A csorba erdélyi leves, azt nem sikerült kiderítenem, hogy a magyarok ezt is a románoktól vették-e át, mint a pacalcsorbát, vagy már eleve ők főzték. A lényeg, hogy sokféle változata létezik, és nagyon finom. A savanyításhoz eredetileg korpaciberét használtak, de anyósommal konzultálva megtudtam, hogy másképp is megoldható a dolog, akár ecettel vagy citromlével, ill. Romániában kapható egy fűszerkeverék direkt ebből a célból. Én most a korábban félrerakott savanyúkáposzta-levet használtam.
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús
3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
3-4 szál újhagyma
1 db zöldpaprika
1 dl savanyúkáposzta-lé (elsőre nem mertem többet tenni bele, legközelebb bátrabb leszek, mert így csak nagyon enyhén érezhető a savanykás íz)
1 szelet kenyér
kevés tej, kb. 2 dkg vaj
liszt, só, bors
petrezselyemzöld
tejföl
A répát, petrezselymet, paprikát és hagymát apróra vágtam, a hagymának a zöldjéből is raktam bele. Odatettem főni (2 - 2,5 liter) sós vízbe. Amikor a zöldség megfőtt, hozzáöntöttem a káposztalevet és felforraltam. Közben elkészítettem a húsgombócokat: a tejbe áztatott kenyeret összedolgoztam a hússal és a vajjal, sóztam, borsoztam. Kis gombócokat formáltam, amiket meghempergettem lisztben, majd egyesével a levesbe raktam és megfőztem. Apróra vágott petrezselyemzöldet raktam hozzá és ezzel is megrottyantottam egyszer. Tálaláskor a tányérba rakjunk egy evőkanál tejfölt és arra rá a levest (vagy fordítva :-) ).