A savanyú káposzta kilója 200 Ft felett van, miközben fejes káposztát 40 Ft-ért árulnak - nem irigylem a termelőket, el tudom képzelni, ők mennyit kapnak mindezért. Nemcsak az ár miatt szoktuk magunknak taposni a káposztát, hanem azért is, mert úgy pont olyat készítünk, amilyet szeretünk. Én gyerekkoromban tapostam, egyébként még apu csinálja, ill. ma a fiam is besegített. Régen otthon nem mindig kellett venni a káposztát, volt, hogy termett elég, itt viszont nincs is hely annyit megtermelni. Ma apu majdnem 60 kg káposztát taposott be.
Hozzávalók:
fejeskáposzta
só - 2 dkg / 1 kg káposzta
szemes bors
babérlevél
birsalma
csípős paprika
esetleg kukorica, ha van
A káposztát legyaluljuk káposztagyaluval. Egy tiszta műanyag hordót előkészítünk és belepakoljuk rétegenként a hozzávalókat: káposzta, só, bors, babérlevél, birsalma (szeletelve, de nem hámozva), csípős paprika. Tiszta lábbal ( :-) ) beleállunk a hordóba és rétegenként jó alaposan megtapossuk a káposztát. Természetesen lehet használni célszerszámot és döngölni, de élő munkával szerintem jobb, az ember lába érzi, meddig kell taposni. Amikor az egész megvan, a tetejére fából készült fedőt teszünk, majd egy nagy követ nehezéknek, és lehetőleg a pincében tároljuk, míg meg nem savanyodik. A cső kukoricát azért szokták belerakni, hogy sárgább legyen a színe, ha nincs, elhagyható (rendes takarmánykukoricáról van szó). Az ízesítés persze vidékenként változik, ez a szabolcsi ízlésnek megfelelő. Amennyire tudom, szoktak köménymagot is tenni bele vagy csombordot, mi ezeket elhagyjuk.