Már készülök egy ideje paradicsomlevest főzni, de eddig valahogy nem jött össze. Pedig nem bonyolult és nem kerül sok időbe, mégsem sikerült, nem tudom, miért. Ma mindenképpen meg akartam főzni, és sikerült is.
Hozzávalók kb. 2 l leveshez:
kevés olaj, kb. 4 csapott evőkanál liszt
egy teáskanál pirospaprika
3 evőkanál cukor
tarhonya vagy rizs
sűrített paradicsom 3 dl üveggel
Igazán finom házi készítésű paradicsomlével lenne, de az nem készült az idén, így kénytelen voltam a kecskeméti konzervet használni.
Az olajon megpirítottam a lisztet, lehúztam a tűzről, beletettem a pirospaprikát, elkavartam, majd felöntöttem kb. 4 dl hideg vízzel. Visszatettem a tűzre, beletettem a sűrített paradicsomot, feltöltöttem még vízzel, hogy meglegyen a kb. 2 liter, beletettem a cukrot. Mikor elkezdett főni, beleraktam a tarhonyát és addig főztem, míg meg nem puhult. Szívem szerint betűtésztával készítettem volna (tudjátok, a menzás nosztalgia), de nem kaptam a boltban, így maradt a tarhonya. Lehet főzni rizzsel vagy eperlevél tésztával is, ami épp van otthon.
Érdekes módon, anyósomék tesznek bele sárgarépát, sőt gyakran csirkehúst is. Az is finom, de én maradok ennél a változatnál, nekem ez az igazi.