HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyömbér (1) gyomber (6) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2009.01.26. 13:21 A.N.R.

Sablé Viennois

Címkék: vaj vanilia porcukor finom liszt tojasfeherje

A múltkor kaptam anyutól egy doboz "Vajas keksz"-et. Megkóstoltam, és gyanús volt az íze. Megnéztem, mit tartalmaz - mondanom sem kell, vaj egy gramm sem volt benne. Helyette növényi olajjal készítették. Ekkor döntöttem el, hogy soha többet nem veszek bolti kekszet. Az utóbbi hetekben már eléggé ráálltam a keksz-sütésre, mindig van legalább egy-két fajta a süteményes dobozban, de ezentúl még inkább odafigyelek, hogy legyen itthon házi keksz, ha jönne valaki.

Ezt a kekszet már akkor kinéztem, amikor beszereztem a Szakácsok könyve-t, de kicsit mindig tartottam tőle. Habzsákot ugyanis eddig még nem használtam, ez meg is látszott rajtam, amikor küzdöttem a készítéssel.

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
190 g szobahőmérsékletű vaj
75 g porcukor
csipetnyi só
vaníliaaroma
1 tojásfehérje
225 finom liszt

A vajat robotgéppel habosra kevertem, hozzáadtam a porcukrot, sót, vaníliát, tojásfehérjét és jó egy percig kevertem. Végül hozzáadtam a lisztet és alacsony fokozatosan teljesen összedolgoztam.
A sütőt 180 fokosra melegítettem. A tepsibe sütőpapírt tettem. A masszát belekanalaztam a habzsákba és megpróbáltam valami normális formát kinyomni belőle. Mivel semmi gyakorlatom nincs, ez elég nehezen ment, meg is látszik az eredményen :-). 12-15 perc alatt megsütöttem, majd hagytam kihűlni és süteményes dobozba pakoltam. Meg lehetne szórni porcukorral, nekem nem hiányzik róla

 

 

A keksz nagyon finom, de nagyon macerás, legalábbis nekem. Annak, akinek sokkal nagyobb gyakorlata van a habzsák használatában, nagyon ajánlom a kipróbálását! Én egyelőre lemondok a további sütésről, amíg nem szerzek egy profi habzsákot (az eldobható kétszer is kiszakadt), és valami módon egy kis gyakorlatot a használatában.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr915974840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

101491 2009.01.30. 14:15:30

Talán erre a feladatra jó a "tésztakinyomó pisztoly"is, biztos van valami hivatalos neve is, 1 vagy 2 egységnyit lehet kinyomni a különböző lyukakkal ellátott lemezeken keresztül, szépek és egyforma nagyok lesznek, ja és a fém ház nem szakad ki.

14594 2009.01.30. 20:07:28

Van egy műanyag kinyomó pisztolyom, de azzal is szerencsétlenkedek. GYakorolni kéne :-).

Elvira 2009.08.20. 11:32:12

Csak így tovább. Azért köszönjük, hogy megosztottad velünk a receptet. Igen bár a habzsákhoz tényleg gyakorlat kell de a tésztakinyomó pisztoly az biztosan jó lenne hozzá és nem kell hozá nagy tudomány. Elvira
süti beállítások módosítása