Két lapot sütöttem. Hozzávalók laponként:
25 dkg vaj vagy margarin
18 dkg kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
4 tojás
7 dkg étkezési búzakeményítő
20 dkg finom liszt
3 teáskanál sütőpor
2-3 evőkanál tej
10-15 dkg színes cukormázas csokipasztilla (pl. Smarties)
A forma kikenéséhez zsír és zsemlemorzsa.
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal és sóval krémesre kikeverjük. Hozzádolgozzuk egyesével a tojásokat ill. részletekben a keményítőt, majd a tejet és végül hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Az összedolgozást én robotgéppel csináltam, utána a csokipasztillákat viszont már óvatosan kell belekeverni fakanállal. Egy kapcsos tortaformát kikentem zsírral, megszórtam zsemlemorzsával, beleraktam a tésztát. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 40 percig kell sütni, az utolsó 10 percben érdemes a tetejére alufóliát rakni. Tűpróbával ellenőrizhető, átsült-e. A lapokat hagytam kihűlni.
Hozzávalók a díszítéshez:
10 dkg tej tortabevonó (maradt meg belőle, tehát elég kb. 5 dkg is)
3 evőkanál olaj (fél tábla tortabevonóhoz persze a fele)
20 dkg porcukor
3 evőkanál citromlé
piros ételfesték
2 zacskó habfixáló
5 dl habtejszín
2 csomag vaníliáscukor
8 csokoládé pálcika vagy csokoládéval bevont tészta rudacska - ez nálunk nem volt bevonva csokoládéval, sima kakaós ostya volt
kb. 10-15 dkg gyümölcsös Smarties (lehet persze csokis is, de azzal szerintem már túl édes lenne, ezért választottam a gyümölcsöst)
Az egyik tortalapot ráhelyeztem a tortatálra, majd békén hagytam. A másikat három részre vágtam a szárnyaknak és a fejnek megfelelően. A csokit gőz fölött megolvasztottam az olajjal együtt, folyamatosan kevergetve. Rákentem a fej részre. A porcukor összekevertem a citromlével, csomómentesen, egy evőkanálnyit egy kis nylonzacskóba tettem. A többibe ételfestéket kevertem, majd rákentem a két szárnyra. Egy evőkanálnyit ebből is nylonzacskóba tettem. A fejre két szem Smarties-t helyeztem, majd fehér cukormázzal szemöldököt rajzoltam, pirossal pedig szájat. A szárnyakra pakoltam a többi Smarties-t.
A tejszínhabot felvertem a habfixálóval és a vaníliás cukorral. Rákentem a félrerakott tortalapra. A feldíszített formákat megfelelően ráhelyeztem, majd végül az ostyarudakat elhelyeztem lábnak (6-ot) és csápnak (2-t). Kb. egy órát kellett a hűtőben töltenie, mire esedékes lett a tortaszeletelés. A citromnak köszönhetően nem lett túl édes, bár mint említettem, kevesebb cukor is elég bele. A tetejére rakott gyümölcsös Smarties pedig kimondottan sikeres választásnak bizonyult. Elég időigényes dolog, de megérte, mert a gyereknek nagyon tetszett.