A múltkor említett Aprósütemények c. Vince-kiadványból választottam ki ezt a kekszet, mivel már nagyon régen terveztem, hogy sütök valami zabpelyhes finomságot. Eddig sajnos nem találtam megfelelő receptet, amiket láttam, nem voltak túl szimpatikusak. Ez viszont rögtön megtetszett, és be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, bár nem sikerült tökéletesre.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
fél tk szódabikarbóna
fél tk só
fél tk sütőpor
10 dkg barna cukor
15 dkg kristálycukor
15 dkg vaj
1 tojás
néhány csepp vaníliaaroma
1 ek tej
1 tk reszelt citromhéj (a könyv narancshéjat ír, de nem volt itthon narancs, és a citromhéj sem tett neki rosszat)
15 dkg zabpehely
15 dkg mazsola (ennyi nem volt itthon, ezért kiegészítettem felkockázott aszalt sárgabarackkal)
A sütőt beállítottam 180 fokra, és két gáztepsibe sütőpapírt vágtam.
A lisztet összevegyítettem a sóval, szódabikarbónával és sütőporral. A vajat habosra kevertem a kétféle cukorral, majd hozzáadtam a tojást, a vaníliaaromát, a tejet és krémesre kevertem. Beleszitáltam a lisztet, összekevertem. Végül hozzákevertem a narancshéjat, a zabpelyhet és a mazsolát az aszalt barackkal együtt.
A tepsibe evőkanállal kis halmokat pakoltam, kicsit ellapítottam. A recept szerint 36 db, nekem csak 28 db sikerült. A lapítás nem volt jó ötlet, mert maguktól is ellapultak volna. Így óriási kekszek keletkeztek, amik persze jó ropogóra átsültek és nagyon finomak, de nem túl szépek. Legközelebb nem lapítom és kisebb halmokat fogok rápakolni a tepsire.
Mindkét tepsit betettem a sütőbe, bekapcsoltam a légkeverést és beállítottam kb. 12 percre. 10 perc után a felsőt kivettem, az alsót bent hagytam végig. A kekszeket rácson hagytam kihűlni, majd kekszes dobozba szedtem.
Gyerekeknek kiváló uzsonna, bár lehet, hogy legközelebb csak barna cukorral készítem és abból is kevesebbel, mert talán így kicsit édesebb a kelleténél.