Ma nem akartam kenyeret sütni, mert már unom a joghurtos kenyér - fűszeres kenyér variációt. Ezért aztán előszedtem ezt a rég lementett receptet, és megsütöttem a zsemléket. Picit módosítottam a recepten azzal, hogy teljes kiőrlésű rozslisztet is raktam hozzá, jót tett neki :-). Már meg is vacsoráztam: vajas zsemle káposztalevéllel :-).
Hozzávalók:
55 dkg finom liszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2,5 teáskanál só
1 csomag száraz élesztő
5 dl víz
1 dl tej
1 ek méz
A lisztet, sót, élesztőt összekevertem egy edényben. Egy másikban a vizet, a tejet és mézet, majd lassan összeöntöttem a kettőt, miközben kézzel átdolgoztam, hogy ne maradjanak száraz részek benne. Szórtam rá lisztet, letakartam folpackkal és a meleg radiátor mellé tettem kelni. Ott hagytam másfél órát.
Másfél óra múlva beizzítottam a sütőt 240 fokra, de előtte az aljára tettem egy fél tepsi vizet. Egy lapos tepsibe sütőpapírt vágtam. A gyúródeszkára jó sok lisztet szórtam, ráöntöttem a tésztát, ellapítottam, majd megpróbáltam 8 egyforma darabra vágni. Minden darabkát behajtogattam alul, így zsemleformákat kaptam. A zsemléket a hajtással lefelé tettem a sütőpapírra. Míg felmelegedett a sütő (még kb. 10 perc) radiátor mellett hagytam, így még kelt egy kicsit, majd betettem a sütőbe és 20-22 perc alatt megsütöttem. A teljes kiőrlésű liszt miatt nem nőttek meg nagyon nagyra, így a 8 db elfért a tepsiben, normális méretű zsemléket kaptam. Máskor is fogom sütni, mert nagyon ízlett.
