Amíg anyuék itt voltak (3 hónapig), szinte soha nem sütöttem kenyeret, mivel apu nem igazán szerette azt a fajtát, amit én, viszont ő a legnagyobb kenyérfogyasztó a családban. Így aztán lemondtam a sütésről, inkább vettük a boltban. Azt viszont már akkor megfogadtam, hogy ha tehetem, inkább sütni fogok. Mióta anyuék elköltöztek, be is váltottam az ígéretemet, az utóbbi tíz napban ma már harmadszor sütöttem, ami nem is rossz teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy nálunk egy fél kilós kenyér 2-3 nap alatt fogy el (vagy nem). Először egy fűszeres kenyeret, aztán egy dagasztás nélkülit, most pedig egy fűszeres rozskenyeret. Ez utóbbinak a receptjét a Kotányi-féle Házi kenyér fűszerkeverékről lestem le. Most időhiány és egész napos gyengeség miatt kenyérsütőben sütöttem, talán legközelebb majd a hagyományos sütőt választom.
Hozzávalók:
3 dl víz
50 dkg finom liszt
15 dkg rozsliszt
3 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál só
2 evőkanál cukor
1 csomag száraz élesztő
1 púpozott teáskanál fűszerkeverék (tartalmaz: édesköményt, koriandert, köményt - természetesen más fűszerekkel is készíthető)
Teljes kiőrlésű programra tettem, nagy méretre.
Hagyományos sütőben a következő a sütés menete:
Az élesztőt 5 dkg finom liszttel, cukorral és 1,5 dl langyos vízzel összekeverni, állni hagyni 15-20 percig. A többi hozzávalót egy keverőtálba tenni, majd hozzáadni az élesztős masszát, robotgéppel jól összedolgozni és 15 percig dagasztani (ill. kézzel dagasztás esetén úgyis érzi az ember, meddig kell). Cipó alakúra formázni, kb. másfél óráig kivajazott tepsiben szobahőmérsékleten keleszteni. 190 fokon legalább 40 percig sütni.
2007.10.08. 20:36
Fűszeres rozsos kenyér
Címkék: rozsliszt eleszto finom liszt
4 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr885974704
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nóri 2007.10.09. 12:39:41
Jól hangzik recept...nem is bonyolult.Szerettem volna megkérdezni,hogy milyen kenyérsütőd van és mennyire vagy megelégedve vele?
Mi most tervezünk beruházni és minden félét hallok..kicsit féel,hogy "beválasztok" :)
14594 2007.10.09. 17:29:04
Hauser márkájú, elég nagy, két keverőlapátos. Amennyire tudom, az egylapátosok nem olyan jók. Ebbe nagyobb kenyér is jobban elfér, de a lényeg inkább az, hogy normálisan dagaszt. Én teljesen meg vagyok vele elégedve, nem volt vele gondom. A leírásában található receptek is rendben vannak, csak annyiban változtattam, hogy tejpor helyett tejet használok.
szeréna 2008.06.09. 18:04:03
Üdvözletem.....Soha sem sütöm a kenyeret a kenyérsütő gépben. Dagasztó programra állitom a gépet.Beleöntöm a kovászos vizet :(előző dagasztásból mindig hagyok egy kiscipónyi tésztát, ezt langyos vizben megáztatom), belemorzsolok egy kocka élesztőt, beleszórok egy evőkanál cukrot és hagyom állni kb. 5 percet. Ezután beleszórok 80 dkg. s z i t á l t lisztet, egy csapott evőkanál sót. Ezt ovatosan fakanállal összekeverem mielőtt a gép elinditaná a dagasztást.Annyi vizmennyiség kell a dagasztáshoz, hogy a gép lapátja éppen ne "húzzon" az edény alján kovászt, de kemény se legyen. Ha a dagasztás kész, 10 perc múlva kiveszem a tésztát deszkára, letakarom konyharuhával és duplájára kelesztem. Cipókat, vagy kenyeret formázok belőle,kissé lisztezett tepsire rakom és újra megkelesztem.
Langyos vizzel megkenem és megsütöm 230 C - on. Ennyi lisztből elég sok cipó lesz, igy általában elősütöm annyira, hogy éppen
sárgul, kiveszem, ha kihült, nylonzacskóban elrakom hűvös
helyre és mindig annyit sütök, amennyi a családnak kell.
Kb 4-5 napig eláll elősütve.
A következő dagasztáshoz mindig tegyünk el tésztát kovásznak!!!!
Lehet, hogy egy kicsit hosszan irtam, de mindig az "apróbetüs" részben van elbújva az ördög.
14594 2008.06.09. 21:09:04
A hosszas leírás mindig jó, ha valaki nem tudja, mit hogyan kell csinálni, csak így lehet megérteni :-). Köszi a jó tanácsokat.