Annyira még nem vagyok gyakorlott háziasszony, hogy nekifogjak a lekvárfőzésnek vagy a befőtt-készítésnek. A nyári időszakban azért bennem is felmerül, hogy tartósítani kell, és ezért egyre többet teszek.
Három évvel ezelőtt a kisfiam kedvéért tettem el a fagyasztóba sárgabarack-pürét, majd sütőtökpürét.
Két éve csak zöldborsót és zöldbabot fagyasztottam.
Tavaly fagyasztottam málnát és epret gurulósra, szilvát magvalva, padlizsánt sütve, készítettem bodzalekvárt, fügebort, málnaszörpöt.
Idén a legnagyobb projekt az anyatej-fagyasztás volt, amíg a pici fiam kórházban tartózkodott, a készlet lassan elfogy, ideje lesz pótolni, hogy a télen kezdődő hozzátáplálást elősegítse. Ezen kívül persze készülök másképp is a hozzátáplálásra, egyelőre leginkább nyers gyümölcsökkel. Fagyasztottam idén is epret és málnát gurulósra (ezt persze nem a picinek, ő majd csak a szezonban kaphat, ha már elmúlt 1 éves); szilvát, meggyet, cseresznyét magvalva; sárgabarackot, őszibarackot és szilvát pürésítve. Készítettem megint fügebort és málnaszörpöt, ill. sárga és piros spagettiszószt. Az előbbit 2,5 kg paradicsomból, az utóbbit kb. 5-6 kg-ból, egész télen lesz mit ennünk. Tervezem még a sütőtökpüré fagyasztását is, ill. majd amikor aktuális lesz, főtt ételeket kis adagokban. A lekvár- és befőtt készítést pedig egyelőre anyura hagyom, ő ellátja a családot (cseresznyebefőtt, sárgabarack-lekvár, szilvalekvár, őszibarack-befőtt, paradicsomlé, zöldbab, savanyú uborka, cékla). Egy biztos: éhezni nem fogunk :-).