HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2009.04.08. 17:13 A.N.R.

Csokoládés sablé Viennois

Címkék: vaj porcukor kakao finom liszt tojasfeherje

Néhány nappal ezelőtt anyunak kifordult a jobb karja a helyéről, a vállát kellett visszatenni. Nem kicsit volt fájdalmas dolog. Mivel anyu jobbkezes, most szinte semmit nem tud elvégezni, amit korábban megszokott, három hétig fel lesz kötve a karja, és lehet, hogy még jó néhány hétig fájni fog utána is. Egy kézzel nem tud sütni sem, pedig azt minden hétvégén szokott, ünnepekre meg legalább 2-3, de inkább 5-6 fajta süteményt is elkészít. Most húsvétra nem. Van ugyan fagyasztva süti, de úgy tűnik, aprósüteményre, kekszre is vágynak, ugyanis odáig fajult a dolog, hogy megkért: vegyek bolti teasüteményt. Ilyet ő még soha. Kérdeztem tőle, tudja-e, mi van abban? Azt mondja, nem. Mondom neki: ez a gond, mert én sem tudom. Megígértem, hogy sütök nekik én valami "rágcsálnivalót". Még vasárnap összeállítottam és megsütöttem két adag vaníliás sablé diamant-t, a felét hétfőn vitte át nekik a párom. A tészta összeállítása közben elgondolkodtam: én a két adagba több mint 500 Ft értékben tettem csak vajat (és ez a legolcsóbb vaj volt). Mi lehet abban a bolti teasüteményben, aminek kilója 560 Ft-ba kerül? Vaj biztos nem, mert a múltkor kiváncsiságból megnéztem egy csomag kekszet, amire rá volt írva a név: Vajas keksz. A hozzávalók között növényi olaj szerepelt, vaj még csak véletlenül sem. Gondolom, a többivel is hasonló a helyzet. Nos, anyuéknak meglehetősen ízlett a vaníliás keksz, mára (szerda) el is fogyott az egész. Még jó, hogy tegnap összeállítottam két adag csokoládésat, megsütni már nem volt időm, a hűtőben várta a sorsát, ami ma beteljesedett. A recept természetesen a Szakácsok könyve-ből való.

Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
26 dkg finom liszt
3 dkg kakaópor
25 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor
1 nagy tojás fehérje (40 g)
2 csipet só

A vajat robotgéppel habosra kevertem. Hozzáadtam a porcukrot, a tojásfehérjét, a sót és tovább kevertem kb. 1-2 percig. A lisztet és a kakaóport összeszitáltam egy tálba, majd hozzáadtam a masszához és gyorsan összekevertem (nem túl sokáig). Folpackkal lefedve hagytam a hűtőben megdermedni. Időhiány miatt csak másnap vettem ki, akkor két rudat formáztam belőle, átmérőjük nagyjából 3-4 cm lehetett. Egy centi vastag szeleteket vágtam és 180 fokon 15 percig sütöttem. Kihűlés után raktam kekszes dobozba. Tálaláskor meg lehet szórni porcukorral. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr835974863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása