HTML

Gigi a konyhában

Friss topikok

  • 14594: Szilvi: örülök, hogy tetszik. Remélem, valaki a kérdésedre is válaszol, mivel én nem tudom a válas... (2013.01.16. 23:49) Krémes
  • Deákné Boross Judit Mária: A családom imádja a madártejet, én meg UTÁLOM a konyhát, a legrövidebb időt töltöm benne. Én így k... (2012.12.19. 10:35) Madártej
  • 14594: Fogalmam sincs, hamar elfogyott. (2012.11.03. 16:55) Narancsbor
  • Andca: A mi vidékünkön mézes-krémes néven ismerik az emberek.A legfincsibb süti a világon. :-) (2012.10.12. 13:16) Mézes zserbó
  • 2055: igazából a jelly beant nem lehet otthagyni :) (2012.08.10. 22:51) Gasztroélmények Londonban

Címkék

alma (13) aszalt gyumolcs (4) aszalt paradicsom (1) bab (2) babapiskota (2) bacon (1) balzsamecet (1) bambuszrugy (1) banan (6) baracklekvar (3) baranyhus (3) barnacukor (17) bazsalikom (6) bebikukorica (1) besamell (7) birkahus (3) birsalma (1) bodza (3) bors (3) borso (8) brokkoli (1) bryndza (1) buzadara (7) cernametelt (1) citrom (11) citromfu (1) cseresznye (7) cseresznyepaprika (1) csicseriborso (3) csicsoka (2) csillaganizs (1) csípős (1) csipos paprika (2) csirkecomb (2) csirkehus (15) csirkemell (8) csirkmaj (1) csoki (7) cukkini (7) cukor (70) cukordrazsé (1) curry (2) daralt hus (4) desszert (5) dio (2) ecet (8) edeskomeny (1) egytálétel (2) eleszto (28) eper (10) etcsokolade (7) fahej (32) fehej (1) feher bor (3) feher csoki (1) fejessalata (1) fenyomag (1) finom liszt (133) finom lliszt (1) főétel (4) főétel hússal (2) fokhagyma (38) fuge (4) fustolt hus (2) fustolt sajt (3) fustolt sonka (2) fuszerek (1) gersli (1) gesztenye (1) gesztenyepure (5) gomba (29) Gordon Ramsay (1) grahamliszt (3) grappa (1) gyomber (6) gyömbér (1) gyumolcsle (1) hagyma (84) hal (5) hamozott paradicsom (1) haztartasi keksz (1) husleves (4) húsmentes (2) iro (1) jegsalata (1) joghurt (19) juhturo (3) kacsahaj (1) kakao (12) kakaopor (3) kakukkfu (1) kandirozott narancshej (2) kapor (2) kaposzta (1) karalabe (4) karfiol (5) kave (4) kecskehus (2) kecskesajt (1) kefir (1) keksz (1) kelkaposzta (1) kemenyito (2) kenyér (1) kenyerliszt (3) kesudio (1) kifli (1) kolbasz (9) koles (2) komeny (4) köret (1) koriander (3) korte (2) kremsajt (1) kristálycukor (1) kristalycukor (5) krumpli (42) kukorica (12) kukoricaliszt (4) kurkuma (2) kuszkusz (4) lasagne teszta (4) lebbencsteszta (1) lenmag (5) leveles teszta (1) leves (2) lilahagyma (2) liszt (6) maj (2) majonez (4) majoranna (3) mak (5) makrela (1) malna (10) mandula (3) mangold (4) margarin (7) marhahus (8) mascarpone (11) mazsola (3) medvehagyma (9) meggy (13) mentalevel (1) mez (14) mogyoro (1) mozzarella (5) muffin (1) mustar (9) napraforgomag (2) narancs (5) narancshej (4) narancsle (2) nyulhus (4) nyulmaj (1) olaj (18) olivaolaj (12) olívaolaj (1) oregano (1) oszibarack (3) padlizsan (5) paprika (13) paradicsom (20) paradicsomle (6) paradicsompüré (1) parmezan (1) patisszon (2) pesto (1) petrezselyem (5) pirospaprika (10) piskota (2) porcukor (13) porehagyma (8) pudingpor (9) pulykahus (14) reggeli (1) reszelt sajt (7) retek (3) reteslap (4) retesliszt (3) retes liszt (6) ricotta (1) rizotto rizs (1) rizs (11) romai komeny (1) rozmaring (7) rozsliszt (8) rumaroma (1) safrany (1) sajt (43) salata (1) sargabarack (2) sargarepa (12) savanyu kaposzta (2) serteshus (21) sertesmaj (2) shiitakegomba (2) so (10) sonka (10) sor (2) soska (1) spagetti (1) suritett paradicsom (5) suritett tej (1) sutopor (13) sutotok (2) sutozacsko (2) szalami (1) szalonna (15) szardella (1) szegfuszeg (8) szemes bab (4) szerecsendio (3) szezammag (7) szezamolaj (1) szilva (3) szojaszosz (4) szolo (1) tarhonya (1) tej (42) tejcsoki (2) tejfol (41) tejszin (65) tejszín (1) teperto (1) tészta (2) teszta (13) tk liszt (1) tojas (127) tojasfeherje (5) tojassargaja (2) tok (1) tokmag (1) tonkolyliszt (1) tortazsele (1) tortilla (1) tudo (1) turo (21) uborka (4) ujkrumpli (1) vaddiszno hus (2) vaj (62) vanilia (8) vaniliapuding (1) virsli (5) vodka (1) vorosbor (5) voroskaposzta (1) wok (4) zabpehely (4) zoldbab (4) zoldborso (1) zoldfuszerek (1) zsalya (1) zselatin (6) zsemle (4) zsemlemorzsa (6) zsir (1) Címkefelhő

2009.10.20. 09:59 A.N.R.

Svéd húsgolyó

Címkék: krumpli koriander tejszin marhahus szojaszosz serteshus

A DM-ben szerzett pontokért cserébe vettem meg Stahl Judit: Gyors húsos ételek c. könyvét, és már akkor kinéztem néhány receptet, amit muszáj elkészíteni belőle. Az egyiket elkészítettem múlt héten, igazán nagy sikere volt, nem utoljára készült.

A húsokkal úgy vagyok, hogy ha elmegyek a húsboltba bármilyen célból, akkor általában több húst veszek, mint amire éppen szükségem van, és kisebb-nagyobb csomagokat rakok a fagyasztóba későbbi felhasználásra. Ennek megfelelően főzéskor-sütéskor azt veszem elő, ami éppen kéznél van, a mennyiség nem mindig felel meg az előírásoknak. Így alakult most is, két kis csomagot vettem elő a fagyasztóból, ezért az eredeti receptben megadottaktól kissé eltértem, most a saját verziót írom most le.

Hozzávalók:
20 dkg marhacomb
35 dkg sertés lapocka
30 dkg krumpli
egy fej vöröshagyma
2 kk koriandermag
1 tojás
fél dl tej
őrölt szerecsendió
só, bors

sütéshez: olaj, vaj

mártáshoz:
2 ek szójaszósz
kb. 2 dl tejszín (szerintem több volt)
1 ek finomliszt
fehér bors

A krumplit megmostam, meghámoztam, felkockáztam, sós vízben megfőztem. Leszűrtem, áttörtem, majd hagytam kihűlni.

A húst megdaráltam a hagymával együtt (nem volt kedvem reszelgetni, így egyszerűbb volt). A krumplit, a húst, a hagymát és a többi hozzávalót: tojást, tejet, összetört koriandermagot (nincs mozsaram, folpack alatt klopfolóval törtem össze), szerecsendiót alaposan, kézzel összedolgoztam. Sóztam, borsoztam (közben kóstoltam). Nagyjából 2 cm átmérőjű golyókat formáztam, kb. 50 db lett belőle.

Az olajat és a vajat (kb. 10 dkg) felhevítettem és a golyókat megsütöttem benne. Mivel elég nagy edényem van, az egész belefért egyszerre. A sütés kb. 10 percig tartott, közben figyeltem, hogy minden oldala megsüljön. Szűrőkanállal kiszedtem egy jénai tálba és lefedtem, hogy meleg maradjon.

Az olajat kiöntöttem a serpenyőből, úgy 3-4 evőkanálnyit hagytam benne. A szójaszószt elkevertem 2 dl forró vízzel és ezzel felöntöttem a serpenyőben maradt zsiradékot, nagy lángon hagytam, és fakanállal felkapargattam a lesült húsdarabkákat. A lisztet a tejszínnel csomómentesre kevertem, borsot szórtam rá, majd lassan hozzáöntöttem a zsiradékhoz és sűrűre főztem nagyjából 5 perc alatt. 

Sült krumplival vagy krumplipürével a legfinomabb (mi az előbbit választottuk), az áfonyalekvárt kihagytuk, mert az édes íz nekünk nem jön be. Anélkül viszont bármennyit megeszünk belőle :-).

 


 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gigiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr645974910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melinda 2009.10.20. 11:26:48

Milyen érdekes, hogy pont most írtad le ezt a receptet, a napokban gondoltam rá, hogy ki kellene próbálni egyszer ezeket a nevezetes svéd húsgolyókat...:) Köszönöm szépen!:x

14594 2009.10.20. 12:50:25

Örülök, hogy jó az időzítés :-). Érdemes kipróbálni, mert egyszerű és nagyon finom. Szerintem tovább tartott leírni a receptet, mint elkészíteni :-).

andilar 2010.01.18. 15:22:10

szia! Szimpatikus ételeket csinálsz, de szerintem ezt kicsit elnagyoltad. A kép amit feltettél ezekről a falatkákról az nemhogy előnytelen de még egyenesen gusztustalan is. üdvözlettel : Andilar ui: Látogass el az egyik Ikea áruház éttermébe és ott megtudhatod, hogy milyen is ez a Svéd finomság.

14594 2010.01.18. 16:18:29

Andilar: voltam már az Ikeában, láttam az ottani húsgolyót. Sosem mondtam, hogy ez pont úgy néz ki, ráadásul azt sem mondtam, hogy jól tudok ételeket fotózni. Ha gusztustalannak tartod, sajnálom.
süti beállítások módosítása