A DM-ben szerzett pontokért cserébe vettem meg Stahl Judit: Gyors húsos ételek c. könyvét, és már akkor kinéztem néhány receptet, amit muszáj elkészíteni belőle. Az egyiket elkészítettem múlt héten, igazán nagy sikere volt, nem utoljára készült.
A húsokkal úgy vagyok, hogy ha elmegyek a húsboltba bármilyen célból, akkor általában több húst veszek, mint amire éppen szükségem van, és kisebb-nagyobb csomagokat rakok a fagyasztóba későbbi felhasználásra. Ennek megfelelően főzéskor-sütéskor azt veszem elő, ami éppen kéznél van, a mennyiség nem mindig felel meg az előírásoknak. Így alakult most is, két kis csomagot vettem elő a fagyasztóból, ezért az eredeti receptben megadottaktól kissé eltértem, most a saját verziót írom most le.
Hozzávalók:
20 dkg marhacomb
35 dkg sertés lapocka
30 dkg krumpli
egy fej vöröshagyma
2 kk koriandermag
1 tojás
fél dl tej
őrölt szerecsendió
só, bors
sütéshez: olaj, vaj
mártáshoz:
2 ek szójaszósz
kb. 2 dl tejszín (szerintem több volt)
1 ek finomliszt
fehér bors
A krumplit megmostam, meghámoztam, felkockáztam, sós vízben megfőztem. Leszűrtem, áttörtem, majd hagytam kihűlni.
A húst megdaráltam a hagymával együtt (nem volt kedvem reszelgetni, így egyszerűbb volt). A krumplit, a húst, a hagymát és a többi hozzávalót: tojást, tejet, összetört koriandermagot (nincs mozsaram, folpack alatt klopfolóval törtem össze), szerecsendiót alaposan, kézzel összedolgoztam. Sóztam, borsoztam (közben kóstoltam). Nagyjából 2 cm átmérőjű golyókat formáztam, kb. 50 db lett belőle.
Az olajat és a vajat (kb. 10 dkg) felhevítettem és a golyókat megsütöttem benne. Mivel elég nagy edényem van, az egész belefért egyszerre. A sütés kb. 10 percig tartott, közben figyeltem, hogy minden oldala megsüljön. Szűrőkanállal kiszedtem egy jénai tálba és lefedtem, hogy meleg maradjon.
Az olajat kiöntöttem a serpenyőből, úgy 3-4 evőkanálnyit hagytam benne. A szójaszószt elkevertem 2 dl forró vízzel és ezzel felöntöttem a serpenyőben maradt zsiradékot, nagy lángon hagytam, és fakanállal felkapargattam a lesült húsdarabkákat. A lisztet a tejszínnel csomómentesre kevertem, borsot szórtam rá, majd lassan hozzáöntöttem a zsiradékhoz és sűrűre főztem nagyjából 5 perc alatt.
Sült krumplival vagy krumplipürével a legfinomabb (mi az előbbit választottuk), az áfonyalekvárt kihagytuk, mert az édes íz nekünk nem jön be. Anélkül viszont bármennyit megeszünk belőle :-).
