HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2009.10.11. 15:09 A.N.R.

Meggyes máktorta

Címkék: meggy tej cukor mak tojasfeherje

Bátyám születésnapját ünnepeltük tegnap. Néhány hete megtudtam a sógornőmtől, hogy a bátyám kedvence a máktorta. Mikor kiderült, hogy nálunk ünneplünk, eldöntöttem, hogy sütök neki máktortát, de fogalmam sem volt, milyen az. Ezért aztán jól körülnéztem a neten, és találtam is több receptet, ezek közül Moha receptje volt a legszimpatikusabb.

Hozzávalók:

tésztához:
35 dk mák
10 tojásfehérje
35 dkg cukor

fehér krémhez:
3 dl tej
3 ek búzadara
10 dkg vaj
7 dkg porcukor
citrom reszelt héja
vaníliaaroma

meggyes krémhez:
két üveg meggy (egy nagyobb, egy kisebb, a meggyszörp készítésekor tettem el lé nélkül)
60 gr étkezési keményítő
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
3 ek cukor (ez nekem kicsit soknak tűnt, a meggy savanyúságától függően változhat)

A mákot megdaráltam. Sütőpapírból kivágtam 4 db 26 cm átmérőjű kört (a tortaformának megfelelően).

Beizzítottam a sütőt 180 fokra. A tojásfehérjéből kemény habot vertem robotgép segítségével, a cukrot fokozatosan adagoltam hozzá. Utána óvatosan belekevertem a darált mákot is. Négy egyenlő részre osztottam a masszát. A tortaformába raktam egy papírt, ráöntöttem a masszát, egyenletesen elterítettem, betettem a sütőbe kb. 20 percre. Mikor megsült, levettem a tortaforma karimáját, a papírt a munkalapra húztam és hagytam hűlni. A másik három lappal is ugyanúgy tettem. Azt tapasztaltam, hogy ahogy telik az idő, a hab kezd összeesni, és mintha mindig kevesebb masszám lenne (ez csak a látszat volt, mert igazából ugyanakkora lett minden lap). A későbbiekben még leírt tapasztalatok alapján viszont elképzelhető, hogy ha legközelebb sütök ilyen tortát, akkor egyszerre csak két lapnyi masszát készítek el, hogy ne essen annyira össze.

Míg sültek a lapok, elkészítettem a krémeket. A fehér krémhez a tejből és a búzadarából tejbegrízt főztem, majd hagytam hűlni. A vajat a porcukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a tejbegrízt, a vaníliaaromát és a citromhéjat is.

A meggyet tésztaszűrőbe tettem, felfogtam a levét, kiegészítettem 3 dl-re vízzel (nem kellett hozzá sok). A léből és a keményítőből  a cukorral, citromhéjjal, fahéjjal sűrű krémet főztem, majd a végén hozzáadtam a meggyet is. Ezt is félreraktam hűlni.

Ez után jött a legnehezebb rész. A lapokat megfordítottam, levettem róluk a sütőpapírt, a legszebbet félreraktam a torta tetejére. Egy tortaalapra fóliát helyeztem, arra az első lapot, rá a meggyes krém felét. A következő lapot, majd a fehér krémet. A harmadik lapot, a meggyes krém másik felét. Végül a negyedik lapot. Szórtam rá színes cukrot, lefedtem, és betettem a hűtőbe másnapig. (Ha porcukorral akarjuk megszórni, azt csak felvágás előtt, mert a hűtőben benedvesedik és csúnya lesz.)

A lapokkal meggyűlt a bajom, ennek több oka is lehet. Az egyik a már említett hab-összeesés, mivel az első lett a legszebb, lehet, hogy a többi azért szakadt annyira, mert nem volt olyan kemény a hab, amikor betettem a sütőbe. Az is lehet, hogy az első sült meg legjobban, mert utólag vettem észre, hogy az 190 fokon sült 20 percig, 180 fok helyett. És a harmadik ok, ami eszembe jutott (és valószínűleg ez az igazi), hogy az első tudott legjobban kihűlni, és a többi bár hidegnek tűnt, még nem volt egészen hideg, és ezért szakadtak. Szerencsére a végén nem volt túl feltűnő, hogy ennyit kínlódtam az összeállítással (de persze az látszik, hogy túl nagy rutinom nincs a tortasütés terén - még), és az íze kárpótolt mindenkit. Igazán jól sikerült, aki a családban szereti a meggyet és a mákot, mindenki dicsérte. A bátyám különösen. 

 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr985974907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása