HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2007.09.29. 12:48 A.N.R.

Szalontüdő zsemlegombóccal - Vkf. IX.

Címkék: hagyma fokhagyma ecet tudo tejfol mustar

A legújabb forduló kiírásának olvasásakor még nem tudtam, hogy mit fogok készíteni, de abban biztos voltam, hogy ezt a fordulót nem hagyhatom ki. Mi ugyanis nagyon gyakran eszünk belsőségeket. A családomtól tudom, hogy egy időben ez kimondottan "ciki" dolognak számított, mivel a belsőségek voltak a legolcsóbb húsételek (ha annak lehet nevezni), amit kapni lehetett, így értelemszerűen leginkább a szegény emberek vásárolták. Nem tudom, most mi a helyzet vele, az biztos, hogy már nem olyan olcsó, de biztosan vannak még olyanok, akik nem hajlandók megenni ilyen-olyan okból. Szerintem nem tudják, mit hagynak ki :-).
Nálunk azért is szokott gyakran előfordulni az asztalon, mert általában saját tenyésztésű állatokat vágunk, amelyeknek természetesen a belső részeit sem dobjuk ki. Disznóvágásnál a velőt pl. tojással szoktuk megenni reggelire, kiegészítve a vérrel, amit hagymás olajban pirítunk meg, a májat és a belsőségek egy részét a májas hurkába rakjuk, a disznófejet előszeretettel fogyasztjuk reggelire, főve (én személy szerint legjobban az orrát szeretem :-) ). Gyakran készül savanyúleves is mindenféle belsőségből, ami éppen itthon van - ezt ideje lenne nekem is megtanulni. Baromfivágásnál a szív és a zúza általában pörköltbe megy, de néha levesbe is. Májat természetesen több formában is eszünk, pl. rántva, hagymásan (krumplihoz vagy reggelire), levesbe májgombócnak. Szóval nálunk nagy keletje van a belsőségeknek.
Legutóbbi kecske-vágásnál a fagyasztóban kötött ki egy jó darab tüdő szívvel együtt, ezt akartam elkészíteni. Nekiálltam a neten recept után kutatni, mivel szalontüdőt a családban eddig még senki nem főzött. Többféle receptet is találtam, ezeket "gyúrtam" össze egy számomra megfelelővé.

Hozzávalók:
80 dkg kecsketüdő szívvel együtt
2 vöröshagyma
szemes fekete bors, babérlevél, só, pirospaprika, őrölt fekete bors
olaj
1 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
2 kisebb savanyú uborka
1 evőkanál mustár
1 teáskanál ecet
2 dl tejföl

A tüdőt odatettem főni, először nagy lángon felrottyantottam, majd levettem a tűzről, lemostam, és tiszta vízbe újra odatettem. Ezzel azt értem el, hogy a vér jó része kijött belőle, ami egyébként csúnya barna habot képzett volna. A főzővízbe raktam sót, egy egész hagymát, pár babérlevelet, pár szem borsot. 1,5 óráig főztem kis lángon, fedő alatt. Aztán kivettem a vízből és hagytam hűlni, majd csíkokra vágtam.
Az olajon a cukrot világosbarnára pirítottam, majd hozzáadtam a lisztet, és tovább pirítottam nagyon rövid ideig. A lereszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát is hozzáadtam, majd lehúztam a tűzről. Szórtam rá kb. egy teáskanálnyi pirospaprikát, beletettem egy-két babérlevelet, majd lassan hozzáadtam két csésze főzővizet és csomómentesen elkevertem. Visszaraktam a tűzre, és kevergetve addig főztem, míg mártás-sűrűségű nem lett. Ez után beleraktam a vékony csíkokra vágott savanyú uborkát, a mustárt, az őrölt borsot, az ecetet, végül a tejfölt is lassan hozzákevertem. Beleraktam a csíkokra vágott tüdőt és kb. 5-6 percig együtt főztem.
Zsemlegombóccal tálaltam.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr255974698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóri 2007.09.30. 14:29:39

Érdekes! Szerintem a belsőségek köt ez a kecsketüdő lesz az "egzotikum" nekünk,akik az ilyesmit csak hírből ismerik:-) Szívesen megkóstolnám,sajnos a kecske és más kisebb és ritkábban tenyésztett állatok belsőségeihez elég nehéz hozzájutni. Milyen ízű,mennyire hasonló vagy különbözika z íze a kecske,birka májának,tüdejének mint pl.a sertés vagy marha? Ha nem esik nehezedre írhatsz róla pár sort,a tapasztalat sokat számít..szerintem mást is érdekelne. További jó főzőcskézést!

14594 2007.09.30. 15:46:46

Nehezet kérdeztél :-). Itt Magyarországon birkához sem mindig egyszerű hozzájutni, de nekem van összehasonlítási alapom ahhoz is. Így aztán azt hiszem, az a legegyszerűbb, ha azt mondom: a kecske íze hasonlít a birkához, de messze nincs olyan faggyús, mint a birka. Ezért aztán jobban is szeretem. A színe kicsit sötétebb, mint a sertésé, de persze annyira nem sötét, mint a marháé. Szerintem a belsőségekre is igaz, hogy a birkához hasonlít a legjobban, de őszintén szólva én olyan nagyon nagy különbséget nem érzek a sertés, a kecske, és a birka között. Ez utóbbi talán jobban kilóg a sorból a jellegzetes faggyú-íz és állam miatt, meg talán az illata miatt is, de én nem szoktam problémázni azon, ha véletlenül csak kecske akad kezembe, ugyanazt az ételt megfőzöm belőle, mint amit sertésből vagy birkából megfőznék. Sőt, baromfi helyett is simán használom, persze nem olyan nagy mértékben, de előfordul :-). Tovább bővítve a sort, mi nyulat is elég gyakran szoktunk enni, ennek a húsa és a belsőségei is ízben talán leginkább a baromfikra, különösen a csirkére hasonlítanak. Főzési időben is, sokszor még kinézetben is :-). Kisebb koromban a nyúl combjára simán mondtam, hogy szárny :-), persze tudtam, hogy olyanja nincs a nyúlnak, de úgy néz ki, mintha az lenne, és az íze hasonlít a csirkeszárnyéhoz, csak kicsit erősebb. Mivel nálunk sem a kecske, sem a birka, sem a nyúl (de a gyöngytyúk és a galamb sem) egzotikum, ezért nem szoktam nagyon foglalkozni vele, hogy épp miből főzök gulyást vagy neadjisten bolognait, ami épp a kezembe akad. Tudom, hogy ha vásárolnom kellene, utánajárni és vagyonokat kifizetni rá, akkor jobban meggondolnám, és inkább főznék különlegesebb ételeket belőle. Lehet, hogy egyik-másik receptemet néhányan "szentségtörésnek" tekintik pont emiatt, de ez van, ezen mindaddig nem fogok változtatni, amíg lehetőségem van így tenni :-).

duli 2008.07.22. 19:52:35

ez komoly kaja anyuval mindig csináltatok degeszre eszem magam belőle.hát gratula neked is

Egymama 2008.11.11. 16:39:45

Így is nagyon finom! Egy javslat:A főzővízbe tedd a fűszereket: egészbors, egész hagyma, babérlevél, só és a leszűrt lével engedd fel a rántást. Nem kell feltétlenül hagymás mártás,ha elég sok hagymát használsz,de nem árt. Eredmény: a főtt husoknak jobb íze lesz, a mártáshoz a főzőlevet használva hagyma nélküli rántás esetén sima szősztt kapsz, a többi egyezik. Ha még javasolhatok, barnára piritom a cukrot és legalább egy evőkanállal!Nagyon szeretjük! Valószinü svábos beütés következtében felénk pájsli névre is hallgat. Nem tudom elér e Hozzád az üzenet, még kezdő vagyok blogom nincs Egymama

14594 2008.11.12. 11:26:40

Igen, eljut az üzenet :-). Köszi a tanácsokat!

Gyurn György 2010.10.29. 13:31:22

Egymama,veled értek egyet,de nagyon jó a recept így is.
süti beállítások módosítása