E nemes szerzet emlegette e szemeket, melyeket lelkesen eszeget s tesz levesekbe, eledelekbe. Nekem kell egyebekkel bekebeleznem e szemeket s felfestenem e helyre, mely elemekkel teszem ezt.
A vkf-re készített második pályaművem a hárommagvas biscotti, melynek receptjét az Életünk a Tatin utcában c. gasztroregényben (Susan Loomis) találtam. A regényt épp a kiírás idején olvastam, és egyértelmű volt, hogy megsütöm. Annak ellenére döntöttem a sütés mellett, hogy a diót, mandulát, mogyorót mi inkább natúr szeretjük és nem annyira édességekben, de mivel darálva kerül bele a tésztába, úgy gondoltam, nagyon nem lehet rossz. Ezt a biscottit az olaszok kedvelt édessége, a cantuccini ihlette, ami tudtommal csak mandulát tartalmaz, de a regény szerzője csavart egyet rajta a három különféle maggal. Jót tett neki :-). Az olaszok édes borba mártogatva fogyasztják, én inkább tejeskávé mellé eszegetem, de kipróbált fügeborba mártogatva, igazán finom!
Hozzávalók:
23 dkg finom liszt
1 tk sütőpor
fél tk só
10 dkg puha vaj
10 dkg vaníliás cukor (én kristálycukrot használtam + vanília kivonatot)
2 nagy tojás
1 nagy tojás sárgája
5 dkg hámozott, pirított, darált mandula
5 dkg hámozott, pirított, darált dió
5 dkg hámozott, pirított, darált mogyoró
(A recept szerint durvára vágott, de én a darálásnál maradtam a fent említett okok miatt. A dió és a mandula a kertünkben termett, törökmogyorónk sajnos nagyon kevés lett, mivel fiatal a bokor, az még az ősszel kb. 10 perc alatt elfogyott, így földimogyorót használtam.)
A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Egy tepsibe sütőpapírt tettem.
Egy edényben összekevertem a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másikban a vajat a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a tojásokat. Hozzákevertem a lisztes keveréket, alaposan elkevertem, hogy ne maradjon száraz rész. Végül belekevertem a magokat is.
A kapott masszát igyekeztem négy egyforma téglalap formára alakítani a tepsiben, ezek a téglalapok nagyjából 4 cm szélesek, 15 cm hosszúak voltak, és olyan 1-1,5 cm magasak lettek. A sütőben kb. 25 percig sütöttem. Ezután kivettem (a sütőt bekapcsolva hagytam), pár percig hagytam hűlni, majd óvatosan felszeleteltem kb. 2 cm széles szeletekre. Az oldalukra fordítottam a szeleteket, visszaraktam a sütőbe 10 percre, majd kivettem, megfordítottam mindet, a másik oldalon is sütöttem 10 percig. Miután kihűlt, kekszes dobozba tettem.
