Kb. egy hete egyáltalán nincs konyhám. A régit ugyanis lebontottuk (gyerekszoba lesz a helyén), az új meg még csak félig van kész, azaz a falak állnak, jól ki vannak fúrva villanynak, víznek, gáznak, de még nem látszik konyhának. Még várnom kell pár hetet, mire konyha lesz belőle. Tehát az elmúlt hetekben sok mindent nem csináltam, ami gasztronómiának tekinthető, mivel anyu konyhájában én nem igazán vagyok otthon. Nem is érezzük jól magunkat, ha együtt kell ott lenni - nem értem, hogy bírja egész délelőtt a "szaunában", szerintem mindig túlvállalja magát, és ráadásul nem hajlandó egyszerű ételeket készíteni, csak a régi megszokott dolgokat. Persze istenien főz és süt, csak nekem nem lenne kedvem egész délelőttöket ott tölteni.
Valamelyik nap egy rövid időre viszont "kikölcsönöztem" a konyháját, hogy elkészítsem a mentaszörpöt.
Hozzávalók:
25-30 mentalevél
3 kisebb citrom
kb. 60 dkg cukor
6 dl víz
A vízből és a cukorból szirupot főztem, majd hagytam hűlni. Közben kimentem, leszedtem a mentát, alaposan megmostam, majd nagyjából leszedegettem a leveleket (a vékonyabb szárakkal nem foglalkoztam, de a vastagabbaktól megszabadítottam). A leveleket beleraktam a szirupba, belecsavartam a citromokat, majd hagytam állni. Úgy hozta a sors, hogy vagy két órát állt, aztán leszűrtem és üvegbe töltöttem. Hihetetlenül finom lett, olyasmi, mint egy jeges mentatea. Nagyjából 1 liter lett belőle. Szerintem készül majd következő adag is, ha újra kihajt a mentabokor.