Néhány nappal ezelőtt anyunak kifordult a jobb karja a helyéről, a vállát kellett visszatenni. Nem kicsit volt fájdalmas dolog. Mivel anyu jobbkezes, most szinte semmit nem tud elvégezni, amit korábban megszokott, három hétig fel lesz kötve a karja, és lehet, hogy még jó néhány hétig fájni fog utána is. Egy kézzel nem tud sütni sem, pedig azt minden hétvégén szokott, ünnepekre meg legalább 2-3, de inkább 5-6 fajta süteményt is elkészít. Most húsvétra nem. Van ugyan fagyasztva süti, de úgy tűnik, aprósüteményre, kekszre is vágynak, ugyanis odáig fajult a dolog, hogy megkért: vegyek bolti teasüteményt. Ilyet ő még soha. Kérdeztem tőle, tudja-e, mi van abban? Azt mondja, nem. Mondom neki: ez a gond, mert én sem tudom. Megígértem, hogy sütök nekik én valami "rágcsálnivalót". Még vasárnap összeállítottam és megsütöttem két adag vaníliás sablé diamant-t, a felét hétfőn vitte át nekik a párom. A tészta összeállítása közben elgondolkodtam: én a két adagba több mint 500 Ft értékben tettem csak vajat (és ez a legolcsóbb vaj volt). Mi lehet abban a bolti teasüteményben, aminek kilója 560 Ft-ba kerül? Vaj biztos nem, mert a múltkor kiváncsiságból megnéztem egy csomag kekszet, amire rá volt írva a név: Vajas keksz. A hozzávalók között növényi olaj szerepelt, vaj még csak véletlenül sem. Gondolom, a többivel is hasonló a helyzet. Nos, anyuéknak meglehetősen ízlett a vaníliás keksz, mára (szerda) el is fogyott az egész. Még jó, hogy tegnap összeállítottam két adag csokoládésat, megsütni már nem volt időm, a hűtőben várta a sorsát, ami ma beteljesedett. A recept természetesen a Szakácsok könyve-ből való.
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
26 dkg finom liszt
3 dkg kakaópor
25 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor
1 nagy tojás fehérje (40 g)
2 csipet só
A vajat robotgéppel habosra kevertem. Hozzáadtam a porcukrot, a tojásfehérjét, a sót és tovább kevertem kb. 1-2 percig. A lisztet és a kakaóport összeszitáltam egy tálba, majd hozzáadtam a masszához és gyorsan összekevertem (nem túl sokáig). Folpackkal lefedve hagytam a hűtőben megdermedni. Időhiány miatt csak másnap vettem ki, akkor két rudat formáztam belőle, átmérőjük nagyjából 3-4 cm lehetett. Egy centi vastag szeleteket vágtam és 180 fokon 15 percig sütöttem. Kihűlés után raktam kekszes dobozba. Tálaláskor meg lehet szórni porcukorral.