HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2008.09.11. 13:55 A.N.R.

Zakuszka

Címkék: hagyma paprika padlizsan szemes bab paradicsomle

A zakuszkát azóta ismerem ebben a formában, mióta a férjemet. A neve ugyan nem tetszik, mert oroszul azt jelenti, hogy előétel, Erdélyben (Romániában és ha jól tudom más balkán országokban) egy bizonyos ételt neveznek így, ezt a kenyérre kenhető, egyébként előételként is fogyasztható valamit. Anyósom régebben gyakran készített nagy mennyiségben, télre elrakva, az utóbbi időben nem teszi, állítólag az átható hagymaszag miatt, ami főzés közben érezhető. Ez az indok számomra egyáltalán nem elfogadható, ugyanis szinte egyáltalán nem éreztem hagymaszagot, miközben készítettem. De ő tudja, a család szereti, ha nem csinálja, nem csinálja. Majd csinálom én, legalábbis magunknak :-). A receptet amúgy tőle kaptam. A mennyiségek bruttó értendők, azaz előkészítés előtt.

Hozzávalók:
3 kg kápia paprika (eredetileg pritamin van a receptben, de a kápia szebb és olcsóbb volt; olyan receptet is láttam, ahol a pritamin és az étkezési paprika (tv) fele-fele arányban szerepelt)
1,2 kg vöröshagyma
1 liter paradicsomlé (ill. 3 kg paradicsom, de akkor darálni kell és a magokat kiszűrni)
só, bors, babérlevél
fél liter olaj
padlizsán és/vagy szemes bab

A hagymát és a paprikát megdaráltam. Fél liter olajban a hagymát megdinszteltem, majd hozzáadtam a paprikát. Ha kevésnek tűnik az olaj, lehet még hozzáönteni. Sóztam, borsoztam, tettem bele pár babérlevelet, hozzáöntöttem a paradicsomlevet. Főztem kb. két óráig. Közben előkészítettem a padlizsánt és a babot, ugyanis felét padlizsánnal, másik felét babbal készítettem. Ha mindhez padlizsánt akarunk tenni, akkor kb. 2 kg padlizsánt kell megsütni majd meghámozni és felvágni. Az egész mennyiség kb. 1 kg szemes babot bír el, ezt sós vízben kell megfőzni. Én az egyik felébe nagyjából 1 kg padlizsánt raktam (nettó 55 dkg), a másik felébe pedig kb. 40 dkg szemes babot. A két óra fővés után kettéválasztottam, belekavartam a babot és a padlizsánt és még pár percig főztem együtt. Végül előkészített üvegekbe raktam, a tetejére kevés olajat öntöttem és szárazdunsztba kerültek az üvegek. Miközben az üvegekbe töltöttem, a babérleveleket kihalásztam. Összesen 9 üveggel lett (7-8 dl-es üvegek). 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr355974805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

66237 2008.09.11. 18:28:24

Igen, ez Romániában, sőt a Székelyföldön is igen kedvelt étel, reggelikhez, vacsorához. És 5-10 kilós mennyiségekben főzzük :)) Amit én szoktam még: - Néhány szál sárgarépa, petrezselyem és kevés cukor ami enyhíti a padlizsán vad ízét - A pritaminból néhány darabot a padlizsánnal együtt megsütök, meghámozok, kap egy igen különleges aromát ettől, és még a babot olykor le is őrlöm vagy csak a felét, így kenhetőbb, "pasztásabb".

14594 2008.09.11. 21:05:29

Jó ötletek, lehet, hogy jövőre majd alkalmazom őket. Feltéve, hogy a mostani adagnak sikere lesz és lesz kedvem jövőre is dolgozni vele :-).

"saját levében" 2008.09.11. 22:15:43

Úgy tudom, a zakuszka szó elsősorban falatot, kis falatot jelent oroszul, meg talán villásreggelit is.

beckzsu 2008.09.12. 09:14:53

A zakuszka (закуска) szó valóban falatkát jelent, a szláv eredetiben a szótő íz vagy harapás. Orosz szokás szerint ugyanis az ünneplés, „buli” úgy zajlik, hogy az asztalra kipakolnak mindenféle harapnivalót; salátát, előételt, hideget is, meleget is, és beszélgetés, iszogatás közben mindenki bekap egy-egy falatot.

66237 2008.09.13. 13:33:41

és még leírja oroszul is! ez fantasztikus :))

101491 2008.09.13. 15:43:36

Kicsi a világ, éppen zakuszka főzés közben tévedtem ide, erdélyi ismerősök receptje az általad írttól annyiban tér el, hogy a padlizsánt parázson javasolja megsütni, egyszer kipróbáltam, és érdemes ha van módod a parázzsal vacakolni, mert sztem finomabb. A hagymaszag kiszellőzik, és mivel minden hozzámtartozó üdvrivalgással fogadja az ajándék zakuszkákat-avagy lecsós padlizsán krémet, ezért idén megpróbálok annyit befőzni, hogy tavaszig kitartson. Nálunk most, padlizsán szezonban, a másik pirítosra való kenőce a sláger: azt hiszem görög padlizsánkrém a hivatalos neve, ez pluszban feta sajtot is tartalamaz.

14594 2008.09.13. 19:48:41

A padlizsánt mi is általában parázson sütjük, pontosabban apósom ennek a fő tudora :-). Nekem fogalmam sincs, hol vannak a cirill betűk :-), örülök, hogy többet is megtudtam a szó jelentéséről, orosz tanulmányaimból nekem csak az előétel rémlett.

Bri 2008.10.30. 11:13:58

Jaja! Az oroszoknál így hívják a pia mellé rágcsált falatkákat is. Mint nálunk a sörkorcsolya. Ez többnyire sós. A vodka mellé is uborkát esznek, de az oroszok nem ecetesen rakják el, hanem sósan.

paprikaparadicsom 2009.01.18. 14:39:59

Akkora tévedés ez a zakuszka-meghatározás... Ezek szerint fogalmatok sincs, hogy az mi. Akkor mondom: paprikába töltött, ledarált zöldség amelyet paradicsomszószban raknak el. Én hoztam Moszkvából, tudom milyen az: remek(és Zakuszkának hívják)
süti beállítások módosítása