A recept egyébként a Frank Júlia féle szakácskönyvemből való. (A szalonna természetesen kihagyható belőle, olajon is meg lehet pirítani a zsemlét.)
Hozzávalók:
4 zsemle
2-3 dl tej
2-3 evőkanál liszt
2 tojás
10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
1 csokor petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt fekete bors, szerecsendió
olaj
A zsemléket apró kockákra vágtam. A szalonnát is felkockáztam, kisütöttem a
zsírját, kiszedtem belőle a pörcöt, félreraktam. A zsírban megpirítottam a
zsemlekockákat, majd leöntöttem a tejjel és hagytam ázni.
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágtam, az olajon megdinszteltem. A
tojásokat felvertem, hozzáadtam a hagymát, a fűszereket, az apróra vágott
petrezselyemzöldet, majd a szalonnapörcöt és végül a lisztet. Csomómentesre
kevertem, majd összekevertem az ázott zsemlével is. Ha esetleg túl hígnak tűnik
a tészta, további liszt hozzáadásával sűríthető, egy jó sűrű galuskatésztát
kell összehozni.
Felforraltam a főzővizet, sót tettem bele. Miközben főtt, diónyira formáztam a
gombócokat, majd a forrásban lévő vízbe raktam, és újraforrástól számított 15
percig főztem. Mivel a tészta nem volt elég sűrű, ezért kicsit ellágyult az egész, de az íze megfelelő, tehát van rá esélyem, hogy legközelebb jobban sikerül :-).
Bármilyen pörkölthöz illik köretként, vagy pl. vadashoz.