Nagyobbik fiam ma lett 3 éves, ennek örömére természetesen kapott tortát (is). Idén is én sütöttem neki, ami azért látszik is rajta, hiszen nem vagyok egy gyakorlott tortasütő :-). Ennek ellenére a gyereknek nagyon tetszett, és az egész családnak nagyon ízlett.
Hozzávalók egy laphoz:
4 tojás
18 dkg cukor
14 dkg liszt
10 dkg margarin
a forma kikenéséhez zsír
Én két lapot sütöttem, tehát ezekből a hozzávalókból kétszer készítettem el a tésztát: felvertem a tojások fehérjét kevés cukorral kemény habbá. Egyenként beletettem a sárgákat is, óvatosan tovább verve a habot. Hozzákevertem a lisztet, majd a cukrot, végül pedig az olvasztott, de nem meleg margarint. A formát kikentem zsírral, és 200 fokos sütőben megsütöttem, tűpróbával ellenőriztem. (Vékony lapok lettek, ami nem baj, mert a pudingból szívtak fel nedvességet, és ettől megvastagodtak kissé.)
Hozzávalók a töltelékhez, ami meggypuding:
55 dkg meggy (néhány szem félretéve a díszítéshez)
2 csomag vaníliapuding
8 dl víz (a meggylével együtt ennyi)
6 dkg barnacukor
2 teáskanál fahéj
A vaníliapudingot a vízzel, cukorral, fahéjjal együtt megfőztem, hozzákevertem a meggyet, pár percig még főztem, majd hagytam hűlni.
Amikor a puding majdnem teljesen kihűlt, az egyik lapot beletettem a tortaformába, ráöntöttem a pudingot, ráraktam a másik lapot, és az egészet a hűtőbe raktam pár órára. A puding megdermedt, így könnyen leválaszthattam a forma oldalát róla és jöhetett a díszítés.
Hozzávalók a mázhoz:
50 dkg cukrozott gesztenyemassza
ízlés szerint rumaroma
kb. 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
Alaposan összekevertem a hozzávalókat. A torta tetejét és oldalát bekentem. A tetejére meggyet tettem díszítésnek, majd pici csokipasztillákból kiraktam a gyerek nevét, végül rákerült a gyertya, marcipánmókus és egy tüzijáték is. Kellemes, nem túl édes torta lett, ami ezért mindenkinek nagyon ízlett, apósom rögtön két szeletet evett.