A múltkor kaptam anyutól egy doboz "Vajas keksz"-et. Megkóstoltam, és gyanús volt az íze. Megnéztem, mit tartalmaz - mondanom sem kell, vaj egy gramm sem volt benne. Helyette növényi olajjal készítették. Ekkor döntöttem el, hogy soha többet nem veszek bolti kekszet. Az utóbbi hetekben már eléggé ráálltam a keksz-sütésre, mindig van legalább egy-két fajta a süteményes dobozban, de ezentúl még inkább odafigyelek, hogy legyen itthon házi keksz, ha jönne valaki.
Ezt a kekszet már akkor kinéztem, amikor beszereztem a Szakácsok könyve-t, de kicsit mindig tartottam tőle. Habzsákot ugyanis eddig még nem használtam, ez meg is látszott rajtam, amikor küzdöttem a készítéssel.
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
190 g szobahőmérsékletű vaj
75 g porcukor
csipetnyi só
vaníliaaroma
1 tojásfehérje
225 finom liszt
A vajat robotgéppel habosra kevertem, hozzáadtam a porcukrot, sót, vaníliát, tojásfehérjét és jó egy percig kevertem. Végül hozzáadtam a lisztet és alacsony fokozatosan teljesen összedolgoztam.
A sütőt 180 fokosra melegítettem. A tepsibe sütőpapírt tettem. A masszát belekanalaztam a habzsákba és megpróbáltam valami normális formát kinyomni belőle. Mivel semmi gyakorlatom nincs, ez elég nehezen ment, meg is látszik az eredményen :-). 12-15 perc alatt megsütöttem, majd hagytam kihűlni és süteményes dobozba pakoltam. Meg lehetne szórni porcukorral, nekem nem hiányzik róla
A keksz nagyon finom, de nagyon macerás, legalábbis nekem. Annak, akinek sokkal nagyobb gyakorlata van a habzsák használatában, nagyon ajánlom a kipróbálását! Én egyelőre lemondok a további sütésről, amíg nem szerzek egy profi habzsákot (az eldobható kétszer is kiszakadt), és valami módon egy kis gyakorlatot a használatában.