Az utóbbi időben eléggé rákattantam a gasztroregényekre, és nemrég beszereztem pár újat. A Ház a Tatin utcában (Susan Loomis) címűt még nem olvastam, csak belenéztem, és rögtön szemet szúrt a körtés-mézes clafoutis receptje, mivel volt itthon jó pár körte, és már egy ideje valami hasonlót akartam készíteni belőle. A család nagy örömére (a férjem, és a nagyobbik fiam is jóízűen ette) ma elkészítettem.
Hozzávalók:
4 db körte (hámozva, kicsumázva kb. 60 dkg)
3-4 evőkanál méz
4 tojás
10 dkg liszt
5 dkg cukor
1 csipet só
2,5 dl tej
6 dkg vaj
A forma kikenéséhez: vaj és liszt. Esetleg a tetejére karamellhez: víz és cukor - ez utóbbit mi kihagytuk.
A tortaformát kivajaztam, megszórtam liszttel. A sütőt 200 fokra melegítettem. A körtéket hámozás, csumázás után 6-8 szeletre vágtam és beleraktam a formába, majd rácsorgattam a mézet. A lisztet simára kevertem a tejjel, majd beletettem 3 tojás sárgáját és 1 egész tojást. A cukorból egy evőkanállal félreraktam, a többit a sóval együtt belekevertem a masszába, végül hozzáadtam az olvasztott, de nem meleg vajat. A tojásfehérjéből a félrerakott egy evőkanál cukorral kemény habot vertem, amit beleforgattam a tésztába. A masszát ráöntöttem a körtére, majd a formát betettem a sütőbe.
A recept szerint 30 percig kell sütni, de nekem ez kevésnek tűnt, ennyi idő alatt nem sül át, viszont a teteje megég. Én 20 perc után letakartam egy sütőpapírral és további 20 percig sütöttem, így lett tökéletes.