Tavaly olvastam Marlena De Blasi könyvét, az Ezer nap Velencében-t. Rögtön felfigyeltem a szilváslepény receptjére, mivel nagyon finomnak tűnt és ráadásul nagyon egyszerűnek is. Már régen meg akartam sütni, de egyszerűen nem volt olyan időszak, amikor ne lett volna tele a hűtő valamiféle süteménnyel, ugyanis az anyukám imád sütni (ahogy az a blogban bemutatott süteményreceptekből is kitűnik, hiszen az ő munkáiról is szoktam posztolni). Most hétvégén kivételesen nem sütött, így hát gyorsan nekiálltam én. A recept egy az egyben a könyvből való, csak a mennyiségeken kicsit változtattam, mivel nagyobb tepsim van.
Hozzávalók:
20 dkg héjában főtt krumpli
2 dl főző víz
40 dkg finom liszt
1 csomag száraz élesztő
só
1 evőkanál olaj
fél kg szilva (10-12 nagyobb szem) - esetemben fagyasztott saját termés
12 dkg barna cukor
fél dl grappa (vagy vodka)
2 dl tejszín
kevés vaj
A főtt krumplit összetörtem. A kenyérsütőbe öntöttem a tészta hozzávalóit: olaj, víz, krumpli, liszt, só, élesztő. Dagasztó programra tettem, ami azt jelenti, hogy dagasztás után egy órát kelt.
A sütőt 200 fokra melegítettem. A tepsit (kb. 20x40 cm-es) kikentem vajjal, majd a tésztát belenyomkodtam, hogy kitöltse. A félbevágott szilvákat vágott felükkel felfelé a tésztába nyomkodtam. Megszórtam cukorral. A grappát összekevertem a tejszínnel és alaposan meglocsoltam a tésztát.
Kb. 35 perc alatt készre sül.

És tényleg álomfinom, ahogy a könyvben is nevezik.
