A zakuszkát azóta ismerem ebben a formában, mióta a férjemet. A neve ugyan nem tetszik, mert oroszul azt jelenti, hogy előétel, Erdélyben (Romániában és ha jól tudom más balkán országokban) egy bizonyos ételt neveznek így, ezt a kenyérre kenhető, egyébként előételként is fogyasztható valamit. Anyósom régebben gyakran készített nagy mennyiségben, télre elrakva, az utóbbi időben nem teszi, állítólag az átható hagymaszag miatt, ami főzés közben érezhető. Ez az indok számomra egyáltalán nem elfogadható, ugyanis szinte egyáltalán nem éreztem hagymaszagot, miközben készítettem. De ő tudja, a család szereti, ha nem csinálja, nem csinálja. Majd csinálom én, legalábbis magunknak :-). A receptet amúgy tőle kaptam. A mennyiségek bruttó értendők, azaz előkészítés előtt.
Hozzávalók:
3 kg kápia paprika (eredetileg pritamin van a receptben, de a kápia szebb és olcsóbb volt; olyan receptet is láttam, ahol a pritamin és az étkezési paprika (tv) fele-fele arányban szerepelt)
1,2 kg vöröshagyma
1 liter paradicsomlé (ill. 3 kg paradicsom, de akkor darálni kell és a magokat kiszűrni)
só, bors, babérlevél
fél liter olaj
padlizsán és/vagy szemes bab
A hagymát és a paprikát megdaráltam. Fél liter olajban a hagymát megdinszteltem, majd hozzáadtam a paprikát. Ha kevésnek tűnik az olaj, lehet még hozzáönteni. Sóztam, borsoztam, tettem bele pár babérlevelet, hozzáöntöttem a paradicsomlevet. Főztem kb. két óráig. Közben előkészítettem a padlizsánt és a babot, ugyanis felét padlizsánnal, másik felét babbal készítettem. Ha mindhez padlizsánt akarunk tenni, akkor kb. 2 kg padlizsánt kell megsütni majd meghámozni és felvágni. Az egész mennyiség kb. 1 kg szemes babot bír el, ezt sós vízben kell megfőzni. Én az egyik felébe nagyjából 1 kg padlizsánt raktam (nettó 55 dkg), a másik felébe pedig kb. 40 dkg szemes babot. A két óra fővés után kettéválasztottam, belekavartam a babot és a padlizsánt és még pár percig főztem együtt. Végül előkészített üvegekbe raktam, a tetejére kevés olajat öntöttem és szárazdunsztba kerültek az üvegek. Miközben az üvegekbe töltöttem, a babérleveleket kihalásztam. Összesen 9 üveggel lett (7-8 dl-es üvegek).