Pénteken sütöttem zsemlét, de ma reggel megettük az utolsót. Megkérdeztem a férjemet, mit enne szívesen: kenyeret, zsemlét vagy kiflit. Azt mondta, kiflit. Van nekem egy kifli-receptem, nem is volt rossz az a kifli, de most kicsit könnyedebbre vágytam. Emlékeztem rá, hogy Limaránál láttam nemrég kiflit, meg is találtam hamar a receptet, úgyhogy délután nekiálltam.
Hozzávalók:
2 dl tej
2 ek tejföl
2 ek burgonyapehely
2 tk só
csipet aszkorbinsav
4 ek olaj
50 dkg finom liszt
1 tk cukor
picit több, mint egy csomag száraz élesztő
A kenyérsütőgépbe tettem a hozzávalókat, dagasztás programra állítottam. Másfél óra múlva kivettem a tésztát, 10 db-ra vágtam, hogy kisebb kifliket kapjak. Megformáztam (videó Limaránál), hagytam még kelni, közben kisütöttem egy adag citromos kekszet :-). A sütő 200 fokos volt, egy tepsibe sütőpapírt szabtam, a sütő aljára tettem egy kis vizet. Betettem a tepsit és nagyjából 18 perc alatt készre sütöttem. Sóval nem szórtam meg, jobban szeretem anélkül. Nagyon finom lett, frissen másfelet ettem meg vajjal megkenve, de csak azért nem többet, mert nagy akaraterővel visszafogtam magam :-). Azt hiszem, gyakran fogom ezt is sütni. Lassan én is nyithatnék egy pékséget, nem is emlékszem, mikor vettünk péksüteményt boltban.