A férjem hetek óta rágja a fülemet, hogy őzlábgombát akar enni. Semmi esélye nem volt rá, hiszen én erdőbe nem megyek gombát szedni, ugyanis nem merek, vásárolni meg sehol nem jártam, ahol kaphattam volna. Azt sem tudom, mikor van szezonja, bár mintha két hete egyik ismerősünk említette volna, hogy az erdő tele van vele. Ma végre eljutottam a Lehel csarnokba, anyuval mentünk nagybevásárlásra. Került a kosárba paprika, paradicsom, répa, petrezselyem, karalábé, fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol, fokhagyma, szőlő, körte, dísztök és őzlábgomba. Amikor megláttam, nagyon megörültem neki, bár igazából még sosem láttam korábban, de valahogy egyértelmű volt, hogy ez az. Amikor az árát megtudtam, már nem örültem annyira - 3000 Ft/kg. Viszont egy db kb. 10 dkg volt, így rászántam 600 Ft-ot, hogy hozzak egyet-egyet, úgysem kerül gyakran az asztalra.
Itthon kicsit megmosogattam, kivágtam a szárát. Egy serpenyőben kevés olajat melegítettem, a gombát megszórtam oregánóval és bazsalikommal - úgy gondoltam, a zöldfűszerek íze jól megy a gomba ízéhez. Mindkét oldalát megsütöttem, nem sokáig, csak pár percig.
Amikor készen lett, szórtam rá reszelt sajtot, hogy ráolvadjon. Fogyasztás előtt még megsóztuk, aztán megettük. Én nem tudtam, mire számítsak, de nagyon ízlett. A férjem meg örült, hogy a régen érzett ízt újra érezheti. Igaz, ő állítja, hogy amikor régen ilyet evett, az nem serpenyőben sült, de apósom meg azt állítja, hogy serpenyőben kell sütni. Nem tudom, mi az igaz, de lehet, hogy vasplatnin kellene sütni olaj nélkül?