Hónapok óta nem vettem részt a Vkf-en, aminek több oka is volt. Előfordult, hogy nem volt időm, erőm, lehetőségem részt venni, de az is, hogy nem tetszett a téma. Ez utóbbi persze nem a kiírók hibája, hanem az enyém, hiszen nagyon jó ötletek voltak mostanában, csak épp nekem nem nagyon jöttek be. Így aztán nagyon megörültem, amikor Fakanál kiírta a legújabb Vkf-et, és egy testhezálló feladatot kaptam, a köretek témakörét. Ezért úgy döntöttem, több pályaművet is készítek. Itt az első.
A köret szerintem akkor jó, ha nem kell túl sok energiát és időt ráfordítani, mégis finom lesz a végeredmény. Nálunk is a szokásos krumpli-rizs-tészta hármas a nyerő, talán a rizs a legritkábban, mert a párom nem nagyon szereti. Ezeket nem szoktuk túlságosan variálni, a szokásos petrezselymes krumpli - krumplipüré - főtt tészta (esetleg nokedli) - zöldséges rizs mellé ritkán kerül egy-egy főzelék vagy valami speciálisabb elkészítési mód. Volt azért már pár posztom erről:
Zöldborsófőzelék
Tojásos krumplisaláta
Csőben sült krumpli
Zöldbabfőzelék
Zsemlegombóc
Cinke
Amikor a kiírást elolvastam, elkezdtem keresgélni receptek után. Tudtam, hogy kölesből mindenképpen akarok készíteni valamit, ehhez mondjuk túl sokat nem kellett keresgélni (ezért is lett ez az első pályamű), mert eléggé adta magát a dolog: úgy kell készíteni, mintha rizs lenne. A többi ötletemről egyelőre nem írnék, de remélem, még legalább kettőt meg tudok valósítani a határidőig. Most tehát nézzük a fokhagymás köles elkészítésének módját.
Hozzávalók:
2 dl köles
6 dl folyadék: nálam nagy része húsleves volt, vízzel egészítettem ki, de lehet simán víz is fűszerekkel vagy zöldség-alaplé
egy nagy gerezd fokhagyma
kb. 7 dkg margarin
mirelit zöldségkeverék: kukorica, sárgarépa, borsó, karfiol - de természetesen ezt is lehet variálni, és lehet konzervből készíteni, vagy legfinomabb friss zöldségekből lenne, ami most kicsit nehezebben valósítható meg
só
A kölest odatettem főzni a háromszoros mennyiségű folyadékban, beleraktam a nagy gerezd fokhagymát is kettévágva. Kis lángon addig főztem, amíg a folyadékot magába nem szívta. Közben felolvasztottam a margarint, beleraktam a zöldségeket, megsóztam, lefedve pároltam puhára, közben néhányszor megkavartam. Amikor a köles megfőtt, az egészet összekevertem, majd lefedve még hagytam puhulni. Sült csirkecombbal ettük. Kicsit féltem, mit fog szólni hozzá a párom, mert pl. a karfiolt nem nagyon szereti, de nagyon ízlett neki, meg a gyerek is szívesen ette, szóval valószínűleg gyakrabban fog majd készülni. Mindenféle sült húshoz kitűnő.