Volt két liter házi tejem, amit letettem megaludni. Mivel fogalmam sem volt, mit lehetne kezdeni 2 liter aludt tejjel, fogtam egy sűrű szövésű textildarabot, beleöntöttem a tejet, és egy nap alatt lecsöpögtettem. Így kaptam valami joghurt félét, nevezzük mondjuk görög joghurtnak, mivel krémes állaga miatt ahhoz hasonlít a leginkább, és persze savanykás az íze. Ekkor jött az a kérdés, hogy mit kezdjek ennyi (kb. fél liter) görög joghurttal? Legyen belőle desszert! Nem nagyon rajongok a gyümölcsjoghurtokért, de az almás-fahéjas ízesítésű nagyon bejön, ezért arra gondoltam, készítek valami almás-fahéjas-joghurtos finomságot.
Hozzávalók:
fél liter sűrű joghurt
5 db alma
5 dkg vaj
11 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
rumaroma, fahéj
4 dl habtejszín
(egy csomag habfixáló)
1,5 evőkanál zselatin
Az almát megmostam, meghámoztam, felkockáztam. A vajat megolvasztottam, beleraktam 3 evőkanál kristálycukrot, és azt is megolvasztottam. Beleforgattam az almakockákat, szórtam rá bőven fahéjat, öntöttem bele rumaromát és néha megkavargatva, de alapvetően fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára pároltam. Félretettem hűlni.
A joghurtot 8 evőkanál cukorral felfőztem, majd félrehúztam. A zselatint kevés joghurttal csomómentesen elkevertem, majd visszaöntöttem a fazékba és újra felfőztem. Aztán ezt is félreraktam hűlni, néha megkavartam.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá vertem (a habfixáló el is maradhat, csak úgy tovább tart a habverés). Amikor a joghurt már nem volt nagyon meleg, összekevertem a habbal.
Fogtam egy szép nagy salátástálat, az aljára öntöttem az almát, arra rá a joghurtos habot, és az egészet beraktam a hűtőbe. Egy délután alatt megdermedt és valami isteni íze lett. (Fénykép talán lesz, egyelőre csak belekóstoltam, holnap megnézem, tudom-e fotózható minőségben tálalni.) Update: nem tudtam.