok az elkészítésnek.

becogi 2009.09.25. 15:09:20

Kérdésem a következő:minden egyes szirupot 1kg cukorból kell készíteni!

14594 2009.09.25. 15:43:58

Igen! (persze kevesebből is lehet, ha nem akarsz olyan édes bort, de szerintem ez így tökéletes, legalábbis az én ízlésemnek nagyon megfelel)

Dumbi 2009.10.02. 11:05:23

Sziasztok! Feltettem forrni a 2. adag szirupot. Az első adag már igen komoly szesz illatott eresztett, szóval bizakodom, hogy siker koronázza fáradozásaimat :) 14 nap múlva újra írok, hogy mlyen lett :)

Dumbi 2009.10.16. 10:36:45

Sziasztok! Ígéretemhez híven írok, mert kész lett a fügeborom. Szeretnék köszönetet mondani a receptért. Nagyon jól sikerült a bor! Kicsit olyan édesen savanykás. Legközelebb több fügével próbálkozom a többi hozzávaló mennyiségének megtartásával.Majd írok arról is :) Minden jót!

14594 2009.10.16. 20:13:24

Örülök, hogy jól sikerült! Fogyasszátok egészséggel :-).

Margó 2009.10.21. 17:29:16

Nálunk is nagy izgalmat jelent a fügebor készítése. Máris van egy gondom, nem ül le a füge, már két hetes és fennt van a tetején. Mitévő legyek?

Dumbi 2009.10.21. 17:48:02

Szerintem semmi probléma nincs vele. Nekem is fent volt végig. Viszont érdekelne, hogy miért szénsavasodott be az egész. Hihetetlenül durván jön felfelé az üvegben, ha lecsavarom a kupakot.

14594 2009.10.21. 20:14:49

Az, hogy a tetején van, szerintem sem probléma. A szénsavasodás már inkább. Nem romlott meg? Nálunk csak azok az üvegek lettek szénsavasok, amelyeknek aztán érdekes szaga is volt és ki kellett önteni. Az romlott meg, aminek az üvege nem zárt jól.

Dumbi 2009.10.25. 22:53:23

Ízre és illatra sincs gond a szénsavasokkal. Parafadugóval tökéletesen lezárt borosüvegekben tárolom a bort. Már elfogyott kb. 3 liter, de még senkinek nem lett semmi baja tőle.

14594 2009.10.26. 13:54:18

A parafadugó tényleg jól zár, akkor nem attól lehet a szénsavasodás. Jó, hogy nem romlottak meg :-).

Dumbi 2009.10.26. 19:34:59

Én is örülök, hidd el :) Ha még sikerülne beérnie egy adagra valónak, akkor meg fogom próbálni egy kicsit kevesebb cukorral és több fügével.

rebcsi 2009.11.05. 22:26:28

Sziasztok! Nekem most lett kész,nagyon finom lett.Küldök belőle a rokonságnak is.Viszont szeretném tudni hogy jól lezárva hűtőszekrényben meddig áll el?Mert van akinek majd később tudom csak odaadni.

14594 2009.11.06. 09:50:14

Nekem a spájzban van két éves bor is, semmi baja. Hűtőszekrényben nyilván még tovább. Lényeg, hogy jól le legyen zárva, akkor nem lehet baja. Ha már meg van bontva, akkor viszont érdemes a hűtőben tartani elfogyasztásig (igaz, nálunk általában még aznap elfogy, amit kibontunk :-) ).

Szamaju 2010.09.07. 13:18:16

Szia! Én is elkészítettem a recepted alapján a fügebort, annyi változtatással, hogy nem élesztőt tettem bele, hanem a mezőgazda boltban kapható borélesztőt. Most telt el a két hét és le akartam szűrni, de az íze az borzasztó lett. Tiszta ecet. Szerinted ez mitől lehet? Lehet még vele valamit kezdeni, vagy öntsem ki az egészet? Válaszodat előre is köszönöm.

14594 2010.09.07. 13:43:26

Szia! Sajnálom, hogy nem sikerült. Ha ecetes, akkor szerintem már semmit nem tudsz vele kezdeni, ki kell önteni. Sötét helyen tároltad? Lehet, hogy az volt a baj, más ötletem nincs. Én a spájzban a polc alatt hagytam érni, és nem lett semmi baja, ott nem érte napsütés, meleg sem volt rá.

szamaju 2010.09.07. 20:15:33

Szia! Köszönöm a gyors választ. Nagyon sajnálom kiönteni, de hát akkor nincs mit tenni. Lehet, hogy hamarabb kellett volna leszűrnöm. Az is igaz, hogy én nem 5 l-es üvegbe tettem, hanem egy fazékba, és a konyhában tároltam, mert az 5 l-es üvegeim tele voltak (kovászos uborkával és kovászolt káposztával) és utána már nem akartam bolygatni. Köszönöm még egyszer, azért nem adom fel. Megpróbálom még egyszer, bár most már csak aszalt fügéből.

14594 2010.09.08. 11:24:27

Nem tudom, a fazék nem lehetett-e oka az ecetesedésnek. Nem nagyon értek hozzá, de én minden tartósításra szánt dolgot üvegben tárolok, abból tuti nem oldódik ki semmi.

zoli 2010.12.25. 13:06:49

Sziasztok! Van itt valaki mostanában? Az én borom még mindig nem állt le. Friss fügéből készült a leírt recept szerint okt. végén. A pincében áll 1 hónapja, mert minden nyitáskor elindul felfelé pezsegve az alja. Vajon miért? Kidobjam? Köszi.

14594 2010.12.27. 14:32:01

Nekem nem rémlik, hogy valaha is pezsgett volna a bor, legalábbis ami nem volt romlott, azzal ilyesmi nem történt. Az is igaz, hogy nem volt légmentesen lezárva, csak a tetejére rakva egy kistányér. Lehet, hogy mások okosabbak e téren, de nekem nem tűnik túl biztatónak ez a pezsgés.

zoli 2010.12.29. 18:13:14

Helló! Az íze nem rossz, lehet meg kellene gyorsan inni. A végén még kiforr az összes cukor belőle és lesz egy dögerős száraz bor. Én párszor már megpróbáltam lezárni, előbb a konyhában, majd a pincében, ahol hideg van. Csak nem akar leállni.

mari 2012.07.25. 21:32:03

Sziasztok! Kupakos műanyag palackban nem tárolható a fügebor, csak üveg palackban? Köszi

14594 2012.07.25. 21:47:07

Én műanyag palackban semmit nem tartok szívesen, főleg nem hosszabb ideig, mert átveheti a műanyag ízét az ital. Ettől függetlenül persze nem hiszem, hogy bármi miatt ne lehetne.
süti beállítások módosítása