Mit süssek? Ha ez a kérdés felmerül, a válasz általában valamilyen keksz vagy muffin - gyorsan és egyszerűen kész és nagyon finom. A bonyolultabb dolgokat (krémes sütik) anyura szoktam hagyni, aki főleg ünnepek tájékán jó sok fajtát el is készít. Persze ünnepre én is összekapom magam és sütök valami szép tortát vagy valami különlegesebb süteményt, de erre ritkán van szükség. Most, hogy anyu nem tudja használni a jobb kezét, valami látványosabbat kellett összehoznom, mint egy muffin. A fejemben a meggy és a túró házassága merült fel, ezért aztán meg is sütöttem ezt a piskótát, ami hasonlóan készül, mint az üdítő-szelet, de egy kicsit mégis más.
Hozzávalók:
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
6 tojás
2 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz
1 dl olaj
csipet só
fél csomag sütőpor
zsír a tepsi kikenéséhez
65 dkg tehéntúró
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
vaníliaaroma
kb. 30-40 dkg magvalt meggy (nálam a fagyasztóból, nem volt ráírva a csomagra, mennyi van benne)
4 púpozott evőkanál étkezési keményítő
6 dl meggylé (most dobozos, nyáron igazi lenne, vízzel hígítva)
2-3 evőkanál barna cukor
A tojások sárgáját 5 ek cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a vizet, kakaóport, sót, olajat. A fehérjéből kemény habot vertem, összeforgattam a sárgájával. Végül beleszitáltam a sütőporos lisztet és óvatosan összedolgoztam. A tepsit kizsíroztam és liszteztem, 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütöttem (tűpróba). Miután kihűlt, kifordítottam a tepsiből.
A szobahőmérsékletű vajat habosra kevertem a porcukorral és a vaníliaaromával, majd hozzáadtam az áttört túrót és egyneművé kavartam. Rákentem a kihűlt tésztára.
A meggyet tésztaszűrőbe tettem, amíg kavartam a túrót, így kicsöpögött a leve. Szépen elhelyeztem a túrón egyenletesen, rászórtam a barna cukrot. Végül készítettem egy meggypudingot: a keményítőt csomómentesen elkevertem a meggylével, és folyamatos kevergetés közben felfőztem, míg be nem sűrűsödött. Még langyosan rákentem a meggyre és hagytam megdermedni. A család szerint nagyon finom lett.