Anyuéknál továbbra is tonnaszám nő a finom nyári karalábé, sürgősen fogyasztani kell, mert egyrészt hamar megfásodik, másrészt meg kell a hely a kertben a téli karalábénak. Így aztán ma töltött karalábét készítettem, ha jól tudom, anyu holnapra tervezi :-).
Hozzávalók:
8 db zsenge karalábé
20 dkg darált sertéshús
2 nagy evőkanál tejföl
2 kis fej hagyma
só, bors, olaj, vaj
8 vékony szelet húsos szalonna
A karalábékat meghámoztam, levágtam a tetejüket, majd kikapartam a belsejüket.
A hagymát felvágtam, olajon megdinszteltem, hozzáadtam a húst, megsóztam és megpároltam.
A karalábé belsejét összekevertem a hússal, adtam hozzá tejfölt és borsot. Alaposan összekevertem.
Egy tűzálló tál aljára kevés olajat raktam, belepakoltam a karalábékat és mindbe raktam tölteléket, amennyi fért, majd a kalapokat a helyére raktam. A kimaradt tölteléket a karalábék mellé tettem. Minden karalábéra egy kis darab vajat tettem, majd lefedtem fóliával és 200 fokon nagyjából negyven percig így sütöttem. Ekkor levettem a fóliát, ráraktam a karalábékra a szalonna-szeleteket és további 15-20 percre visszatoltam a sütőbe. A végeredmény egy nagyon finom étel lett, egyetlen hiányossága: nem minden karalábé puhult meg, némelyik roppanós maradt. Ezt valószínűleg úgy a legegyszerűbb elkerülni (ha valaki nem szereti), hogy a karalábékat egészben előre félpuhára főzzük és csak akkor kaparjuk ki a belsejét, majd így sütjük meg. Nekem így is nagyon ízlett.