HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyömbér (1) gyomber (6) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olívaolaj (1) olivaolaj (12) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) teszta (13) tészta (2) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2009.05.08. 22:12 A.N.R.

Zabpelyhes tallér

Címkék: tojas mazsola vaj cukor zabpehely barnacukor finom liszt

A múltkor említett Aprósütemények c. Vince-kiadványból választottam ki ezt a kekszet, mivel már nagyon régen terveztem, hogy sütök valami zabpelyhes finomságot. Eddig sajnos nem találtam megfelelő receptet, amiket láttam, nem voltak túl szimpatikusak. Ez viszont rögtön megtetszett, és be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, bár nem sikerült tökéletesre.

Hozzávalók:
15 dkg liszt
fél tk szódabikarbóna
fél tk só
fél tk sütőpor
10 dkg barna cukor
15 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
1 tojás
néhány csepp vaníliaaroma
1 ek tej
1 tk reszelt citromhéj (a könyv narancshéjat ír, de nem volt itthon narancs, és a citromhéj sem tett neki rosszat)
15 dkg zabpehely
15 dkg mazsola (ennyi nem volt itthon, ezért kiegészítettem felkockázott aszalt sárgabarackkal)

A sütőt beállítottam 180 fokra, és két gáztepsibe sütőpapírt vágtam.

A lisztet összevegyítettem a sóval, szódabikarbónával és sütőporral. A vajat habosra kevertem a kétféle cukorral, majd hozzáadtam a tojást, a vaníliaaromát, a tejet és krémesre kevertem. Beleszitáltam a lisztet, összekevertem. Végül hozzákevertem a narancshéjat, a zabpelyhet és a mazsolát az aszalt barackkal együtt. 

A tepsibe evőkanállal kis halmokat pakoltam, kicsit ellapítottam. A recept szerint 36 db, nekem csak 28 db sikerült. A lapítás nem volt jó ötlet, mert maguktól is ellapultak volna. Így óriási kekszek keletkeztek, amik persze jó ropogóra átsültek és nagyon finomak, de nem túl szépek. Legközelebb nem lapítom és kisebb halmokat fogok rápakolni a tepsire.

Mindkét tepsit betettem a sütőbe, bekapcsoltam a légkeverést és beállítottam kb. 12 percre. 10 perc után a felsőt kivettem, az alsót bent hagytam végig. A kekszeket rácson hagytam kihűlni, majd kekszes dobozba szedtem. 

Gyerekeknek kiváló uzsonna, bár lehet, hogy legközelebb csak barna cukorral készítem és abból is kevesebbel, mert talán így kicsit édesebb a kelleténél. 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr705974874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csilla 2009.10.27. 20:47:05

Én kipróbáltam, kevesebb cukorral, ahogy írtad, tényleg nagyon finom =) Viszont nem lapítottam ki, és egy kicsit vastag lett, féltem, hogy nem sül át, de szerencsére ez nem történt meg! Másodszorra más picit kilapítottam, nem teljesen, és pont jó lett! Köszi a receptet =)
süti beállítások módosítása