HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2007.09.20. 12:41 A.N.R.

Zsemlegombóc szalonnával

Címkék: tej tojas szalonna zsemle

Amikor végre beszabadulok a konyhába, persze nem egyszerű sós krumplit főzök vagy zöldséges rizst. Nem, nekem zsemlegombócot kell főznöm, amit eddig még soha. (Csendben megsúgom, hogy a főételhez ez illik a legjobban, a főétellel pedig már a következő Vkf. fordulóra készültem.) Meg is lett az eredménye, mert az íze ugyan nagyon jó, de a formája nem igazán hasonlít gombócokhoz. Azt hiszem, legközelebb kicsit több lisztet kell majd hozzátennem, hogy sűrűbb legyen a tészta.
A recept egyébként a Frank Júlia féle szakácskönyvemből való. (A szalonna természetesen kihagyható belőle, olajon is meg lehet pirítani a zsemlét.)

Hozzávalók:
4 zsemle
2-3 dl tej
2-3 evőkanál liszt
2 tojás
10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
1 csokor petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt fekete bors, szerecsendió
olaj

A zsemléket apró kockákra vágtam. A szalonnát is felkockáztam, kisütöttem a zsírját, kiszedtem belőle a pörcöt, félreraktam. A zsírban megpirítottam a zsemlekockákat, majd leöntöttem a tejjel és hagytam ázni.
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágtam, az olajon megdinszteltem. A tojásokat felvertem, hozzáadtam a hagymát, a fűszereket, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd a szalonnapörcöt és végül a lisztet. Csomómentesre kevertem, majd összekevertem az ázott zsemlével is. Ha esetleg túl hígnak tűnik a tészta, további liszt hozzáadásával sűríthető, egy jó sűrű galuskatésztát kell összehozni.
Felforraltam a főzővizet, sót tettem bele. Miközben főtt, diónyira formáztam a gombócokat, majd a forrásban lévő vízbe raktam, és újraforrástól számított 15 percig főztem. Mivel a tészta nem volt elég sűrű, ezért kicsit ellágyult az egész, de az íze megfelelő, tehát van rá esélyem, hogy legközelebb jobban sikerül :-).
Bármilyen pörkölthöz illik köretként, vagy pl. vadashoz.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr385974697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

31770 2007.09.23. 19:17:08

hmmm:-) hol bujkáltál eddig Gigi?:-)Azt hiszem...bocsi! Nem ! Tudom!!! Mától a kedvencekben a helyed nálam:-)

14594 2007.09.23. 20:34:23

:-) köszi

öreglány 2008.09.22. 23:10:28

Jó recept, engem viszont egyáltalán nem zavar a gombóc formája, egyszerűen kanállal formázom meg, így sokkal gyorsabb. Sőt, ne tekintsétek szentségtörésnek, legtöbbször a túrógombócot is kanállal szaggatom.
süti beállítások módosítása