Az ötletet pár hete gyűjtöttem be, amikor meglátogattam R. barátnőmet, és körülnéztem a könyvespolcán. Találtam pár szakácskönyvet, az egyiket le is vettem (Lajos Mari - Hemző Károly: 99 egytálétel) és átnéztem. Kiírtam pár receptet, amit megvalósításra érdemesnek találtam. Ez is közte volt. Mondanom sem kell, hogy nem úgy készítettem el, ahogy le van írva, mivel a hozzávalókon is változtattam és kissé az elkészítési módon is. A lényeg, hogy egy nagyon finom, egészséges, laktató étel készült.
Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
4 kemény tojás
15-20 dkg főtt sertés comb
15 dkg kecskesajt (a recept eredetileg juhsajtot ír, de nekünk most egy termetes darab kecskesajt van itthon, abból vágtam le a szükséges darabot)
1/2 dl olaj
1 evőkanál zsemlemorzsa
kevés zsír
só, bors, majoranna, fokhagyma, babérlevél
Előkészítés: a padlizsánt megmostam, kettévágtam, bedörzsöltem sóval és hagytam pihenni, kb. fél óra múlva leöblítettem és szárazra töröltem. Egy darab bőrös malac combot megfőztem sós vízben fokhagymával, babérlevéllel. A tojásokat keményre főztem.
Elkészítés: a sütőt előmelegítettem 200 fokra. Egy tepsibe öntöttem az olajat, majd a padlizsánokat lefelé fordítva beleraktam és a sütőben fél óra alatt elősütöttem. Közben a malachúsból levágtam egy kb. 15-20 dekás darabot, kevés zsíros részt is hozzá, apró kockákra vágtam. A sajtot és a tojásokat is felkockáztam. Az egészet egy tálba raktam, megsóztam, megborsoztam, szórtam rá majorannát.
Egy tűzálló tálat kikentem zsírral, majd beleszórtam a zsemlemorzsát.
Amikor a padlizsán megsült, beleraktam a tűzálló tálba, majd óvatosan kivájtam a belsejét és a töltelékhez adtam. Alaposan összekevertem, majd a kivájt padlizsánokba pakoltam.
Az egészet a sütőbe raktam és kb. 20 percig sütöttem, továbbra is 200 fokon.