Tegnap a barátainkkal megünnepeltük, hogy ilyen szépre sikerült a ház. Szerencsére nagyon szép idő volt, így a terveknek megfelelően bográcsozást rendeztünk (aztán éjfélkor volt még egy kis szalonnasütés is). Néhány napja eldöntöttünk, hogy pincepörköltöt főzünk, amiről nagyjából annyit tudtunk, hogy három féle húsból készül. Ennek megfelelően beszereztük a hozzávalókat, én előkészítettem - miért is van az, hogy a kinti sütés-főzésnél mindig a pasi aratja le a babérokat, miközben előtte meg utána a nő dolgozik sokkal többet??? -, a férjem meg megfőzte. Meglehetősen nagy mennyiségű húsból készítettük 10 személynek, és meglepődtünk, hogy gyakorlatilag az egész elfogyott.
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
1,5 kg sertéslapocka
1,5 kg birkacomb
6 nagy fej vöröshagyma
2-3 dl száraz vörös bor
só, pirospaprika, olaj, bors
2 db étkezési paprika
2 db paradicsom
A kockára vágott hagymát olajon megdinszteljük, majd felöntjük vörös borral és megpároljuk. Belerakjuk a kockára vágott marhahúst, sózzuk, paprikázzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel és nagyjából fél óráig főzzük. Ez után jöhet felkockázott birkahús, újabb bő fél óra főzés, majd a végén a kockára vágott sertéshús. Újabb félóra elteltével belerakjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot (ez utóbbit most megfosztottuk a héjától, bár ez nem feltétlenül szükséges) és nagyjából 10-15 percig még főzzük.

A végeredményt friss kenyérrel és zöldséggel ettük (paradicsom, paprika, uborka - só, olívaolaj). Szinte mindenki kétszer szedett.
